• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Investiția în sistemul de irigat prin picurare a salvat cultura de porumb a ing. Raluca Velicu

    Angelica Lefter -

    Este primul an în care ing. Raluca Velicu cultivă porumb la irigat, tehnologia folosită fiind cea de la Netafim pentru irigare prin picurare. Investiția s-a doevedit una rentabilă având în vedere că pe cele 50 de hectare udate, porumbul are doi, chiar trei știuleți, în timp ce pe restul suprafeței înființate cu porumb, plantele sunt uscate complet și nu mai au nicio șansă să lege producție.

    Citiți și: Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha

    Raluca Florentina Velicu, din comuna Lupșanu, sat Plevna, județul Călărași, este o fermieriță care a anticipat că în viitorul apropiat va fi nevoie de irigații la porumb, așa că din 300 de hectare lucrate, 50 de hectare cu porumb sunt irigate în momentul de față. Diferența între culturile sale de porumb irigate și neirigate este ca de la cer la pământ, cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Porumb irigat, în ferma Velicu

    ”Am irigate aproximativ 50 de hectare cu porumb prin picurare. Anul acesta este primul an în care irig. Am culturi de porumb irigate și neirigate, am hibrizi de la Pioneer – P9911 și P0710, și mai am un hibrid de la Syngenta pe care l-am primit în testare pentru suprafața de un hectar, asta la irigat. La neirigat am tot hibrizi de la Pioneer, însă cu grupe FAO mult mai mici, în jur de 300. Diferențele dintre cele două culturi ar fi că porumbul pe care îl am la irigat în momentul de față nu a început să se usuce, nu are nici un etaj de frunze uscat, iar cel pe care îl am la neirigat, deși are o grupă FAO mai mică s-a uscat deja în întregime. Nu cred că mai poate fi salvat, deși a plouat de curând. Cel irigat prezintă doi știuleți sau chiar 3 știuleți, nu știu dacă îi va duce pe toți la final, dar cel neirigat nici măcar nu a legat deoarece în momentul polenizării temperaturile au fost foarte irigate, rezerva de apă nu l-a ajutat, precipitații nu au venit și atunci nu a reușit să facă legătura”, a explicat Raluca Florentina Velicu.

    Cum arată porumbul neirigat în ferma Ralucăi Velicu

    Porumbul neirigat este distrus complet, cel irigat are și trei știuleți pe plantă

    Inginerul Raluca Florentina Velicu a spus că din luna iunie și până în prezent, porumbul pe care îl irigă este udat zilnic. Cu toate acestea, agricultoarea nu dorește să facă estimări ale producției, considerând că natura mai poate oferi surprize până la recoltat.

    ”De când am pornit sistemul de irigat, de pe 20 iunie, pentru faptul că eu am considerat că am întârziat un pic, porumbul era deja într-un stadiu destul de avansat și am întârziat un pic cu udatul, de atunci nu am oprit sistemul de irigat. Nici precipitațiile nu m-au ajutat, să pot să zic că îi întrerup apa, am avut doar 15 litri de apă de atunci până acum și la o zi și jumătate revin pe tronsonul de udare. Am sola împărțită în câte 176 tronsoane de udare și ud câte două odată, iar intervalul la care revin pe același tronson este de o zi și jumătate, 36 de ore. Sola este situată lângă un canal ANIF. Nu pot face estimări ale producției, nu știu ce factori pot apărea și să-mi distrugă cultura. Eu acum preconizez o producție bună, însă nu pot estima cu exactitate, pot spune că voi face peste 10 tone la ha, la porumbul irigat. La cel neirigat, estimez că va fi producție de 1 tona la ha, dacă va fi și aceea”, relatat agricultoarea din județul Călărași.

    Citiți și: Ministrul Barbu a schimbat Ordinul secetei! O nouă formulă de calcul la procentul de calamitate și despăgubiri

    Porumbul irigat este verde și are câte 2-3 știuleți pe fir

    Sistem de irigat de la Netafim pentru 50 ha

    Investiția totală în sistemul de irigații, pentru 50 de ha de porumb s-a ridicat la aproximativ 60.000 de euro, bani pe care tânăra fermieriță i-a accesat printr-un credit.

    ”Sistemul de irigații este achiziționate printr-un credit bancar, de la Netafim. A fost vorba de 62.800 de euro, fără TVA, cu electropompă, pentru 50 de ha. Ulterior am cumpărat și un generator de curent electric, pentru electropompă. Ce să spun, costurile sunt ridicate, nu mă aștept să scot investiția încă din primul an, dar cu siguranță o parte din ea pot să o amortizez cu primele producții. Pentru cultura de porumb, suprafața irigată este suficientă în fermă, însă cred că pe viitor va fi nevoie să irigăm și alte culturi”, a menționat inginerul agronom, Raluca Florentina Velicu, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”