• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tehnologia rapiței de toamnă. 10 pași pentru o cultură de nota zece

    Angelica Lefter -

    Rapița de toamnă este una dintre cele mai adaptate culturi pentru clima din țara noastră și una dintre cele mai profitabile, de aceea reprezintă una dintre preferințele agricultorilor români la cultivare. Cu toate acestea, înainte de semănatul rapiței, fermierii au nevoie de o documentare temeinică și chiar este nevoie să urmeze pașii indicați de specialiști, arată o analiză realizată de dr. ing. Tomel Petrache, Product Management Manager în cadrul KWS.

    Cei interesați de cultivarea rapiței trebuie să știe că într-un an agricol bun, profitul obținut de pe un hectar de rapiță poate depăși profitul obținut de pe un hectar de grâu. Pe lângă acest lucru, rapița ridică fertilitatea solului și împiedică eroziunea pe terenurile în pantă. Pentru succesul unei culturi de oleaginoase, dr. ing. Tomel Petrache, Product Management Manager KWS, vine cu o serie de recomandări, pași importanți pentru obținerea unei producții ridicate la rapiță. Analiza este disponibilă fermierilor în Catalogul Toamnă KWS 2024 – pentru vizualizare CLICK AICI

    Cultura de rapiță, una dintre cele mai profitabile 

    1. Tehnologia rapiței de toamnă. Rotația culturilor

    Recomandarea noastră este ca revenirea rapiței pe aceeași suprafață să se producă după minim 4 ani, datorită patogenității unor agenți de dăunare, scăderea populațiilor de buruieni specifice, evitării apariției samulastrei, refacerii agrofondului specific. Rapița este o mare consumatoare de elemente minerale, ea nefiind o planta chimiofilă prin definiție.

    2. Tehnologia rapiței de toamnă. Managementul solului

    Cultura rapiței este foarte pretențioasă la pregătirea terenului și a patului germinativ. Astfel, după recoltarea plantei premergătoare, distrugerea resturilor vegetale este benefică. Fiind o cultură care se seamănă în stratul superficial (2-3 cm), evitați trecerile multiple care conduc la pierderea umidității din sol.

    3. Tehnologia rapiței de toamnă. Alegerea hibridului

    Se face în funcție de specificitățile arealului de cultură, al parcelei, a tehnologiei de cultivare și a momentului semănatului.

    4. Tehnologia rapiței de toamnă. Perioada de semănat. Semănatul

    Ultimii ani ne-au dovedit ca perioada optimă pentru semănatul rapiței de toamnă este destul de largă, în funcție de condițiile climatice înregistrate peste vară. Semănatul în ”uscat” a devenit o practică uzuală în rândul fermierilor (luna august), urmând ca după primele precipitații înregistrate, cultura sa răsară. Deseori uniformitatea la răsărire și chiar densitatea calculată nu reprezintă ceea ce ne-am dori. Tratamentul seminței este obligatoriu a avea o componentă fungicidă, efectuat în regim industrial, pentru o acoperire și un grad de încărcare antifungică uniform repartizată pe masa de semințe.

    Adăugarea componentei insecticide, aduce siguranța protecție culturii în prima perioada de vegetație, perioadă cu expunere masivă la dăunători specifici și nespecifici care pot compromite densitatea, arhitectura plantei sau chiar viabilitatea acesteia.

    Citește și: Rapiță în minimum-till. Alexandru Muțulescu, agronom: Am obținut o medie de 4,1 tone/ha

    5. Tehnologia rapiței de toamnă. Densitatea la semănat

    Densitatea la semănat se stabilește conform recomandărilor producătorului. Tratamentul seminței cu insecticide, pregătirea corespunzătoare a terenului și epoca de semănat ne păstrează în limitele acestor recomandări.

    6. Tehnologia rapiței de toamnă. Erbicidarea

    Alegerea erbicidelor se face în funcție de specificul solei privind speciile de buruieni existente, a prezenței samulastrei culturii anterioare, a gradului de mărunțire a terenului (cu aplicare în preemergență sau postemergență) și a toleranței hibrizilor la anumite grupe de erbicide.

    7. Tehnologia rapiței de toamnă. Aplicarea insecticidelor și controlul dăunătorilor

    În funcție de momentele de atac ale dăunătorilor, trebuie planificată aplicarea insecticidelor corespunzătoare acestora, începând de la tratamentul seminței până în fenofazele întârziate.

    8. Tehnologia rapiței de toamnă. Aplicarea îngrășămintelor specifice și a fertilizanților foliari

    Este foarte important ca, toamna, planta de rapiță să aibă la dispoziție o cantitate suficientă de nutrienți în sol, mai ales că 40% din biomasă se formează înainte de intrarea în iarnă, fiind responsabilă de stabilirea viitorului potențial de producție. Fosforul (P) și potasiul (K) se aplică la pregătirea terenului, înainte de semănat (nevoile plantei sunt de 30-40 kg s.a. de P și 40-50 kg s.a.de K per tona de producție estimată). Aplicarea unei cantități ridicate de azot (N) în toamnă poate avea efecte secundare (o creștere vegetativă mai mare, perioadă de vegetație mai extinsă, toleranță scăzută la îngheț). Doza maximă de azot aplicată în toamnă trebuie adaptată la nevoile solului, pentru o evoluție corespunzătoare a plantei de rapiță, fiind de regulă cuprinsă între 30-50 kg s.a./ha. Restul cantității, care poate ajunge la 150 – 200 kg s.a./ha se aplică etapizat în primăvară, înainte de repornirea în vegetație și, respectiv, înainte de înflorit. Aplicarea produselor pe baza de sulf (S) și bor (B), microelemente foarte importante în atingerea unor randamente ridicate de producție.

    9. Tehnologia rapiței de toamnă. Asigurarea unor condiții optime la iernare

    Pentru o dezvoltare optimă a rapiței de toamnă, înainte de intrarea în iarnă, trebuie avuți în vedere următorii factori:

    10. Tehnologia rapiței de toamnă. Tratamentele fitosanitare din a doua parte a vegetației și protecția elementelor de producție

    Sursa: Catalog Toamnă KWS 2024


    Te-ar mai putea interesa

    Casa Verde Fotovoltaice se lansează în august. Schimbare majoră pentru sprijinul de 30.000 lei/locuință Alertă meteo în 21 de județe. Fenomenele anunțate de meteorologi Anunț APIA despre plata avansului din subvențiile pe acest an. Cuantum prima tranșă din bani

    Ultimele știri

    Când și cum se recoltează ceapa De ce putrezesc căpățânile de varză. Cauze și remedii Kioti a lansat tractoarele HX de 140 de cai putere!