• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie banii fără să lucreze suprafața!

    Roxana Dobre -

    Un șef al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a atras încă o dată atenția beneficiarilor de subvenții că plățile trebuie să ajungă în conturile celor care utilizează terenurile și nu ale proprietarilor, cei care au dat în arendă suprafețele și nu le lucrează efectiv. Această regulă a fost menționată public de foarte multe ori de autoritățile din agricultură dar proprietarii de teren încă mai solicită arendașilor să le cedeze partea de plăți APIA.

    Directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a atras atenția fermierilor că subvențiile agricole trebuie să ajungă în conturile celor care utilizează terenurile sau pășunile și sunt fermieri activi, și nu la cei care le arendează.

    Citiți și: Ovidiu Săvâșcă, APIA Mureș: Fermierii persoane fizice nu mai au nevoie de adeverința de la Primărie!

    Directorul executiv al APIA, Mureș, Ovidiu Săvâșcă

    Șef APIA: Banii pentru subvenții trebuie să ajungă la fermierii activi

    Directorul executiv al APIA, Mureș, Ovidiu Săvâșcă a avertizat că sumele alocate anual pentru subvenții trebuie să ajungă în conturile fermierilor care lucrează terenurile înscrise pentru plăți, și nu a proprietarilor de terenuri care nu lucrează efectiv suprafețele. De altfel, regula obligatorie pentru subvenții este ca beneficiarul să fie ”fermier activ”.

    ”Cea mai bună oglindă a terenurilor care sunt înregistrate la APIA este Registrul Agricol pentru că acolo se operează suprafețele la nivel local, acolo se cunoaște realitate dinamică tot ce înseamnă arendă, proprietate, vânzări etc. Și se știe că un document obligatoriu care este cerut anual la APIA este adeverința eliberată de Primării care atestă utilizarea terenului, adică efectiv cine lucrează terenul fie că acesta este în arendă sau în proprietate. Dar regula este ca banii să ajungă efectiv la beneficiarii care lucrează pământul sau fac lucrări de întreținere pentru pășuni. Și încă o dată aș vrea să subliniez că din 2007 subvenția de la APIA merge la utilizatorul terenului, nu la proprietar dacă acesta a dat suprafața în arendă. Atenție, să nu se înțeleagă că proprietarii de terenuri nu ar avea dreptul la subvenție! Din contră, au aceleași drepturi doar că regula obligatorie este să lucreze terenul și să depună cerere la APIA”, a spus Ovidiu Săvâșcă într-un interviu.

    Citiți și: Plăți APIA 2024. Termen limită pentru fermieri pentru a-și salva subvențiile: 20 septembrie

    Șeful APIA Mureș a mai completat că după 18 ani de când se achită subvențiile, proprietarii de teren încă mai solicită arendașilor să le cedeze subvenția, chiar dacă cei din urmă lucrează suprafețele și suportă costurile aferente culturilor. De precizat că subvenția este solicitată pe lângă arenda deja stabilită prin contract.

    ”Și înclusiv după 18 ani de când se dau subvenții proprietarii de teren fac confuzia această și spun: eu am terenul, eu trebuie să iau banii de la APIA, chiar dacă l-au arendat. Nu contează dacă îl lucreează sau nu, cum îl lucrează, ei spun că trebuie să încaseze subvenția. Este foarte greșit pentru că subvenția merge la utilizatorii de terenuri, cei care lucrează efectiv suprafața. Și adeverința de la Registrul Agricol practic este oglinda din teren”, a precizat Ovidiu Săvâșcă.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!