• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Mihai Răzvan Moraru: Producțiile la grâu, între 1 și 2 tone. Culturile de primăvară – misiune imposibilă

  Roxana Dobre -

  Antreprenorul român Mihai Răzvan Moraru, fondatorul Agro-Est Muntenia, a tras pe pagina sa de socializare un semnal de alarmă privind situația din prezent a culturilor de primăvară care sunt distruse din cauza apei. Acesta a făcut referire și la modul în care atoritățile gestionează sistemele de irigații pentru fermierii români.

  Mihai Răzvan Moraru a semnalat printr-un mesaj publicat astăzi, miercuri – 10 iulie, că noul val de caniculă care traversează țara noastră va distruge ce încă a mai rămas pe câmp, în picioare. Antreprenorul a subliniat că seceta nu mai este deja un ”accident” ci o realitate cu care fermierii trebuie să se împace și să învețe să o gestioneze.

  Citiți și: Mihai Moraru, antreprenor: Falimentul nu vine ca o surpriză, el vine natural, după mai multe decizii greșite

  Floarea-soarelui afectată de secetă (foto: Mihai Răzvan Moraru/Facebook)

  Mihai Răzvan Moraru: Culturile de primăvară încep să devină o misiune imposibilă

  Fondatorul Agro-Est Muntenia a subliniat în postarea sa că în prea multe zone producțiile la grâu au fost cuprinse între unu și două tone iar acum culturile de primăvară încep să devină o misiune imposibilă, pentru al patrulea an din ultimii cinci.

  ”Acest nou val de caniculă va distruge ce încă a mai rămas pe câmp, în picioare. După ce în prea multe zone producțiile la grâu au fost cuprinse între 1 și 2 tone, culturile de primăvară încep să devină o misiune imposibilă, pentru al patrulea an din ultimii cinci. Ceea ce consideram înainte ca fiind un accident, secetă de vară sau de primăvară, acum a devenit noua realitate. Secetă în fiecare anotimp, în fiecare an. Deficit de apă enorm, acumulat an după an. Dar pe lângă secetă, temperaturile prea mari, pentru perioade îndelungate, distrug și producțiile din zonele unde a mai plouat!

  Spre deosebire de alte țări, România nu are multe variante de diversificare pentru culturile agricole și nici nu va reuși să irige considerabil suprafața agricolă. Oricât de multe dezbateri și testări au fost în ultimii ani, e clar ca azi nu știe nimeni cum ar trebui să definim noua agricultură. Putem face experimente, putem testa, putem schimba culturi și date de semănat, tehnologii, dar fără apă și cu luni întregi cu peste 35 de grade, toate sunt degeaba”, a spus Moraru.

  Citiți și: Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei

  Antreprenorul a adus în atenție și situația sistemelor pentru irigații punând accent pe faptul că deși multe sunt funcționale, accesul la apă este limitat.

  ”Accesul la irigații ar trebui să fie prioritatea unu a statului român pentru următorii ani, dacă nu ne dorim falimentul în lanț în agricultură. Anul acesta ne arată că degeaba ai acces la un canal de irigații, dacă nu ai acces și la apă suficientă sau la momentul când ai mare nevoie. Sistemul de irigare trebui regândit de la zero, degeaba vrem să ținem în viață sisteme total neeficiente, dedicate doar unora, pe zone limitate. Degeaba cerem investiii de sute de mii de euro în sisteme care nu au acces la apă necesară. Clima se schimbă în mod dramatic iar noi nu suntem pregătiți pentru acest val al schimbării!”, a mai punctat Moraru.


  Te-ar mai putea interesa

  Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Furtuni puternice cu grindină anunțate astăzi de ANM. Codul roșu de caniculă – menținut!

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă