• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ucraina are un nou ministru al agriculturii. