• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii se tem că pesta oilor va bloca exportul. Ionică Nechifor: Sperăm să nu fie afectat acordul cu Turcia

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de ovine se tem că situația apărută în județul Tulcea, unde a fost confirmat un focar de pestă a rumegătoarelor mici, va afecta exporturile, mai ales cu Turcia, țară în care urmau să fie reluate vânzările după mai mulți ani de pauză. Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, a făcut un apel la autorități să nu ”sacrifice” exportul de animale din cauza unui caz izolat de boală.

    Confirmarea unui focar de pestă a rumegătoarelor mici în județul Tulcea ar putea avea efecte imediate asupra exporturilor de animale vii, mai ales în Turcia, țară cu care România urma să reia vânzările după acestea fuseseră blocate tot din cauza unei altei boli, screpia. Ionică Nechifor este de părere că pesta rumegătoarelor mici nu se va transforma într-o epidemie la nivel național dar afectează exporturile având în vedere că în cazul Turciei, spre exemplu, toate județele trebuie să fie libere de boli. Soluția ar fi un culoar direct astfel încât să nu mai aibă de suferit toți crescătorii, din cauza unor cazuri izolate.

    Citiți și: Pesta ovină: semnele bolii și ce trebuie să facă oierii

    Fermierii se tem că exportul de animale va avea de suferit din cauza confirmării unui focar de pestă a rumegătoarelor mici

    Exportul de animale în Turcia, sub semnul întrebării

    Ionică Nechifor a declarat astăzi, luni – 22 iulie, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, că până în prezent autoritățile sanitar-veterinare nu au transmis către asociația pe care o conduce vreo informare, având în vedere că cel mai probabil prioritare au fost județele limitrofe zonei Tulcea, acolo unde a fost confirmat focarul de pesta micilor rumegătoare la o fermă de aproape 50.000 de capete. Nechifor este de părere că boala nu se va întinde masiv în mai multe județe dar confirmarea ei afectează exporturile.

    ”Eu cred că în mare parte va afecta acordul care se va încheia cu Turcia pentru că ei sunt foarte reticenți la tot ce ține de boli. Din câte știu și eu această piață de export urma să se deblocheze, acum se făceau demersurile de a încheia acordul de export. Se știe că exportul fusese blocat ani la rândul din cauza screpiei, ei mereu au fost foarte vigilenți și nu au acceptat să ia animale chiar dacă bola se afla cumva spordic doar în anumite ferme față de alte state arabe care au acceptat în acord. Sigur se izolează zona respectivă nu se importă de acolo dar restul județele sau a zonelor sunt libere. Este păcat pentru că fermierii priveau cu speranță spre exporturile către Turcia, era o țară importantă pentru că lua cantități mari, distanța de transport pentru animalele vii este mult mai mică față de alte țări. De aceea, pierderile sunt foarte mici pe timpul transportului și avem posibilitatea la ei să valorificăm și refrigerat, ei acceptă acest lucru. Deci a fost și întotdeauna piața cea mai bună pentru noi. Și prețul era foarte bun la ei și știu că își propuseseră înainte de închiderea pieței să facă un HUB internațional acolo la ei”, a spus Ionică Nechifor.

    Citiți și: Lista cu cele 12 județe în care crescătorii pot face export de oi în Turcia

    Autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a nu se bloca exportul de animale

    Crescătorii de oi și capre se bazează enorm pe exporturile de animale având în vedere că în țara cererea și consumul sunt destul de mici. De aceea, crede Ionică Nechifor, autoritățile trebuie să facă tot ce le stă în atribuții să nu fie blocat sau afectat exportul de animale.

    ”Din câte am văzut și eu acolo în fermele Totil unde este focarul a fost izolată exploatația, sigur va rămâne ceva izolat pentru că pesta rumegătoarelor mici nu este o boală atât de contagioasă. Eu personal cred că clar temperatura o avut un cuvânt dispus acolo. Acum eu nu cred că este un pericol major pentru alte ferme dar desigur că noi atenționăm crescătorii să țină legătura cu medicul veterinar, să supravegheze permanent animalele, etc. Dar desigur că trebuie să rămânem în alertă iar mai ales autoritățile trebuie să se asigure că noi crescătorii nu vom fi blocați la export, târguri. De exemplu faptul că 80% din export se concentrează pe portul Constanța și nu dinspre portul Constanța vine în țară și din țară pleacă spre portul Constanța, cred eu că trebuie create niște filtre prin care atunci când animale, prin sondaj sau chiar la experiența medicilor veterinari își dau seama dacă un animal este afectat de acest tip de focar de pestă. Prin urmare să se meargă direct la țintă, acolo de unde vine animalul respectiv. Important este ca aceste animale care deja sunt afectate să fie incinerate, să nu cumva să se scape din Constanța sau din Tulcea în teritoriu din nou ca și returnare de loturi și atunci lucrurile sunt sub control. Iar din punct de vedere al culoarului de export să facă tot posibil autoritatea sanitar-veterinară să-l mențină, fiindcă e o chestie izolată și se va eradica iar restul să rămână liber. Este important ca autoitățile să se asigure că restul județelor rămân libere de boală și iau în calcul crearea unui culoar către acele puncte unde se face exportul”, a mai spus Ionică Nechifor.


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius