• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vaccinarea în masă a oilor – un risc major? Avertismentul unui exportator: „Efectele vor fi devastatoare”

    Violina Gorcinschi -

    Vaccinarea împotriva pestei oilor, un subiect controversat în sectorul ovinelor. Spre deosebire de medicii veterinari și de unii crescători de oi, anumite surse dintre exportatorii de ovine și-au exprimat opinia că vaccinarea va bloca exportul de animale vii către Europa și le va da mână liberă arabilor la stabilirea prețurilor. Astfel, sectorul ovin din România riscă să ajungă la faliment.

    Pesta micilor rumegătoare face ravagii în România. Pe 9 august, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a informat că există 56 de focare active de boală în țară. Fermierii și medicii veterinari caută deja soluții pentru a salva industria și a minimiza pierderile. În opinia unui cunoscut fermier, Silviu Cățean, vaccinarea animalelor ar fi soluția. Exportatorii de animale vii sunt, însă, de altă părere.

    Vaccinarea oilor contra pestei: argumente pro și contra (foto: fwi.co.uk)

    Pesta oilor: Exportatorii de animale în viu – avertisment privind vaccinarea

    În rândul agricultorilor din România, se vorbește, în ultima vreme, din ce în ce mai mult despre pesta micilor rumegătoare, apărută recent în fermele de la noi din țară. Disperați, fermierii caută soluții pentru a evita pierderile. Una dintre acestea este vaccinarea ovinelor ca măsură de protecție împotriva pestei. Un mare fermier  și veterinar din Brașov, Silviu Cățean, a vorbit recent despre acest lucru într-o scrisoare deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu. Cu toate acestea, exportatorii de animale vii nu o văd ca pe o opțiune, din cauza riscului ca lumea arabă să capete o influență mare asupra prețurilor.

    „Din punct de vedere sanitar-veterinar, sunt de acord că vaccinarea în sine ar putea să fie o soluție, dar efectele pe plan comercial ar fi devastatoare pentru România și nu sunt de acord cu evaluarea dânsului, a domnului Cățean, chiar dacă pe prima parte aș putea să fiu de acord, pe partea veterinară. Pentru partea a doua, nu sunt de acord, pentru că a pierde Europa în viu în urma vaccinării – exportul de animale vii către Italia, către Grecia, Ungaria, Croația (pentru cele două din urmă să fie exportate prin portul Rasa din Croația), înseamnă un monopol și mai mare în piața lumii arabe. De fiecare dată când am pierdut un concurent din piață, ceilalți au făcut abuz de putere și atunci prețurile în viu vor rămâne exclusiv în mâinile arabilor, lucru care ne va aduce mai târziu la faliment”, a declarat, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, o sursă din rândul exportatorilor de ovine din România.

    Citește și: Un cunoscut crescător de ovine cere vaccinarea animalelor pentru a le proteja de pestă

    Cu toate că, din punct de vedere sanitar-veterinar, vaccinarea ar fi o soluție, reversul medaliei ar fi riscul ca sectorul să primească o lovitură puternică din punct de vedere comercial.

    „Doar pentru evaluarea consecințelor din punct de vedere comercial, nu pot fi de acord cu acest risc (al vaccinării în masă a efectivelor de ovine – n.r). Pe plan sanitar-veterinar sunt sigur că este o măsură bună”, a conchis sursa din rândul exportatorilor.

    Citește și: ANSVSA: Numărul de focare de pesta micilor rumegătoare a ajuns la 56. Patru județe afectate


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!