• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani

    Roxana Dobre -

    Grâul devine din ce în ce mai scump pe piața europeană iar fermierii care au decis să stocheze recoltele așteaptă momentul oportun pentru a vinde în avantajul lor. Samson Popescu, fermier din județul Timiș a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că așteaptă ca un kilogram de grâu să se vândă cu minim 90 de bani.

    Bursele internaționale indică o crește a prețului grâului ceea ar putea fi un moment oportun pentru fermierii care au stocat să scoată recoltele la vânzare. Cotațiile contractelor de cereale pe bursele mondiale au crescut săptămâna trecută pe MATIF – Bursa de Mărfuri de la Paris și au scăzut pe CBoT – Bursa de Mărfuri de la Chicago. Prețurile grâului pe MATIF au crescut vineri, 19 iulie cu 4,1%.

    Citiți și: Bursa de cereale. Prețul grâului în portul Constanța a coborât sub 1.000 lei/tonă. Cotații la zi

    Prețul grâului în 2024

    Vineri, Bursa din Paris a înregistrat o creștere semnificativă a prețului contractelor de grâu, ceea ce dă speranță pentru încheierea puternicei corecție descendentă care se desfășoară de la sfârșitul lunii mai, notează Farmer.pl. Impulsul pentru creșterea prețurilor a fost informația despre starea de deteriorare și întârzierile recoltei în Franța. Recolte mai slabe vor fi și în Germania și în întreaga UE, Ucraina și Rusia. Acest lucru ar trebui să susțină stocul în următoarele luni.

    Grâul din contractul de livrare din septembrie pe MATIF a crescut vineri cu 4,1% și a ajuns la 223,75 euro/tonă, preț în raport cu acum un an scăzând cu 3,7%. În cursul săptămânii, prețul a crescut cu 1,7%. Astăzi, luni – 22 iulie, la momentul publicării acestui articol, grâul MATIF era tot în urcare, la 225,50 euro pe tonă, câștigând de la ultima cotație de azi 1,75 de euro pe tonă.

    Samson Popescu este unul dintre fermierii cu ștate vechi în agricultură, cultivă 300 de hectare de teren, dintre care aproape 200 de hectare cu grâu în Cărpiniș, județul Timiș. Producătorul agricol este mulțumit de recolta din acest an la grâu dar în privința prețurilor nu are aceleași cuvinte de laudă.

    ”Am văzut creșterile de la bursă, dar la noi încă nu se văd. Noi am terminat recoltatul de zece zile și am avut aproape 200 de hectare. Producția medie la grâu a fost bună dar prețurile sunt slabe. Noi am reușit să scoatem între 7 tone și 8 tone pe hectar, am vândut doar ce aveam obligații și datorii de anul trecut, la prețul de 80 de bani și aștept un preț mai bun. Am stocat în fermă și așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani dacă nu 1 leu. Cred că 1 leu pe kilogramul de grâu ar fi unul echitabil pentru că dacă ne uităm care este prețul pâinii nu pare deloc corect. Eu ca agricultor trebuie să vând 10 kilograme de grâu ca să cumpăr o pâine”, a spus fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Citiți și: Fermierul SAMSON POPESCU face agricultură în regiunea cu CEL MAI SCUMP TEREN DIN ROMÂNIA!

    Rapița ar putea dispărea din ferma lui Samson Popescu

    În cazul rapiței, fermierul Samson Popescu spune că producția nu a fost atât de mulțumitoare și se gândește chiar să renunțe la această cultură.

    ”Rapiță am avut pe 20 de hectare iar media a fost de 3.200 de kilograme/ha. Am vândut tot iar prețul a fost de 2 lei pe kilogram. Nu a fost un preț bun ci doar acoperitor să spun așa, pentru că cu ani în urmă am vândut cu 3,5 lei. Acum chiar mă gândesc dacă să mai pun rapiță sau nu”, a mai punctat fermierul din Timiș.


    Te-ar mai putea interesa

    Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale Plăți avans APIA 2024. Diferență uriașă între fermierii autorizați și cei cu banii în conturi

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!