• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porumb de 12 to/ha, distrus de secetă în numai 2 zile. Fermier: ”Nu am mai pățit așa ceva!”

    Roxana Dobre -

    Ceea ce se anunța ”anul porumbului” în ferma ing. Vasile Balcan s-a transformat în pierdere totală în numai două zile în care temperaturile au atins chiar și 40 de grade. Fermierul din județul Neamț se aștepta la poducții de 10-12 tone pe hectar dar acum estimează o pagubă uriașă.

    Ing. Vasile Balcan, fondatorul societății Marsat din Roman, județul Neamț privea acum două săptămâni cu speranță spre culturile de porumb și floarea-soarelui, care ”promiteau” producții bune în acest an, peste cele din 2023. Căldurile excesive din ultimele zile însă au ars efectiv culturile iar dacă la floarea-soarelui situația nu este atât de gravă, în cazul porumbului o suprafață importantă este compromisă de secetă.

    Citiți și: Ing. Vasile Balcan: La nivelul actual de cheltuieli, trebuie să obținem un minim de 5 tone/ha la grâu

    Porumbul – de la o estimare de 10-12 tone, la pierdere totală

    Într-o declarație dată pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO acum circa două săptămâni, fermierul Vasile Balcan estima că 2024 ar putea fi anul porumbului și al florii-soarelui în ferma sa.

    ”Avem porumb și floarea-soarelui pe 1.500 de hectare Am avut parte de ploi în perioada aceasta iar floarea-soarelui și porumbul s-au dezvoltat foarte, foarte bine. Ploile au fost de ajutor și la grâu și rapiță dar din păcate cam târziu iar pentru culturile de toamnă nu putem vorbi de o producție bună pentru că începuseră să se usuce deja când a venit perioada cu ploi. Pot spune că va fi 2024 anul porumbului și al florii-soarelui în ferma noastră dacă vremea va rămâne așa blândă cu noi. De acum nu văd să se mai producă mari schimbări, porumbul este deja în faza de legat și dacă apucă să lege nu mai ar avea ce se întâmple, se duce spre producție. Bine, nu putem elimina vreun pericol de grindină, furtuni. Și desigur că de ploi mai are nevoie și la umplut bobul, ca și la floare este nevoie de apă în diverse faze de vegetație. Dar la data când vorbim floarea-soarelui a depășit deja 2 metri”, a spunea fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO acum circa două săptămâni.

    În prezent însă speranțele fermierului s-au năruit din cauza temperaturilor majore din ultimele două zile când valorile au ajuns chiar și la 40 de grade, ceea a dus la o uscare totală a porumbului.

    ”Totul s-a schimbat în ultima săptămână și major în ultimele 2-3 zile când temperaturile au fost foarte mari. Eu săptămâna trecută când am plecat câteva zile din țară culturile arătau de 10-12 tone/hectar. Lucrul pe care nu l-am anticipat și nu l-am pățit niciodată este ca un porumb la 2 m – 2,5 m care deja legase să se usuce atât de brusc. Din cele 1.100 de hectare pe care le avem doar cu porumb foarte puțin mai este verde, undeva pe Valea Moldovei dar în rest tarlale întregi sunt compromise. Avem zone unde este distrus 100%. Aseară a venit o ploaie dar ce să mai salveze pentru că este uscat deja! Seceta aceasta profundă greu poate fi combătută în sensul în care dacă nu ai apă la 30 cm în jos și îți vine o ploaie cam până acolo se duce apa ori stratul acesta de 30 cm la temperaturi de 40 de grade îl pierzi instant. Frustrarea nu este doar cauzată de pierderile financiare care evident vor fi majore ci că acum câteva zile aveam speranță de 10 -12 și deodată s-a năruit toată munca. Acum așteptăm să se usuce tot și prin august probabil că vom intra să îl tocăm. Repet, chiar nu am pățit niciodată așa ceva ca un porumb atât de promițător să fie distrus atât de repede”, a spus fermierul astăzi, miercuri – 17 iulie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Citiți și: Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei

    La floarea-soarelui mai există speranțe de producții medii 

    Dacă pe cele 1.100 de hectare de porumb seceta a produs pagube imense, la cele 400 de hectare de floarea-soarelui mai există speranțe pe producții medii.

    ”Deocamdată la floarea-soarelui situația e bună deocamdată. Adică este afectată clar și ea de temperaturile din ultimele zile dar se prezintă mai bine comparativ cu porumbul. Nu este uscată și încă mai vegetează iar aseară chiar a venit o ploaie de 21 de litri pe metrul pătrat, pe unele zone. Floarea-soarelui este în stadiul de înflorit la formarea bobului iar ca estimare cred că intrăm la recoltat până în 15 august având în vedere că anul acesta a fost oricum decalat. În mod normal intram la floarea-soarelui dup 1 septembrie”, a mai punctat fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”