• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alexander Degianski, fermier: Va fi probabil primul an în care nu semăn rapiță. Producții la porumb și floarea-soarelui

    Angelica Lefter -

    Fermierul Alexander Degianski din Giulvăz, județul Timiș, crede, la acest moment, că îi este imposibil să înființeze o cultură viabilă de rapiță. În contextul unei acute lipse de ploi, agronomul ia în calcul scoaterea oleaginoasei din planul de culturi pentru anul agricol abia început.

    Fermierul Alexander Degianski spune că seceta pedologică din ultima perioadă l-a determinat să se gândească dacă va mai cultiva rapiță în acest an. ”Anul acesta o sa fie, probabil, primul an în care nu seamăn rapiță chiar dacă sămânța e deja în depozit. Ultima ploaie a fost în 2 iulie, 26 l/mp, iar înainte de ea, în 10 iunie. Am avut mai mult de 30 de zile cu temperaturi de peste 35°C. Doar că e timpul semănatului, nu înseamnă că e și musai să semeni cunoscând faptul că ai șanse mari să nu răsară nimic!”, a transmis Alexander Degianski.

    Alexander Degianski a încheiat recoltarea la cultura de floarea-soarelui (foto: Agrointeligența – Daniel Befu)

    Totodată, fermierul a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că nici anul trecut nu a avut parte de o cultură bună de rapiță, de data aceasta din cauza unui îngheț.

    ”Dacă nu vine măcar o ploaie mai serioasă, care să înmoaie pământul să pot să semăn și să îmi arate apoi și o prognoză că va ploua după aceea, nu voi semăna rapiță. Pământul este uscat bocnă. În anii normali, rapița era deja semănată acum. Este adevărat că pot să semăn chiar și în octombrie, depinde de prognoză, dar nu o să merg mai departe de 5-6 octombrie cu semănatul, e clar. Am avut rapiță anul acesta, 1.000 de hectare. Nu am fost foarte mulțumit pentru că eu și cam în toată zona Banatului, tot ce a fost mai la sud de Mureș, chiar și județul Caraș-Severin, am prins un îngheț foarte târziu, pe la mijlocul lunii aprilie și eu cred că acolo am pierdut cam 40% din producție. Rapița a avut flori, dar s-au scuturat, oamenii cu experiență au considerat că doar înghețul târziu a fost cauza. Mai la nord de Mureș, unde nu a fost înghețul, recoltele au fost bune”, a menționat agricultorul din județul Timiș.

    Citiți și: Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc”

    Alexander Degianski este mulțumit de cultura de floarea-soarelui (foto: Agrointeligența – Daniel Befu)

    Alexander Degianski: Deficitul de apă în sol este mare

    Agricultorul bănățean a completat cu faptul că dacă va renunța la rapiță, va cultiva floarea-soarelui, cultură de care a fost mulțumit în acest an, chiar și fără irigații.

    ”Pot înlocui rapița cu floarea-soarelui. La aceasta am avut o producție fantastic de bună, aproape 4 tone/ha fără irigații. Știu că în alte zone a fost dezastru și la floarea-soarelui. Nici de cultura de porumb nu pot să mă plâng, atât la irigat cât și la neirigat. Am făcut 4,4 tone/ha la neirigat pentru că am avut un porumb perfect până în momentul în care a început să se formeze știuletele. Dacă mai aveam o ploaie prin iunie și una la mijloc de iulie, era senzație, dar asta este, câteodată câștigi tu, câteodată câștigă natura. Acum la rapiță aștept ploaia, am sămânța deja achiziționată pentru 800 de hectare”, a completat agronomul.

    În opinia inginerului Degianski, deficitul de apă în sol este foarte mare, așa că precipitațiile trebuie să fie semnificative, pentru a putea semăna rapița.

    ”Noi avem un deficit de cel puțin 200 de litri/mp. Ar trebui să vină o ploaie biblică, cum s-ar spune, să se sature pământul. Indiferent, însă, de cum este vremea, noi trebuie să ne adaptăm, nu trebuie să ne facem speranțe false că putem să avem vremea pe care ne-o dorim. Trebuie să înțelegem că ne adaptăm în funcție de ce găsim în câmp, terenul pentru rapiță este pregătit, doar semănatul trebuie să mai aibă loc”, a conchis ing. Alexander Degianski care administrează o suprafață de aproximativ 5.000 de hectare de teren în zona comunelor timișene Giulvăz, Foieni, Peciu Nou, Otelec.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”