• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Wagyu, rasa de vaci cu cea mai scumpă carne. Caracteristici, randament

    Violina Gorcinschi -

    Wagyu sau Kobe, rasa de vaci cu cea mai scumpă rasă din lume, este tot mai populară așa că mulți fermieri sunt interesați să afle cum se cresc vacile din această rasă, ce caracteristici au vacile Wagyu, ce nevoi au pe partea de îngrijire și mai ales care este randamentul la producția de carne pentru taurinele Wagyu.

    Restaurantele de calibru din întreaga lume se înghesuie pentru un kilogram de carne de vită Wagyu. Acest produs este atât de prețuit, încât există certificări speciale și se vinde la prețuri foarte mari. Condițiile de întreținere și alimentația sunt extrem de stricte la rasa Wagyu, întrucât numai în acest fel se poate obține carnea puternic marmorată, atât de apreciată de consumatorii de carne de vită.

    Citiți și: Experimentul Kobe de la Boldești-Scăeni: Patru viței fătați deja cu genetica exclusivistelor vaci Wagyu

    Rasa de vaci Wagyu. Origine

    Rasa Wagyu este o rasă antică de vaci, originară în Japonia, rădăcinile sale genetice fiind vechi de mii de ani. Inițial, Wagyu a fost folosită la muncile câmpului și reprodusă datorită forței fizice și anduranței.

    Wagyu este o rasă de taurine din familia de care aparține și faimoasa Kobe. Wagyu este numele mai multor rase de bovine de origine japoneză. Wagyu înseamnă pur și simplu „vită japoneză”.

    Rasa Wagyu este foarte cunoscută sub numele de vită Kobe, care nu este un nume corect, deoarece numai bovinele Wagyu care s-au născut, au crescut, s-au îngrășat și au fost sacrificate în regiunea japoneză Kobe, pot fi numite Kobe. Din totalul a aproximativ 774.000 de bovine Wagyu sacrificate în Japonia, doar 3.066 au fost autorizate să fie declarate carne Kobe în 2009.

    Astăzi, efectivele de vaci Wagyu sunt rezultatul încrucișării acestor rădăcini japoneze cu majoritatea raselor negre, importate din Coreea și Europa, inclusiv Marea Britanie.

    Procesul de îmbunătățire genetică a rasei a început în 1868, după o perioadă istorică în Japonia în care s-a renunțat la sistemul feudal care s-a înlocuit cu un guvern imperial centralizat. Noul guvern japonez și-a propus promovarea bucătăriei vestice care a inclus și creșterea consumului de carne de vită.

    Cu toate acestea, din 1910, guvernul nu a mai permis încrucișarea genetică cu rase precum Brună Elvețiană, Devon, Shorthorn, Simmental, Ayrshire etc. Ca rezultat al acestei „izolări” genetice, Japonia are, în prezent, patru rase Wagyu: Neagră Japoneză, Brună Japoneză, Shorthorn Japoneză și Japoneză fără coarne.

    În SUA, Wagyu a fost introdusă în 1975, când în timpul unor cercetări în cadrul Universității Colorado, Morris Whitney a importat doi tauri Wagyu negri și doi roșcați. În acel moment nu existau femele în SUA, așa că masculii Wagyu au fost împerecheați cu rase precum Angus, Holstein, Hereford și Brangus, din Texas. Atunci a început evoluția rasei Wagyu americană.

    Wagyu americană s-a răspândit în 1991, când în Canada a ajuns al cincilea taur, Itoni. Reproducerea selectivă a dus la a patra generație de Wagyu american rasă pură, unde s-au reprodus 93,75% din genetica Wagyu.

    Citiți și: Scurta viaţă în huzur a văcuţelor japoneze de lux: bere, vin roşu, muzică simfonică şi masaj

    Caracteristicilei rasei Wagyu (foto: absglobal.com)

    Rasa de vaci Wagyu. Caracteristici

    Rasa de vaci Waguy prezintă o serie de caracteristici ce îi conferă unicitate, dar  contribuie și la popularitatea rasei de taurine cu cea mai scumpă carne din lume. Părul vacilor Wagyu este negru sau roșcat, coarnele sunt drepte, ușor curbate în față, de culoare albă la bază care se întunecă spre vârf.

    Vacile Wagyu sunt foarte fertile și ating maturitatea sexuală la vârsta de 12 luni. Masculii pot însămânța cu 50% mai multe vaci decât majoritatea celorlalte rase. Femelele fată ușor datorită greutății mai mici a vițeilor la fătare. La naștere, vițeii cântăresc în jur de 25-30 de kg, însă cresc repede în greutate. În 200 de zile, junincile ajung să cântărească 170 de kg, iar taurii, 200 de kg.

    O vacă matură care alăptează cântărește de la 450-560 kg (înălțimea la crupă – 128 cm). Taurii cântăresc până la 940 kg (înălțimea la crupă – 142 cm).

    Bovinele din rasa Wagyu impresionează și prin faptul că sunt extrem de sănătoase și rezistente, fiind capabile să se adapteze în condiții variate de mediu.

    Aceste animale sunt cunoscute pentru temperamentul docil. Unii sunt de părere că acest lucru se datorează modului special în care au fost crescute de-a lungul timpului.

