• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Florin Barbu: Despăgubirile de secetă – în conturile fermierilor până pe 15 octombrie

    Roxana Dobre -

    Fermierii care au avut pierderi din cauza secetei ar putea primi despăgubirile în conturi până cel târziu la 15 octombrie, după cum a anunțat Florin Barbu, ministrul Agriculturii. Acesta a estimat că impactul bugetar va fi de 500 de milioane de euro.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a informat ieri, joi – 25 iulie care este calendarul care va fi respectat pentru plățile care urmează să fie efectuate drept despăgubiri pentru secetă. Acesta a estimat că fermierii vor primi sumele în coturi până la sfârșitul lunii septembrie, cel târziu 15 octombrie.

    Citiți și: Premierul Marcel Ciolacu – anunț despre plata despăgubirilor de secetă din acest an

    Florin Barbu, MADR: Maxim la 15 octombrie ar trebui banii să intre în conturile fermierilor

    Șeful de la Agricultură a estimat că fermierii vor avea în conturi banii pentru despăgubirile la secetă până cel târziu 15 octombrie 2024.

    ”Decizia am luat-o, am modificat ordinul de ministru până pe 15 august se depun cererile către primărie, de către fermieri. Este ultima zi de depunere de cereri (pentru culturile de primăvară n.r) și până pe 15 septembrie vor fi întocmite aceste procese verbale de calamități. Am redus perioada cu cel puțin trei luni pentru a asigura o plată fermierilor astfel încât să poată înființa culturile. Ulterior documentele se centralizează la nivel de minister și eu zic că la sfârșitul lunii septembrie, maxim 15 octombrie ar trebui banii să intre în conturile fermier”, a spus Florin Barbu joi seara la Agro TV.

    Citiți și: Fermierii își calculează pierderile la hectar pentru culturile calamitate de secetă

    Guvernul va plăti circa 500 de milioane de euro fermierilor

    Florin Barbu a mai spus că plata despăgubirilor pentru secetă va avea un impact bugetar de 500 de milioane de euro iar Guvernul va face toate eforturile să achite banii chiar și în cazul în care suma va fi mai mare decât plafonul estimat inițial.

    ”Ca impact bugetar voma vea de plată pentru secetă undeva la 500 de milioane de euro. Și dacă va crește suprafața noi vom face toate eforturile așa cum am făcut de fiecare dată, cum am făcut și pe cadrul Ucraina prin care am asigurat o subvenție de 100 euro pe hectar pentru culturile de toamnă, sunt sigur că vom găsi sumele necesare, pentru că până la urmă agricultura este motorul economic. Să fim sinceri și realiști. De la agricultură, noi avem cele trei paliere foarte importante vegetal, zootehnie și procesare. Atunci când nu avem vegetal nu putem face nici zootehnie, nu putem face nici procesare. Dar vreau să asigur pe toată lumea că în momentul de față securitatea alimentară a României este asigurată pentru că suprafața irigată în România a crescut foarte mult și gândiți-vă că în România, în momentul de față, dacă ai 800.000 de hectare în sistem irigat la porumb, cum avem și noi, cu o medie de 10-12 t/ha, ajungi la 10 milioane de tone de porumb. Deci România are asigurată securitatea alimentară, utilizarea cerealelor în sectorul de zootehnic din România și are și potențial de export foarte mare”, a mai punctat Barbu.

    În aceeași ordine de idei, Florin Barbu a mai spus că cererile pentru despăgubiri care au fost completate de fermieri în 2023 vor fi integrate în ajutorul din acest an. ”Cererile vor fi integrate în aceste despăgubiri și cele 74.000 de hectare din anul 2023. Deci vor fi integrate în despăgubirile pentru anul 2024”, a mai spus ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”