• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe

    Oana Timar -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), a coordonat în perioada 30 mai – 5 iulie, acțiunea de control „Cireașa și Căpșuna”. Necesitatea acesteia s-a impus întrucât suntem în plin sezon de comercializare a legumelor și fructelor românești, iar obiectivul principal avut în vedere îl constituie verificarea acestora din punct de vedere al conformității și al siguranței pentru consum, potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Printr-o bună organizare a managementului acestei acțiuni, s-a reușit depășirea numărului de probe stabilite spre a fi prelevate. Astfel, au fost analizate în laborator 233 probe, cu 19 probe mai mult față de programarea inițială a inspectorilor fitosanitari pentru această operațiune.

    Procent mic de neconformități

    În urma analizării acestor probe s-a constatat existența unui număr redus de neconformități, doar trei dintre acestea fiind depistate cu cantități peste limita legală a reziduurilor de pesticide. Așadar, procentul neconformităților este de 1,28% din totalul celor analizate, toate cele trei probe fiind determinate la căpșuni.

    După constatarea acestor abateri s-au aplicat sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare, respectiv amendarea producătorului și interzicerea comercializării produselor neconforme.

    Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât costă carnea de miel în UE, în apropierea Paștelui. Prețuri duble în România față de acum doi ani Când se scot mușcatele afară. Îngrijirea mușcatelor primăvara Subvenții APIA – modificări la Agromediu. Suprafața care intră la plată din acest an

    Ultimele știri

    Cum poți afla pH-ul solului folosind varza roșie Ciorba și friptura de miel – secrete din bucătăria băciței Flori Mînzat: borș artizanal, leuștean și ierburi aromatice O țară UE avertizează populația să nu consume ouă de țară, din cauza substanțelor chimice periculoase