    În ceea ce privește producția de carne, Wagyu are o capacitate de conversie superioară și abilitatea de a produce carne marmorată atât din hrănirea cu cereale, cât și din pășunat. Atunci când este folosită la reproducerea cu alte rase, crește capacitatea de marmorare, precum și calitatea cărnii în general.

    Rasa de vaci Wagyu. Producția de carne

    Wagyu este recunoscută internațional pentru producția de carne de calitate superioară. Consumul acestei cărni este o întreagă experiență culinară, datorită calităților sale gustative și nutritive. Carnea de vită Wagyu este intens marmorată cu grăsime, cu un conținut mare de acizi grași Omega-3 și Omega-6.

    Fermierii specializați în creșterea vacilor Wagyu din regiunea japoneză Kobe au adus pe piață faimoasa carne de vită Kobe, cu textura sa fină și caracteristica de marmorare. Un animal din rasa Wagyu de 700-800 de kg are un randament în carcasă de 50%, adică se pot obține, la sacrificare, 350-400 de kg de carne.

    Și untura de vită Wagyu este căutată în lume, datorită texturii untoase și aromei de alune de pădure.

    Îngrijirea rasei de vaci Wagyu (foto: ixkaticasakobe.com)

    Rasa de vaci Wagyu. Îngrijire și furajare

    Vacile Wagyu sunt crescute de crescători specializați până la vârsta de 7-10 luni, după care sunt vândute fermierilor, însoțite de un certificat care atestă puritatea rasei. Fermierii pot cheltui chiar și 30.000 de dolari pe un astfel de exemplar, de 10 ori mai scump decât un Angus american obișnuit. Cu toate acestea, îngrijirea și dieta corespunzătoare asigură câștiguri mari peste câțiva ani.

    După vânzare, vacile sunt duse la fermă, unde primesc nume și sunt lăsate să se plimbe libere într-un mediu lipsit de stres. Crescătorii de vaci Wagyu se mândresc cu faptul că le oferă vacilor condiții umane de viață, precum și mult spațiu de mișcare în grajduri și pe pășune. Deseori, într-un grajd sunt ținute doar 5-6 vaci, în condițiile în care vaci din alte rase sunt crescute cu zecile într-un singur adăpost de acest fel.

    În aceste condiții, vitele Wagyu sunt crescute pentru 2-3 ani până când cresc suficient în greutate și acumulează 50% grăsime. Modul de furajare și îngrijire al vacilor Wagyu este important pentru a atinge acest obiectiv. Animalelor nu li se administrează sub nicio formă steroizi, promotori de creștere, hormoni sau alte substanțe care să accelereze luarea în greutate. Procesul de creștere se desfășoară natural, ceea ce înseamnă că, până la producție, va trece mai mult timp decât la celelalte rase.

    Citește și: Rasa de vaci Beefmaster câștigă teren în Europa. Caracteristici, randament

    Majoritatea crescătorilor de vite Wagyu hrănesc vacile de trei ori pe zi, cu furaje bogate în calorii, precum fân, grâu și alte cereale. Deseori, aceste furaje sunt importate din alte țări, ceea ce contribuie la costurile mari de creștere a acestei rase. Totodată, în dieta vacilor Wagyu sunt incluse și tipuri de hrană mai puțin obișnuite, precum berea, De regulă, vacile sunt cântărite o dată pe lună, iar la sporul vacilor Wagyu, așteptările sunt de creștere cu un kilogram pe zi.

    Contrar a ceea ce se crede, efectivele de vaci Wagyu nu beneficiază de masaj sau muzică clasică (sau cel puțin nu frecvent). Cu toate acestea, fermierii au grijă ca mușchii acestora să nu fie tensionați. În general, acest lucru se asigură prin evitarea efortului fizic ridicat și a stresului, dar, uneori, și prin folosirea unei perii rigide pentru a stimula circulația sângelui și a evita tensionarea mușchilor.

    Este de o importanță crucială ca vacile Wagyu să trăiască într-un mediu lipsit de stres. Un nivel ridicat de stres crește adrenalina care duce la tensionarea mușchilor și întărirea cărnii.

    Prețuri pentru Wagyu (foto: osmeatshop)

    Rasa de vaci Wagyu. Prețuri

    Prețul unei vaci Wagyu este ridicat și depinde de originea animalului, de vârsta acestuia și dacă este femelă sau mascul. În ceea ce privește animalele vii, o vacă Wagyu poate costa și 30.000 de dolari, însă se poate cumpăra și cu 10.000 de dolari.

    În ceea ce privește producția, carnea este renumită în lume pentru faptul că este cea mai scumpă. Un kilogram de carne de vită Wagyu se cumpără cu 200-400 de dolari, iar prețul variază în funcție de proveniență, subtip, modul de creștere etc. Carnea Wagyu americană este, în schimb, mai ieftină, însă diferă și calitatea.

    Citește și: Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd

    Autenticitatea cărnii Wagyu

    Pe piață sunt mulți comercianți care vând carne Wagyu „falsă”. Chiar și în restaurante carnea normală de vită este servită sub denumirea de „Wagyu”, deși nu provine de la vacile din această rasă.

    Există anumite indicii pentru identificarea cărnii Wagyu autentice:


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului