• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Viticultorii cer să nu se facă excepții de la legislația privind funcționarea sistemului antigrindină

    Angelica Lefter -

    Viticultorii cer autorităților să respecte legislația națională în ceea ce privește lansarea rachetelor antigrindină. Solicitarea vine pe fondul unor cereri ale fermierilor de a sista lansarea rachetelor antigrindină pentru că ar îndepărta ploaia și ar aduce seceta peste culturile de porumb și floarea-soarelui. Cu toate acestea, viticultorii spun că inițiativa nu ar fi una bună pentru sectorul pe care îl reprezintă.

    Într-o solicitare către autorități, Clubul Viticultorilor Români (CVR) și-a arătat îngrijorarea pentru cererea transmisă de o parte a fermierilor și producătorilor agricoli din județul Prahova legată de sistarea lansării de rachete antigrindină. Totodată, susține că o eventuală sistare a lansării de rachete antigrindină va afecta suplimentar producția de vie-vin a antreprenorilor din zonă.

    Citiți și: Primul județ unde se suspendă tragerile cu rachete antigrindină, la cererea fermierilor

    Citiți și: MADR: Lansarea rachetelor antigrindină – sigură pentru populație și mediu

    Viticultorii: Sistarea lansării rachetelor antigrindină va distruge producția de vin

    CVR propune un proiect pilot în care reprezentanții instituției să susțină prezentări tehnice explicative cu privire la procesele care au loc ca urmare a intervențiilor active în atmosferă.

    ”Clubul Viticultorilor Români a luat notă cu îngrijorare de solicitarea transmisă de o parte a fermierilor și producătorilor agricoli din județul Prahova legată de sistarea lansării de rachete antigrindină și atrage atenția că inițiativa nu este reprezentativă pentru toate sectoarele agricole.

    În zonă își desfășoară activitatea și antreprenori din sectorul vitivinicol care susțin activitatea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor/AASNACP și apreciază că acțiunile acesteia sprijină combaterea fenomenelor extreme și generează și o creștere a precipitațiilor de până la 20%.

    O eventuală sistare a lansării de rachete antigrindină va afecta suplimentar producția de vie-vin a antreprenorilor din zonă, având în vedere intensificarea fenomenelor meteo extreme, precum precipitațiile cu grindină.

    CVR consideră că solicitarea fermierilor din Prahova vine în contradicție cu prevederile cadrului legal care legiferează activitatea/normele și procedurile de funcționare ale AASNACP, respectiv legea 173/2008, HG 601/2009 și HG 256/2010 și a subliniat aceste aspecte în corespondența transmisă autorităților relevante, solicitând ferm respectarea legislației naționale.

    Pentru a crește gradul de informare legat de activitatea tehnică a AASNACP, CVR propune un proiect pilot în care reprezentanții instituției să susțină prezentări tehnice explicative cu privire la procesele care au loc ca urmare a intervențiilor active în atmosferă. Astfel, toți cei interesați ar putea înțelege activitatea acestei instituții și rezultatele benefice care vin în sprijinul beneficiarilor din sectorul agricol/viticol. Un astfel de proiect pilot s-ar putea derula în zonele Prahova, respectiv Vrancea urmând ca, în funcție de rezultate și concluzii, aceste acțiuni să fie extinse la nivel național.

    Clubul Viticultorilor Români este o organizație care are ca obiectiv sprijinirea intereselor antreprenorilor mici și mijlocii din sectorul vitivinicol, cu scopul de a promova politici și reglementări echitabile în domeniu”, se arată în solicitarea transmisă de Clubul Viticultorilor Români (CVR).


    Te-ar mai putea interesa

    Seceta bagă combina în lanurile de porumb. Fermierii recoltează mai devreme în acest an Casa Verde Fotovoltaice 2024 – sesiune nouă. Când se depun dosarele pentru cei 30.000 lei/locuință Primul județ unde se suspendă tragerile cu rachete antigrindină, la cererea fermierilor

    Ultimele știri

    Viticultorii cer să nu se facă excepții de la legislația privind funcționarea sistemului antigrindină Fermieri, atenție! Se confiscă animale în trafic. Controale la nivel național O treime din îngrășămintele origine Ucraina – contrafăcute. Multe nu au substanțe active