• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mugurel Drăgănescu, AGVPS: Îndemnăm vânătorii să aplice responsabil vânarea ursului, conform legii

    Angelica Lefter -

    Fermierii care au avut probleme cu urșii pot răsufla ușurați pentru că aceste animale pot fi acum vânate legal, ca urmare a promulgării de către președintele țării a legii prin care se reglementează numărul de exemplare. Astfel, potrivit legii publicate deja în Monitorul Oficial (MO), pentru anii 2024 şi 2025, este prevăzută vânarea unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional. Urmează ca în următoarea perioadă, vânătorii să-și stabilescă modalitatea prin care vor reduce efectivele de urși.

    Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, marţi – 23 iulie, legea prin care se reglementează numărul de exemplare de urși care pot fi vânate în România. Conform noului act normativ, şi în anii următori este obligatoriu să se aprobe noi cote, pe baza estimărilor privind populaţia de urs.

    Citește și: Comună terorizată de urși: au atacat de trei ori în 5 zile

    Vânătorii pot organiza partide pentru prinderea exemplarelor de urs care provoacă probleme (foto: hotnews.ro)

    Mugurel Drăgănescu, președintele executiv al Asociației Generale a Vânătorilor și pescarilor sportivi din România (AGVPS România), spune că legea era așteptată de ceva vreme, având în vedere numărul mare de urși care pot provoca pagube în gospodării și face chiar victime. Acesta a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că vor fi organizate partide de vânătoare în județele unde exemplarele creează probleme.

    ”Consider că este obligatoriu de respectat legea, indiferent de domeniu. Cred că asta consideră și vânătorii și gestionarii fondurilor de vânătoare, că trebuie să respecte legea, cei care nu o respectă sunt braconieri și nu au legătură cu activitatea acesta. Referitor la lege, am transmis chiar astăzi, împreună cu președintele Asociației, cu domnul profesor Ovidiu Ionescu, o circulară către asociațiile afiliate AGVPS, în primul rând către cele care au nivel de prevenție conform Anexei 5 la Legea 242, prin care îi îndrumăm să aplice responsabil vânarea ursului, conform acestei legi și în principal mă refer la vânătoarea la goană, cu scopul de a resălbătici specia și vânătoarea la goană mai ales în zonele din preajma intravilanului localităților, dar bineînțeles la ei în extravilan. Scopul principal al recoltării celor 426 de exemplare este acela de prevenție, de a diminua numărul exemplarelor de urs, care după cum știm este mult peste suportabilitatea terenului propice speciei”, a arătat Mugurel Drăgănescu, președintele executiv al AGVPS România.

    Legea limitează vânătoarea pentru exemplarele mari de urs

    Reprezentantul AGVPS România a completat prin faptul că nu se urmărește vânarea trofeelor. Mai mult, legea limitează mărimea urșilor ce pot fi vânați.

    ”În primul rând, acel exemplar de trofeu, cum îl numesc ONG-urile verzi din România, pentru mine reprezintă un non-sens. Vă spun că pentru un vânător, trofeul este un trofeu, că este mare, că este atipic, indiferent de mărime, el reprezintă un trofeu. Într-adevăr, legea limitează mărimea ursului pe care îl putem vâna la 400 de puncte CIC”, a explicat Mugurel Drăgănescu.

    Conform celor spuse pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Mugurel Drăgănescu, președintele executiv al AGVPS România, în unele județe în care urșii își fac simțită prezența mai mult, vor fi recoltate mai multe exemplare.

    ”Știu că Anexa 5, care face parte din Legea 242 a avut la bază un studiu comandat de Ministerul Mediului și făcut de către Institutul de Cercetări Silvice în colaborare cu Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere, împărțirea urșilor pe județe și pe fonduri cinegetice, așa cum sunt prezentate în acea anexă, din câte știu eu a fost făcută ținând cont de densitatea populației de urs din zonele respective , de atacurile asupra omului și de pagubele produse într-o anumită perioadă. Ținând cont de aceste trei aspecte a fost împărțită populația de urși, acum majoritatea sunt în județele Harghita, Covasna, Mureș, probabil că acolo și densitatea este mai mare. Per total, la nivel de țară nu vorbim de 1.000 de exemplare în plus, ci de dublul populației normale, adică în loc de 4.000 de exemplare, la noi în țară sunt 8.000”, a arătat Mugurel Drăgănescu, președintele executiv al Asociației Generale a Vânătorilor și pescarilor sportivi din România (AGVPS România) pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Patru urși au făcut prăpăd într-o gospodărie. Au ucis și mâncat opt oi

    Cotele de vânătoare vor fi revizuite în fiecare an

    Prin Legea nr. 242 pentru completarea art. 1 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora prevede că pentru 2024 şi 2025, sunt aprobate cote de prevenţie pentru 426 de exemplare şi cote de intervenţie pentru 55 de urşi bruni. De asemenea, legea prevede că şi în anii următori este obligatoriu să se aprobe noi cote, pe baza estimărilor privind populaţia de urs.

    Pe 15 iulie, plenul Camerei Deputaţilor, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat proiectul de lege care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi. Actul normativ a fost adoptat de Senat la data de 6 noiembrie 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!