• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un vaccin împotriva pestei porcine africane va fi lansat în Filipine

    Violina Gorcinschi -

    Filipine lansează controlat un vaccin necertificat împotriva pestei porcine africane (PPA). Serul este produs în Vietnam și a ridicat de la început semne de întrebare cu privire la siguranța și eficacitatea acestuia.

    Potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), pesta porcină africană (PPA) este o boală virală foarte contagioasă care afectează porcii domestici și sălbatici, cu o rată de mortalitate de obicei de 100%. Nu există un vaccin aprobat la nivel internațional împotriva virusului, astfel că s-au produs pierderi uriașe în rândul populației de porci, în urma creșterii numărului de cazuri din 2022.

    „Există multă îngrijorare. Chiar trebuie să fim atenți cu acest vaccin, deoarece creșterea porcilor este un sector foarte important în agricultura țării noastre”, a declarat pentru SciDev.Net Ramon Clarete, profesor de economie la Universitatea din Filipine Diliman, specializat în productivitatea agricolă.

    Preocupările provin din presupusa lipsă de transparență a Vietnamului în ceea ce privește datele din studii și natura vaccinului ASF, care constă într-un virus viu care a fost slăbit prin îndepărtarea unor părți importante din genele sale. Acest tip, numit vaccin viu atenuat, poate prezenta în continuare un risc serios de mutație și revenire la forma virală.

    „Riscul utilizării unui vaccin viu atenuat este că acesta poate avea totuși o anumită virulență care ar putea provoca fie boală, fie un fel de disconfort sau boală”, a declarat Clarete pentru SciDev.Net într-un interviu.

    Un studiu din 2023 publicat în Nature a testat tulpina de virus pe zece porci și a constatat că, deși nu și-a recăpătat virulența, un porc a dezvoltat o variantă de virus care în cele din urmă s-a răspândit la toți ceilalți porci. Varianta părea să fie puțin mai replicativă și avea un risc crescut de pierdere, se arată în studiu. „Acest fenomen nu a fost observat în studiile anterioare, dar este semnificativ, deoarece poate apărea și în câmp în condiții de utilizare intensivă”, spun autorii în lucrare.

    „Eliberarea virală este procesul prin care virusul este eliberat de la un animal vaccinat și apoi transmis unui alt animal”, a explicat Baptiste Dungu, profesor la Universitatea din Kinshasa (Republica Democratică Congo) și vaccinolog cu peste 30 de ani de experiență în cercetarea, producerea și comercializarea vaccinurilor veterinare.

    Pesta porcină la fermele filipineze (foto: pigprogress.net)

    Filipine lansează un vaccin netestat împotriva pestei porcine

    Administrația pentru Alimente și Medicamente din Filipine (FDA) a declarat că a revizuit cu atenție datele din toate studiile înainte de a acorda vaccinului un certificat de eliberare controlată a produsului (CPR MR), care permite utilizarea controlată a acestuia în țară.

    Citește și: Primele vaccinuri împotriva pestei porcine africane au fost aprobate pentru utilizare comercială

    „Certificatul CPR MR este emis de FDA pentru noile medicamente și vaccinuri care îndeplinesc cu succes standardele stricte de siguranță, eficacitate și calitate necesare pentru aprobare”, a declarat agenția SciDev.Net.

    Vaccinul, numit vaccin AVAC ASF LIVE, a fost creat de AVAC Vietnam JSC și importat în Filipine de KPP Powers Commodities Inc. Este derivat dintr-o tulpină de virus numită ASFV-G-∆MGF sau, pe scurt, ∆MGF.

    Cu toate acestea, la 27 octombrie 2022, Serviciul de inspecție pentru sănătatea animalelor și plantelor (APHIS) al USDA a emis o notificare publică prin care elimina MGF-urile din Lista de excepții de reglementare, deoarece „Serviciul a evaluat informații noi și a determinat că acestea pot reprezenta o amenințare gravă pentru sănătatea animală. sau produse de origine animală. De asemenea, s-a stabilit că tulpina de virus este nesigură pentru utilizare la porci, deoarece genomul său este instabil, ceea ce poate duce la inversarea virulenței.”

    Ca bază pentru decizia sa, APHIS a citat două articole de jurnal publicate de Institutul de Cercetare Veterinară Harbin din China, care spun că studiile „au dezvăluit instabilitate în segmente ale genomului MGF”.

    Mai departe, în decembrie 2023, WOAH emite un avertisment cu privire la „utilizarea vaccinurilor substandard” în urma anunțurilor privind acordurile de export între producătorul de vaccinuri AVAC Vietnam JSC și țările din Asia de Sud-Est, inclusiv Filipine. Avertismentul îndeamnă autoritățile să folosească numai vaccinuri de înaltă calitate, cu siguranță și eficacitate dovedite.

    În ciuda acestor preocupări, lansarea controlată va continua luna viitoare, cu 150.000 de doze distribuite fermelor de porci în mod voluntar. Campania va începe pe 2 septembrie în Lobo, Batangas, „epiccentrul” focarelor de PPA, potrivit secretarului adjunct al agriculturii din Filipine și purtător de cuvânt, Arnel de Mesa. Luna trecută, ministrul Agriculturii Francisco Thieu Laurel a declarat pentru postul de stat PTV că „vaccinul din Vietnam funcționează cu adevărat”.

    Citește și: Poziția OMS cu privire la vaccinul contra pestei porcine africane

    Departamentul de Agricultură din Filipine nu a răspuns solicitărilor SciDev.Net pentru mai multe informații despre studiul pe teren.

    Administrația filipineză pentru alimente și medicamente (FDA) spune că studiile pe teren au fost în desfășurare în Filipine de aproape doi ani și că vaccinul este 100% eficient, fără efecte secundare. Cu toate acestea, datele de testare nu au fost încă făcute publice. Întrebată despre documentele testelor de teren, FDA a răspuns că acestea urmează protocoale stricte de confidențialitate și că „accesul direct la acestea nu este permis”.

    Fostul subsecretar filipinez pentru agricultură, Jose Reaño, a declarat că nu a văzut personal documentele procesului de teren. „Dacă rezultatele sunt cu adevărat pozitive, ar trebui să fie mândri și să împărtășească datele cu publicul”, a declarat Reagno, adăugând că guvernul nu ar trebui să se bazeze pe vaccin ca principală formă de intervenție.

    Jurnaliștii au contactat, de asemenea, KPP Powers de mai multe ori, dar nu a primit un răspuns până la data publicării. „Susțin introducerea acestui vaccin dacă experții consideră că este sigur de utilizat”, a spus Ramon Clarete, menționând că își dorește în continuare mai multă transparență cu privire la studii.

    Filipine este una dintre cele 19 țări asiatice afectate de PPA din 2019, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură. Boala sa răspândit de atunci în 74 din 82 de provincii și a redus populația de porci de la 12,7 milioane în 2019 la 9,9 milioane în 2023.

    În iulie 2023, pierderile industriei cărnii de porc s-au ridicat la cel puțin 200 de miliarde PHP, sau aproximativ 3,5 miliarde de dolari, potrivit lui Nicanor Briones, purtător de cuvânt al partidului AGAP și președinte al Federației Producătorilor de Porc din Filipine.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!