• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mătase japoneză – rasă de găini: caracteristici, producție, prețuri

    Violina Gorcinschi -

    Rasa de găini Mătase japoneză – origine, caracteristici, îngrijire, producție, prețuri. Rasa de găini Mătase japoneză, crescută în scop decorativ. Găinile din această rasă sunt apreciate de crescători datorită frumuseții și temperamentului docil, însă au un randament bun și în producția de ouă și de carne.

    Rasa de găini Mătase japoneză sau Silkies, în engleză, este populară printre pasionații de păsări de curte. Această rasă de găini nu se recomandă în fermele cu regim intensiv de producție pentru că scopul principal nu este obținerea de ouă sau carne, ci unul decorativ. Originară din Asia, rasa Mătase japoneză are o istorie lungă, fiind menționată chiar din secolul al XIII-lea.

    Rasa de găini Mătase japoneză. Origine

    Rasa de găini Mătase Japoneză provine din Asia, însă locația exactă de origine nu este cunoscută. Se crede fie că provin fie din China, fie din Japonia sau chiar din India. Cu toate acestea, Marco Polo a menționat, în secolul al XIII-lea, în jurnalul său despre călătoria sa din China despre existența acestor găini „blănoase”.

    Mătase japoneză este o rasă de găini unică și antică, ce există de secole întregi. Caracteristicile care o fac să sară în evidență sunt penajul stufos cu aspect de blană și pielea neagră, precum și temperamentul prietenos și docil. În secolul al XVI-lea a apărut în Europa și a câștigat repede popularitate printre pasionații de găinușe.

    În secolul al XIX-lea, rasa Mătase japoneză a fost introdusă și în Statele Unite ale Americii, unde a devenit rapid o opțiune populară de găinușe decorative. Asociația Americană a Crescătorilor de Păsări a recunoscut rasa Mătase Japoneză oficial în 1874 și, de atunci, este apreciată printre iubitorii de păsări de curte din SUA.

    De-a lungul timpului, rasa a evoluat în mai multe moduri. Acum există o varietate de mătase japoneză, în diverse culori: alb, negru, albastru, gri etc.

    Caracteristicile rasei Mătase japoneză (foto: Youtube)

    Rasa de găini Mătase japoneză. Caracteristici

    Exemplarele din rasa de găini Mătase Japoneză sunt păsări de dimensiuni mici, însă există și unele mai robuste. Găinile de mici dimensiuni cântăresc în jur de jumătate de kilogram, iar cele mai mari pot ajunge să aibă până la un kilogram și jumătate. Cocoșii din rasa Mătase japoneză pot atinge o greutate de până la 1,8 kg.

    La găinile din rasa Mătase japoneză, culoarea pielii este întunecată, cu nuanțe de negru cu reflexii albastre. Chiar și oasele sunt negre, iar mușchii gri. Anatomia penelor la Mătase japoneză nu diferă de cea a altor găini, cu excepția axului central, care este moale. Totodată, la pene lipsesc cârligele mici. De aceea, găinile din această rasă capătă aspect de blană pufoasă. Penajul vine în diferite culori: alb, galben, roșcat, negru etc. Capul este acoperit cu moț, barbă și perciuni pufoase. De asemenea, această rasă are cinci degete în loc de patru, spre deosebire de majoritatea raselor de găini.

    În ceea ce privește temperamentul, găina de Mătase japoneză este ideală pentru crescători. Este ușor de iubit, prietenoasă, se înțelege bine cu alte specii de animale, chiar și cu păsările de curte precum fazani, rațe, prepelițe etc. Sunt calme, ușor de controlat, nu zboară, nu sapă și nu necesită îngrijire specială. De asemenea, sunt cloști bune și înfrumusețează orice grădină.

    Rasa de găini Mătase japoneză. Producție de ouă și de carne

    Rasa de găini Mătase japoneză este crescută, în principal, în scop decorativ, ca animal de companie, însă poate aduce și producții de ouă, carne și chiar penaj.

    Producția de ouă la mătase japoneză începe devreme, de la vârsta de 5 luni. Ouăle de la găinile Mătase japoneză sunt de dimensiuni mici, cu o greutate de până la 35 de grame, cu un gust bun.

    Producția de ouă a găinilor din rasa Mătase japoneză poate ajunge la 80-180 de bucăți pe an, în funcție de mai mulți factori.

