Când și cum se recoltează ceapa
Violina Gorcinschi -Când și cum se recoltează ceapa – informații utile privind recoltarea cepei vara. Aflați din acest articol semnele care arată că ceapa este gata de scos din pământ și metodele sigure de recoltare.
Recoltarea cepei se realizează în a doua jumătate a verii, când părțile aeriene ale plantei se usucă și se ofilesc. Acest lucru indică faptul că bulbii nu mai absorb nutrienți și au ajuns la maturizare. Totuși, starea plantelor se verifică regulat, pentru a exclude posibilitatea ca acestea să fie afectate de boli, dăunători sau carențe de elemente nutritive.
Când se recoltează ceapa. Semne că ceapa e coaptă
De obicei, ceapa se recoltează în intervalul iulie-august, în funcție de soi. Vremea este cea care influențează momentul recoltării deoarece temperaturile mai scăzute și lipsa soarelui pot încetini acest proces. Se ține cont de semnele care indică faptul că ceapa este suficient de coaptă pentru a fi recoltată. Aceste semne sunt:
– îngălbenirea părții aeriene;
– frunzele se ofilesc.
Astfel, dacă frunzele sunt încă verzi, mai e nevoie de timp pentru ca ceapa să se coacă în pământ. Procesul de maturizare poate fi accelerat prin culcarea la pământ a frunzelor. După 10-15 zile, poate începe recoltarea. Aceasta se realizează, de preferat, într-o zi însorită, dar în nici un caz atunci când pământul este foarte umed.
Citește și: De ce nu s-a făcut ceapa – 7 cauze. Recomandări
Este important de menționat că îngălbenirea și ofilirea frunzelor la ceapă nu înseamnă întotdeauna că plantele s-au maturizat, ci că fie sunt atacate de boli sau dăunători, fie nu au suficienți nutrienți. Starea culturi se verifică dezgropând o plantă pentru a verifica starea bulbilor.
Citiți și: Culcatul cepei. Când și cum se culcă ceapa la pământ
Cum se recoltează ceapa
La recoltare, una din modalitățile folosite este smulgerea din pământ a plantelor, însă cea mai sigură este dezgroparea acestora cu ajutorul unei furci. Dacă se folosește un hârleț, există riscul ca bulbii să fie deteriorați.
Pe lângă modalitatea manuală, recoltarea poate avea loc și semimecanizat, cu dislocatorul sau complet mecanizat, cu mașina de recoltat ceapa sau combine speciale. După recoltare, ceapa se lasă câteva zile la soare pentru a se usca, apoi se curăță de frunze și se depozitează în locuri uscate și răcoroase.
Citește și: Cultivarea cepei în câmp deschis: plantare, îngrijire, recoltare
În cazul în care, în timpul recoltării, partea aeriană se desprinde de bulbi, ceapa nu va rezista mult la depozitare, astfel că se recomandă utilizarea acesteia cât mai repede. În orice caz, este indicată, pe cât posibil, evitarea deteriorării bulbilor pentru că acest lucru va duce, în final, la putrezirea acestora care va afecta și recolta sănătoasă cu care sunt puși la grămadă la depozitare.
În mod obișnuit, producția este de 20-30 tone/hectar, dar, în condiții de tehnologie avansată și factori climatici favorabili, se pot obține peste 35-40 tone/hectar.