Directivă de la șefia UE: Subvențiile trebuie direcționate către fermierii mici!
Violina Gorcinschi -Un raport al unui grup de experţi publicat miercuri, 4 septembrie, îndeamnă Comisia Europeană să restructureze subvenţiile agricole, astfel încât să îi sprijine mai bine pe fermierii săraci, pe cei care au dimensiuni mici ale exploatațiilor și se confruntă cu dificultăți, în ideea de a răspunde la îngrijorările care au stat la baza recentelor proteste de amploare ale fermierilor europeni, transmite DPA.
„Este nevoie de acţiuni rapide şi curajoase la toate nivelele, pentru a răspunde la multiplele crize agricole şi de mediu”, se arată în raportul final al „Dialogului strategic privind viitorul agriculturii în UE”, predat miercuri preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Experți: UE ar trebui să își concentreze subvențiile agricole pe fermierii mici
Raportul prezintă o evaluare a provocărilor şi oportunităţilor, urmată de un set de recomandări. Una dintre recomandări este focalizarea subvenţiilor de la Politica Agricolă Comună spre „fermierii care au cea mai mare nevoie” de acestea, luând în calcul veniturile, şi îndepărtarea de sistemul în care subvenţiile sunt acordate în funcţie de mărimea suprafeţei de teren.
Citește și: Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA
O altă recomandare din raport vizează construirea unui sector atractiv şi divers. În acest sens, experţii atrag atenţia asupra importanţei reînnoirii generaţiilor şi a egalităţii de gen, precum şi a zonelor rurale dinamice şi a sistemelor agroalimentare , inclusiv necesitatea de a proteja lucrătorii.
Anunţat de preşedinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din septembrie 2023 şi lansat în ianuarie 2024, „Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE” a reunit 29 de părţi interesate importante din sectoarele agroalimentare europene, societatea civilă, comunităţile rurale şi mediul academic pentru a ajunge la o înţelegere şi o viziune comune pentru viitorul sistemelor agricole şi alimentare ale UE.
„Comisia va analiza cu atenţie ideile acestora. Dorim cu toţii un sector alimentar şi agricol prosper pe întregul nostru continent, care să recompenseze fermierii, cetăţenii şi patrimoniul natural preţios. Prin acest raport, avem o bază foarte solidă pentru dezvoltarea unei noi viziuni privind alimentaţia şi agricultura în Europa”, a declarat von der Leyen, citată de Agerpres.
Citește și: Politicianul cu cele mai mari șanse să fie noul comisar european pentru Agricultură
Nemulţumiţi de creşterea birocraţiei şi diminuarea veniturilor, fermierii europeni au demonstrat în mai multe luni înaintea alegerilor europarlamentare şi chiar au organizat o blocadă cu tractoarele în jurul principalelor instituţii europene de la Bruxelles.
Sugestiile grupului de experţi, condus de profesorul Peter Strohschneider, vor ghida activitatea Comisiei Europene în elaborarea viziunii sale asupra agriculturii şi alimentaţiei, care urmează să fie prezentată în primele 100 de zile ale celui de al doilea mandat al preşedintei von der Leyen.