    Citește și: Rase de găini de carne. Cele mai bune rase de găini pentru carne

    Carnea găinilor din rasa Mătase japoneză este de culoare neagră, cu gust de vânat, însă cu textură fină, moale și suculentă. Fibrele musculare au proprietăți nutritive accentuate, cu proteine, care se supun ușor metabolismului, minerale și vitamine. Carcasa găinii este lipsită de stratul de grăsime, iar pielea este destul de groasă.

    Păsările pot fi tunse și se obține un rezultat similar cu lâna, fin și moale. La o tunsoare, o găină poate să dea 75 de grame de „blană”.

    Adăpost pentru găinile de Mătase japoneză (foto: anunboringpath.com)

    Rasa de găini Mătase japoneză. Îngrijire

    Găinile din rasa Mătase japoneză nu sunt foarte pretențioase în ceea ce privește condițiile de creștere și de îngrijire. Cu toate acestea, există anumite particularități. În primul rând, la păsările din această rasă se evită excesul de umiditate în adăpost deoarece, odată ce penajul are contact cu apa, păsările riscă să se îmbolnăvească și să își strige aspectul decorativ.

    Având în vedere statura mică a exemplarelor din această rasă și faptul că astfel de găini nu sunt capabile să zboare, pătulul se instalează la o înălțime minimă pentru ele, dotat cu o scăriță. De acest aspect se ține cont și atunci când se amplasează cuibarele – acestea se pun pe podea sau aproape de aceasta.

    Așternutul din cotețul găinilor din rasa Mătase japoneză trebuie să fie unul de calitate (rumeguș, paie etc.) și să fie schimbat regulat, pentru a menține calitatea pufului.

    De regulă, această rasă de găini are pretenții mari față de condițiile de igienă din interiorul adăpostului. Sunt rezistente la frig, datorită penajului. Totuși, dacă se dorește menținerea unei producții de ouă în timpul iernii, se recomandă asigurarea condițiilor de lumină și căldură.

    Citește și: Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire

    Paraziții pot afecta efectivele de păsări, astfel că băile de praf sunt importante pentru a preveni, de exemplu, apariția păduchilor.

    Rasa de găini Mătase japoneză. Creșterea puilor

    Creșterea puilor de Mătase japoneză este ușoară, în special având în vedere că găinile din această rasă sunt mame bune, chiar și pentru păsări din altă specie, cum ar fi fazanii. Dacă puii se scot cu ajutorul incubatorului, este important să se țină cont de unele aspecte. Puii de Mătase japoneză sunt mai mici decât unii din rase obișnuite, astfel că reacționează mai sensibil la schimbările de temperatură. Imediat după eclozare, puii se adăpostesc într-un spațiu cu 30 grade Celsius. După prima săptămână, temperatura se poate reduce cu până la 3 grade Celsius. Apoi, temperatura se scade treptat, ajungând, după o lună, la 18 grade Celsius.

    Mama-cloșcă se asigură ca puii să crească sănătoși și capabili de supraviețuire. La această rasă, indicele de ecloziune a puilor ajunge la 90%.

    După 45 de zile de la eclozare, tineretul se separă în funcție de sex.

    Rasa de găini Mătase japoneză. Hrană

    Păsările din rasa Mătase japoneză nu necesită o dietă specială, putând fi hrănite cu aceleași furaje ca restul păsărilor din gospodărie. Importantă este, însă, cantitatea de hrană zilnică. Este indicat ca găinile să primească 120 de grame de combifuraj zilnic, împărțite în trei porții egale. Hrana trebuie să nu fie alterată sau mucegăită.

    În meniul păsărilor pot fi incluse: râme, legume cu frunze verzi, pâine înmuiată, fructe etc. La rația de hrană se adaugă și proteine de origine animală și nutrețuri vegetale.

    Prețuri – cât costă o găină din această rasă (foto: getstronganimals.com)

    Rasa de găini Mătase japoneză. Prețuri

    Prețul găinilor din rasa Mătase japoneză este unul destul de ridicat, însă calitățile sale îi determină pe crescători să plătească această sumă. O găină ajunsă la maturitate costă în jur de 100-150 de lei. Crescătorii vând și perechi, la prețul de aproximativ 300 de lei.

    Ouăle de găină din rasa Mătase japoneză, ouă pentru pentru incubator, ajung la 7 lei bucata.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!