• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri chemați de urgență la centrele APIA pentru subvențiile din acest an

    Roxana Dobre -

    Fermierii care au cerut subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt chemați în această perioadă la centrele unde au depus cererea  în campania 2024. Motivul pentru care producătorii agricoli sunt convocați îl reprezintă nevoia de a se face unele clarificări, fiind vizați toți beneficiarii de subvenții care au erori la cererea APIA în urma controlului prin monitorizare.

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a început să solicite fermierilor să se prezinte la centrele unde au depus cererea de plată pentru subvenții. Acești beneficiari de subvenții sunt solicitați pentru o serie de clarificări care trebuie făcute în urma controalelor prin monitorizare (“checks by monitoring”).

    Citiți și: Ordin MADR: Fermierii care vor avea subvenția pe suprafață tăiată de la plată!

    Controlul prin monitorizare pune și în 2024 fermierii pe drumuri

    Fermieri chemați la APIA pentru clarificări

    APIA se află în plină campanie de controale, iar pe lângă eșantionul clasic pentru care verificările se fac în teren, controalele sunt extinse la toți beneficiarii de subvenții prin monitorizarea permanentă a suprafețelor, de la arături și însămânțări la recoltat. În această perioadă APIA cheamă fermierii pentru care softul pentru subvenții a generat erori acestea fiind vizible de funcționari în funcție de gravitate, de la roșu la galben și verde.

    Astfel, conform surselor Agrointeigența-AGROINTEL.RO, în cazul fermierilor care au cereri care necesită clarificări funcționarii APIA îi informează telefonic iar aceștia trebuie să se prezinte la centrul unde au depus cererea pentru subvenții și să dea o declarație pe proprie răspundere că își mențin cultura/culturile trecute inițial.

    Conform surselor Agrointeigența-AGROINTEL.RO, și în acest an controlul prin monitorizare a creat un adevărat ”haos” la APIA având în vedere că din cauza secetei multe culturi sunt slab dezvoltate sau de abia de văd ceea ce duce la o interpretare eronată iar cererea este marcată cu roșu în softul APIA.

    Citiți și: Subvenții APIA: 2 septembrie, termen limită. Acte necesare pentru plata de 100 euro/ha

    Fermierii cu ”steguleț roșu”, chemați la APIA până la începerea plăților în avans

    Similar campaniei din 2023, APIA solicită clarificări din partea fermierilor ale căror parcele nu corespund declarației depuse în campania 2024 și sunt marcate cu un steguleț roșu. Această campanie de follow-up trebuie să se încheie până la 16 octombrie când va începe plata în avans pentru acest an. De precizat că verificările prin monitorizare se derulează în paralel cu cele în teren și la aceste controale sunt eșantionați toți fermierii din sectorul vegetal, iar funcționarii agenției primesc imagini provenite de la sateliții Sentinel 1 și 2 care sunt folosite în combinație cu informațiile conținute în declarațiile fermierilor și se identifică:

    – categoria de folosință a terenului,
    – tipul culturii agricole,
    – stadiul lucrărilor minime efectuate: arat/însămânțat,
    – data de răsărire,
    – cosit/pășunat, recoltat,
    – suprafețe incendiate,
    – suprafețe inundate,
    – suprafețe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referință, etc.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!