• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii a cerut Comisiei Europene sprijin urgent pentru fermierii afectați de secetă

    Roxana Dobre -

    Fermierii români trebuie să primească întreaga sumă pentru despăgubirile care se vor acorda pentru pierderile cauzate de seceta pedologică, i-a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu într-o scrisoare comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Acesta a informat că oficialul european a fost pus la curent cu situația fermierilor români încă din 15 iulie.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis astăzi, luni – 12 august, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO un punct de vedere privind solicitarea transmisă comisarului Wojciechowski pentru despăgubirile care vor fi acordate pentru secetă. Precizările vin după ce doi europarlamentari români au susținut că ei au fost cei care au cerut banii pentru fermieri.

    Citiți și: Fermieri, grăbiți-vă! Nou termen limită pentru agricultorii care cer despăgubiri de secetă

    Florin Barbu l-a informat pe comisarul Wojciechowski din luna iulie despre problemele fermierilor cu seceta

    Ministerul Agriculturii a informat astăzi că având în vedere declarațiile unor europarlamentari români, conform cărora aceștia au solicitat fonduri europene pentru a sprijini fermierii și comunitățile românești afectate de secetă, sunt necesare următoarele precizări: Ministrul Florin Barbu l-a înștiințat pe comisarul Wojciechowski încă din data de 15 iulie 2024, în cadrul Consiliului AGRIFISH, că suprafețe extinse din România sunt afectate de secetă, pierderea de venituri a producătorilor agricoli punând în pericol viabilitatea economică a fermelor și interesele de securitate ale țării.

    De asemenea, ministrul a transmis CE o scrisoare pe 7 august. ”Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensații urgente în baza unei măsuri excepționale, pentru a contribui la soluționarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene”, se arată în scrisoarea transmisă CE de către ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, în data de 7 august.

    Conform sursei citate, bugetul total estimat de maxim 75.224.000 euro pentru culturile înființate în toamna anului 2023 trebuie rambursat de urgență fermierilor. ”În acest sens, MADR consideră că se impune ca întreaga suma să poată fi achitată producătorilor afectați, în baza unui singur act juridic comunitar care să cuprindă norme tehnice și surse de finanțare atât cele din partea Uniunii Europene, cât și ajutoare naționale suplimentare”, a mai subliniat ministrul în scrisoarea citată.

    Citiți și: MADR: Nu există niciun risc de pierdere a banilor europeni alocați agriculturii și dezvoltării rurale

    Pierderi pe 2.000.000 ha la nivel național pentru culturile de primăvară

    De asemenea, ministrul a mai arătat că primăvara – vara anului 2024 a fost caracterizată de o lipsă masivă de precipitații, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit în aproape toată țară, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie.

    ”Aceste fenomene au afectat până la compromitere culturi înființate în primăvara anului 2024, în special porumb și floarea-soarelui, pe o suprafață estimată de circa 2.000.000 ha la nivel național. Se estimează că valoarea unitară medie a pierderilor este de 200 – 230 euro/ha”, a subliniat Florin Barbu în scrisoarea transmisă.

    Scrisoarea transmisă CE poate fi citită integral AICI.

    În altă ordine de idei, eurodeputatul Daniel Motreanu a anunțat pe pagina sa de socializare că împreună cu colegul său Daniel Buda, au solicitat deblocarea rezervei agricole de criză din cadrul Politicii Agricole Comune pentru a acorda sprijin de urgență fermierilor care au suferit pierderi în urma secetei pedologice prelungite.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!