Dorin Cojocaru, președinte APRIL: În 1974, România avea peste 365 de rețete de brânzeturi
Violina Gorcinschi -România avea, acum 50 de ani, peste 365 de rețete de brânzeturi, acum uitate. Producătorii și procesatorii de lapte și lactate tind să își dorească să ajungă în supermarketuri, însă acest lucru nu este profitabil pentru toți. Există multe nișe pe piață care nu sunt explorate suficient de aceștia, cum ar fi brânzeturile delicatese, căutate de consumatorii care sunt dispuși și își permit să scoată mai mult din buzunar.
Românii, cu o varietate mare de rețete de brânzeturi. Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a transmis, în ediția de miercuri – 28 august a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, coproducție cu Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că există loc în piață pentru toată lumea, însă procesatorii trebuie să își îndrepte atenția și către alte canale de valorificare, nu doar către supermarketuri. De exemplu, să se îndrepte către producția de nișă, bazată pe crearea de delicatese din brânzeturi. O altă variantă este să se inspire din rețetele din trecut.
„Este loc pentru toată lumea și nu toată lumea trebuie să vândă în hipermarket. Fiecare trebuie să-și găsească nișa. Cei mari, cu volume mari, au costuri mici și vând către populație, consumator, în hipermarketuri – își permit anumite marje. Cei mici nu trebuie să se bată cu multinaționalele europene sau internaționale, ei trebuie să își găsească nișa. Sunt consumatori pentru piețe de cartier, pentru specialități, târguri de weekend, ș.a.m.d.. Sunt și comenzi online…”, a spus Dorin Cojocaru.
Citește și: Familia Cojanu produce brânză de oaie după rețete de acum 300 de ani
Dorin Cojocaru, APRIL: „România avea 365 de rețete de brânzeturi în trecut”
Există o oportunitate imensă, dar încă neexploatată în totalitate de producători/procesatori, în piața brânzeturilor de lux, unde consumatorii pun accent pe calitate, unicitate și pe gust, nu pe cantitate.
Citește și: Caciotta, brânza inedită produsă de tânărul Alex Rotaru în ferma sa de vaci Bălțată Românească
„Fiecare procesator trebuie să își găsească nișa lui pentru că unul vrea brânzeturi cu nucă, unul cu trufe. Sunt oameni cu bani care vor altceva sau care vor ceva deosebit. Cei care consumă telemea cu roșii, vor merge pe low-cost. Dar eu dacă vreau să îmi fac nu știu ce specialități, platouri la evenimente, merg pe ceva îmbunătățit – cu arome, cu nucă, mentă, fistic…”, a explicat președintele APRIL.
Dorin Cojocaru a dat un „pont” producătorilor de lactate – să se uite în arhiva rețetelor din România, unde, în 1974, existau peste 365 moduri de preparare a brânzeturilor. Astfel, nu este nevoie ca aceștia să inventeze rețete noi, ci să se „inspire” din trecut.
„Nu trebuie să descoperim noi apa caldă. România, în 1974, avea peste 365 de rețete de brânzeturi. Dacă ne-am uita în arhivă, ne-ar veni idei, adică să plagiem un pic perioada aia. Iei rețeta, iei ideea”, a declarat Dorin Cojocaru.