• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul Tomata – schimbare majoră. Subvenția se va achita pe fiecare 1.000 mp

    Roxana Dobre -

    Programul Tomata va continua și anul viitor iar ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vrea să implementeze o serie de schimbări pe care le-a agreat între timp cu legumicultorii. Între timp beneficiarii ajutorului de stat așteaptă a doua tranșă din cei 3.000 de euro pentru minim 1.000 mp și se pregătesc pentru campania care va acoperi ciclul II de producție.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi, luni – 26 august, în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că a agreat cu legumicultorii o serie de modificări care se vor aplica de anul viitor la Programul Tomata.

    Citiți și: Plăți Tomata 2024 – prima tranșă. MADR a alimentat conturile

    Noutăți în Programul Tomata

    A doua tranșă pentru Programul Tomata din 2024 se va achita la sfârșitul lunii septembrie

    Florin Barbu a anunțat legumicultorii că vor primi a doua tranșă de bani pentru Programul Tomata la sfârșitul lunii septembrie, după ce prima tranșă de 1.500 de euro a intrat deja în conturi.

    ”Am luat decizia fără precedent și anul acesta ca fermierii să primească pe Programul Tomata cei 3.000 de euro în două tranșe iar dacă în alți ani se așteptau banii până în octombrie-noiembrie, noi am achitat deja prima jumătate 1.500 euro urmând ca la sfârșitul lui septembrie să achităm și diferența”, a spus Florin Barbu pentru emisiunea Agrostrategia.

    Citiți și: Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele”

    Modificări la Programul Tomata de anul viitor

    Ministrul Agriculturii a dezvăluit ce modificări a agreat cu legumicultorii pentru Programul Tomata, sesiunea din 2025. Astfel, plățile nu se vor mai limita la maxim 3.000 mp ca în prezent ci sumele se vor achita pe întreaga suprafață.

    ”Mai mult de atât, am luat decizia să merg în Guvernul României și cu ciclul II în spații protejate, dar din discuțiile pe care le-am avut cu mediul asociativ și cu fermierii, pentru că merg foarte des în bazinele legumicole, am luat decizia și cred că vom schimba de anul viitor finanțarea programului de legume în spații protejate. Astfel se va acorda o subvenție pe fiecare mie de metri pătrați. Aici vorbim, poate să fie între 1.500 și 2.000 lei, astfel încât fermierii care au 7.000 mp decât să fie limitați la 3.000 de euro/ 3.000 mp să poată încasa pe toată suprafața, adică o subvenție pe suprafața totală. Condiția nu mai este ca toată suprafața să fie tomată, decât 50% din suprafață să fie cu roșii și să avem tot timpul anului și celelalte legume pentru că a-ți văzut că în anumite perioade ale anului avem anumite penurii la anumite legume”, a spus ministrul.

    Acesta a mai anunțat că și investițiile pentru centrele de colectare care se vor face pin Casa Unirea au intrat în linie dreaptă. ”Iar concomitent cu lucrul acesta s-au terminat studiile de fezabilitate, s-a lansat și procedura pentru aprobare pentru proiectare și execuție pentru primele șase centre de colectare pe Casa Unirea. Anul acesta vom avea începere de lucrări pe centrele de colectare. Primele șase județe unde se vor construi aceste centre sunt ordonate în funcție de numărul de fermieri înscriși în programul Tomata”, a fost vestea bună dată de ministru.


    Te-ar mai putea interesa

    Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța Calculator avans APIA 2024. Plata minimă care se achită pe hectar la prima tranșă

    Ultimele știri

    Anunț MADR pentru fermierii care așteaptă prima tranșă din subvențiile APIA! Fermierii americani nu și-au abandonat animalele în fața uraganului Milton: ”Doamne, apără sufletele lor nevinovate” Reformă bugetară în UE. Bugetul agricol, propus să fie eliminat