• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul cerealelor – în scădere din cauza importurilor din Ucraina

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile cerealelor europene continuă să scadă. Unul dintre principalele motive ar fi competiția dură de pe piețele internațională, în special din partea Rusiei și Ucrainei. Acest fenomen afectează în special România și Bulgaria. Totodată, problemele de pe piața europeană sunt determinate de importurile masive de cereale din Ucraina.

    Recent, a existat o creștere semnificativă a valorii monedei euro, ceea ce scumpește exporturile europene și duce la reduceri de prețuri în porturi, pentru ca mărfurile să poată fi vândute pe piețele mondiale. Cu toate acestea, un alt motiv important pentru presiunea mare a prețurilor de pe piața internă este reprezentat de importurile ridicate din Ucraina. Cerealele ucrainenilor sunt, de obicei, mult mai ieftine decât cele din Europa, în dezavantajul mărfurilor autohtone, în special în țările vecine, potrivit Agrarheute.

    Prețurile la cerealele europene, în declin. Importurile au crescut semnificativ

    Autosuficiența europenilor pentru grâu a fost de 123% anul trecut, iar în acest an se așteaptă să fie la nivelul de 119%, în ciuda recoltelor slabe. Nu există niciun motiv pentru care UE să importe grâu la un nivel la care să afecteze piața.

    Situația este similară la orz , unde autosuficiența este estimată la 128% în acest an, conform datelor Comisiei. Deci, o cantitate mare de grâu și orz ar trebui să fie exportată pentru a menține piața în echilibru și pentru a stabiliza prețurile.

    Principalele excepții sunt porumbul furajer și grâul durum. UE a fost dependentă de importuri de ani de zile, iar autosuficiența este în prezent la 82%, respectiv 64%.

    Citește și: Oportunitate pentru fermierii români: Egiptul caută încă 4 milioane tone de grâu

    În ciuda autosuficienței mari a cerealelor principale, importurile au crescut semnificativ în ultimii ani. Pentru grâu, importurile au crescut de la 4,2 milioane de tone în anul de comercializare 2021-2022, la aproximativ 12 milioane de tone în sezonul precedent (grâu comun și grâu dur).

    Pentru cerealele secundare (orz și porumb), importurile au crescut de la 18 milioane de tone la 21,4 milioane de tone în aceeași perioadă. Marea majoritate a importurilor suplimentare au venit din Ucraina.

    Datele Comisiei UE arată că, din cele aproximativ 9,3 milioane de tone de importuri de grâu comun înregistrate în anul de comercializare precedent, 6,5 milioane de tone sau 70% au venit din Ucraina. Aceasta a fost o creștere de aproape 1 milion de tone față de anul precedent.

    Alți furnizori au inclus Republica Moldova, care se învecinează cu Ucraina, cu livrări de 707.000 de tone, de peste două ori mai mari, Canada, Rusia și Serbia.

    Pe piața de orz, deosebit de bine aprovizionată, UE a importat 1,9 milioane de tone în ultimul an de comercializare, ceva mai puțin decât cifra din anul precedent de 2 milioane de tone. Și aici, cel mai mare furnizor a fost Ucraina, cu un volum de livrare de aproape 860.000 de tone, respectiv 45% din totalul importurilor.

    Comparativ cu anul precedent, Ucraina a livrat, de fapt, ceva mai mult. Scăderea importurilor totale se datorează în principal scăderii livrărilor de orz de malț din Regatul Unit, care este al doilea importator de orz.

    Prețurile cerealelor UE, în continuare sub presiune (foto: worldgrain.com)

    Afluxul de cereale ucrainene continuă – diferența de preț este mare

    Dominanța Ucrainei asupra importurilor de porumb este chiar mai pronunțată decât în ​​cazul cerealelor alimentare și al orzului. În anul de comercializare precedent, totuși, au fost importate cu aproximativ 7,1 milioane de tone mai puțin, adică 19,4 milioane, deoarece propria lor recoltă a fost semnificativ mai mare, iar cererea de la importatorii TOP Spania și Italia a fost mai mică.

    Cu toate acestea , aproximativ 69% din totalul importurilor de porumb au venit din Ucraina –  13,3 milioane de tone, cu aproximativ 2 milioane de tone mai puțin decât în anul precedent. Alți furnizori importanți de porumb pentru UE sunt în mod tradițional Brazilia și Canada, iar Serbia și Rusia sunt clar în urmă.

    Citește și: Presiune pe piața rapiței: Rusia reia exporturile, dar impune o taxă de 30%

    Principalii cumpărători de porumb ucrainean în Europa sunt, în mod tradițional, Spania și Italia, precum și Țările de Jos. Cantități mai mari ajung și în Portugalia, Irlanda și Slovenia. Germania a importat, de asemenea, aproximativ 650.000 de tone de porumb.

    Situația este similară pentru grâu și orz. Spania a cumpărat cea mai mare cantitate, cu un total de 5,6 milioane de tone, urmată de Italia cu 1,2 milioane de tone. România și Irlanda sunt, de asemenea, listate ca piețe majore de import, la fel ca și Portugalia și Slovenia.

    Această evoluție va continua fără obstacole în acest an financiar. Comisia estimează importurile de grâu în anul de comercializare curent la 984.000 tone, comparativ cu 1.132.000 t anul trecut. Dintre acestea, 462.000 t sau 57% provin din Ucraina.

    O privire asupra prețurilor arată de ce producătorii europeni de furaje și comercianții de cereale sunt în dificultate. Cel mai ieftin grâu european din porturile de export franceze costă în prezent echivalentul a 230 dolari pe tonă (FOB). În același timp, Ucraina își vinde grâul cu 202 euro pe tonă, cu aproximativ 30 dolari mai ieftin.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermieri chemați de urgență la centrele APIA pentru subvențiile din acest an Alertă de furtuni cu grindină în mai multe județe. Zonele aflate sub avertizare ANM Fermierul Alex Harrell – nou record mondial la soia. Tehnologia pentru 14,68 tone/ha

    Ultimele știri

    România, sub o cupolă de foc! Județele sub alertă meteo de temperaturi ridicate Prognoza meteo în luna septembrie – grafic temperaturi și ploi Clinic Xtreme 540 SL, erbicidul total cu eficacitate foarte bună datorită combinării a două săruri