• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fenomen nou la fructele și legumele românești din cauza valului de caniculă

    Violina Gorcinschi -

    Seceta și căldura excesivă au avut efecte negative asupra recoltelor de fructe și legume. Președintele OIPA Legume-Fructe (Organizația Interprofesională a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe), Gheorghe Vlad, a spus că recoltele de fructe și legume din acest an au fost slabe din punct de vedere calitativ și cantitativ din cauza căldurii. Acestea s-au „copt” mai repede la suprafață, însă au rămas verzi pe interior, un fenomen nou semnalat în acest an de producătorii români.

    Temperaturile extreme din această vară i-au afectat pe legumicultori. Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe, a vorbit în ediția de pe data de 22 august a emisiunii Agrostrategia despre situația recoltelor din acest an. Au existat mai multe probleme în culturi din cauza secetei și căldurii prelungite – lipsa polenizării, prelungirea perioadei de vegetație și coacerea rapidă la suprafață – care au dus la reducerea calității roadelor.

    „Seceta din această primăvară și chiar vară, că suntem deja în august, a dus la mari probleme din punctul de vedere al producției. Toate plantele care au inflorescență și produc flori și după aceea fructifică au avut o mare problemă: la temperaturile foarte ridicate n-au mai făcut polenizarea. Practic, din cinci inflorescențe, doar două sau trei au produs fructe”, a spus Gheorghe Vlad.

    Citește și: Un nou dăunător periculos pentru fructe și legume a fost depistat în Europa

    Președintele OIPA Legume-Fructe, Gheorghe Vlad: „Fructele recoltate sunt verzi la interior”

    Condițiile climatice din acest an i-au determinat pe producători să recolteze mai repede deoarece fructele și legumele au ajuns prematur la maturitate pe exterior, însă la interior au fost verzi și acre.

    „Un alt aspect care este negativ este faptul că această climă preponderent călduroasă prelungește perioada de vegetație, dar producția este diminuată. Prelungirea acestei perioade de vegetație a dus la maturarea anticipată a fructelor. De exemplu, cultura de roșii trebuia să se finalizeze la 15, spre sfârșit de iulie, și s-a finalizat în iunie. Vărzoasele, ardeioasele la fel. Culoarea roșu, de maturitate la roșie, la ardei capia, ardei gras te duce cu gândul că ele sunt mature. Prunele au culoarea lor, vinețiul acela albastru închis, dar ele de fapt sunt verzi la interior. Reproșuri au fost și la roșii – erau albe la interior și acre, dar asta datorită faptului că planta este un organism viu și ea în momentul în care se reorientează, e o restartare a ei la temperaturile foarte ridicate, gândirea ei este de a perpetua specia, adică de a produce semințe ca anul următor să poată să evolueze, dar din punctul de vedere al al calității lasă de dorit pentru că nici aici cercetarea nu s-a așteptat la asemenea longevitate”, a spus Gheorghe Vlad.

    Citește și: Ești producător de fructe și legume? Ia-ți finanțarea de care ai nevoie în doar câteva zile, cu ajutorul LANDE!

    Această problemă nu afectează doar anumite tipuri de plante, ci toate culturile, iar reducerea calitativă și cantitativă a recoltelor a fost o tragedie pentru producători

    „Practic, noi avem de vreo 30 de zile temperaturi care noaptea n-au scăzut sub 28-25°. E o inadvertență în genetica plantelor, la toate. Și nu numai aici, uitați-vă la grâu, la floarea-soarelui s-a intrat la recoltat în iulie. După, rapiță, grâu, orz deci combinele cred că nu au avut respirație. Neavând producție, categoric, este o altă tragedie. Vorbim de un dezechilibru al perioadelor de recoltare. Maturitatea se produce anticipat, perioada de vegetație se prelungește, că unor plante termofile, cum sunt ardeioasele, le convine, dar în cantitatea de producție nu se manifestă. Practic, a fost o tufă de plantă verde, dar fructele au fost minime”, a conchis președintele OIPA Legume-Fructe.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: 2 septembrie, termen limită. Acte necesare pentru plata de 100 euro/ha Dimitrie Muscă așteaptă o producție de 12 t/ha la porumb, fără irigații: ”Apa din Mureș e dusă în Ungaria” Lucernă gata strânsă, furată direct din câmp

    Ultimele știri

    Fenomen nou la fructele și legumele românești din cauza valului de caniculă APIA a anunțat că s-au terminat banii pentru un program important Primele cinci bănci care acordă fermierilor subvenții APIA în avans