Ionel Arion, Pro Agro: Sunt ferme care nu au adunat deloc furaje pentru a trece iarna
Violina Gorcinschi -Situația nu este deloc bună pentru crescătorii de animale din România, în special pentru cei de bovine, ovine și caprine. Fermierii au o problemă majoră cu furajele și apa: nu există suficientă hrană pe pășune și apă pentru adăpat. Unii dintre ei au intrat deja în rezervele de iarnă și se prevăd cheltuieli mari cu furajele în special în sezonul rece – nici cei cu ferme mixte nu sunt cruțați. Peste toate acestea se adaugă pesta micilor rumegătoare care face ravagii din punct de vedere economic și cheltuielile mari care îi determină pe fermieri să renunțe la efective.
Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro, a prezentat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO, crudul adevăr despre situația zootehniei românești la momentul actual.
„Din păcate, fermierii care aveau atât zootehnie cât și vegetal, aveau o șansă că dacă pierd într-un sector, să câștige în celălalt sau cel puțin să acopere o parte din pierderi. Azi, tot mai mulți fermieri (și zilele trecute am vorbit cu colegii mei din țară), au niște situații deosebite în anumite părți ale țării, în sensul că au ajuns să care pe pășune hrana pe care o depozitau pentru iarnă. Mai grav este că în unele localități inclusiv apa pentru adăparea animalelor este transportată cu cisterna. Acolo nu întrevedem soluții pentru că este, într-adevăr, dezastruos”, a explicat Arion.
Ionel Arion, „La iarnă vor fi cheltuieli mari cu transportul furajelor”
Problemele se tot adună pentru crescătorii de bovine, ovine și caprine din România. Mulți se simt descurajați și vor să renunțe.
„Sunt ferme care nu au adunat absolut furaje deloc hrană pentru a trece lunile de iarnă și de primăvară. Avem situații unde fermierii, în special la vaca de lapte, au început să renunțe la efective și să gândească restrângerea activității și acest lucru este foarte îngrijorător pentru noi și fermele noastre. Avem și situația aceasta mai complicată din zona ovine-caprine, cu ceea ce este pesta micilor rumegătoare”, a spus Ionel Arion la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, realizată de fondatorul Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Citește și: Dorin Cojocaru, APRIL: ”La vaca de lapte, costul cu furajele e cam 40-45%”
Și sectorul de carne de vită este puțin îngrijorat de lipsa furajelor. „Avem, în sectorul vacilor de carne, o ușoară, haideți să îi spunem, îngrijorare despre faptul că nu le ajunge hrana necesară. Cred că va fi un du-te-vino în țară în perioada de iarnă pe transportul furajelor dintr-o parte în alta a țării, cu costuri mai mari”, a avertizat președintele Pro Agro.
Totuși, există o speranță dată de evoluția prețurilor la lapte din Europa, care este una pozitivă. „Am urmărit, săptămâna trecută, trendul laptelui la nivel european și am văzut că există o ușoară creștere în Germania, Olanda. Să sperăm că acest trend se va menține și va ajunge inclusiv în România, ca din fermele noastre de vaci de lapte să plece laptele cu un preț acoperitor pentru cheltuielile pe care le suportă fermierii”, a conchis Ionel Arion la Agrostrategia (TVR 1).
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Ionel Arion, Președinte PRO AGRO (02.09.2024)