• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier acuzat că fura noaptea motorina din combinele vecinilor de tarla

    Violina Gorcinschi -

    Un fermier din comuna Deleni, județul Iași, a fost acuzat că a furat motorina vecinilor. Acesta ar fi sustras peste 800 de litri de combustibil din combinele acestora, oprite în câmp. Unele probe obținute de la fața locului indicau că el este vinovatul, dar nu i-au putut convinge pe judecători, care au soluționat, recent, cazul, însă nu definitiv.

    Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, F.I. a fost acuzat că, în noaptea de 27-28 iunie 2022, forțase sistemele de asigurare a rezervoarelor a trei utilaje agricole, sustrăgând 850 de litri de motorină. În plus, ar mai fi luat și două canistre de câte cinci litri cu ulei așezate pe două combine. Valoarea furtului s-a ridicat la suma de 7.700 lei. Individul s-a pregătit înainte și a venit echipat cu o mașină și o pompă pentru extragerea combustibilului. Acesta a fost, însă, întrerupt de un localnic care păzea utilajele după ce a auzit câinii lătrând. Deși nu a reușit să îl prindă, martorul a reușit să îl vadă pe fermier plecând, la volanul autoutilitarei.

    Un fermier este acuzat că a furat peste 800 de litri de carburant de la concurență

    În cadrul cercetării de la fața locului, oamenii legii au găsit, lângă utilaje, pompa cu cleme de conectare la bateria auto. La pompă erau atașate două furtunuri, iar pe carcasa utilajelor au fost depistate mai multe urme clare de încălțăminte. Presupusul făptaș a fost identificat în persoana lui F.I., care s-ar fi folosit de autoutilitara Opel Vivaro a tatălui său, a relatat Ziaruldeiasi.ro.

    La percheziția de la domiciliu a fost găsită autoutilitara, pe care erau montate numere false de înmatriculare. În autovehicul s-au găsit urme recente de motorină, iar două fire metalice erau legate de la baterie până în compartimentul mașinii. În curtea locuinței au fost găsite patru bazine a 1.000 de litri, trei fiind pline, iar în al patrulea aflându-se aproximativ 700 de litri de combustibil. Pe unul dintre bazine au fost identificate două segmente de furtun verde, iar în fața ușii de acces într-o anexă s-a găsit o pereche de pantofi sport. Talpa acestora a corespuns cu urmele găsite pe utilaje, iar bucata de furtun din curte se îmbina perfect cu furtunul verde găsit la locul furtului.

    Citește și: Hoții au furat motorina dintr-un tractor aflat chiar în curtea fermierului

    Individul a fost reținut pe 12 iulie 2022 și arestat preventiv timp de două luni, apoi plasat în arest la domiciliu, măsură care s-a prelungit până în primăvara anului 2023.

    Furt de combustibil în județul Iași (foto: nfuonline.com)

    Fermierul acuzat de furt a scăpat de condamnare în primă instanță

    Fermierul acuzat de procurori nu și-a recunoscut fapta, iar o parte din declarațiile adunate de anchetatori nu au fost menținute de martori și în fața judecătorilor. Acesta ar fi avut și un alibi. Tatăl său, și el fermier, a declarat că, în noaptea incidentului, F.I. a lucrat, până la 06:00 dimineața, cu acesta și alte două persoane la îmbalotarea lucernei, procedură care era mai bine executată noaptea. Potrivit acestuia, fiul său nu a lipsit nicio secundă de lângă ei în tot acest timp, cu excepția momentului în care a transportat baloții la locuința unei rude, aflată la 700 de metri distanță.

    Citește și: Furt de utilaje – recompensă de 1.000 de euro pentru cei care pot ajuta la recuperarea lor

    În plus, adidașii făptașului aveau mărimea 40, iar F.I. purta mărimea 43,5. În timpul procesului, s-a propus realizarea unor teste ADN care să clarifice situația., însă probele ridicate de pe pompa de motorină nu au putut asigura un profil genetic complet.

    „Mai mult decât atât, raportul de expertiză a concluzionat că urmele de contact aparțin unei persoane de sex feminin”, au spus judecătorii.

    Magistrații au fost nevoiți să ajungă la concluzia că probele sunt contradictorii, unele indicându-l ca suspect, iar altele nefiind potrivite în acest context. Potrivit legii, îndoiala este echivalentă cu nevinovăția, astfel că s-a decis achitarea acuzatului. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în apel.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – primii fermieri vor intra la plată. Director: Aceste cereri merg mai departe pe flux! Ferma de vânzare la un preț de 76 de milioane de euro Florin Barbu: ”Ordonanța despăgubirilor este scrisă deja”. Când se aprobă cei 200 euro/ha

    Ultimele știri

    Fermierii francezi vor recolta cea mai proastă producție de grâu din ultimii 40 de ani Un fermier a fost luat de viitură cu tot cu tractor în mijlocul inundațiilor din Italia Directivă de la șefia UE: Subvențiile trebuie direcționate către fermierii mici!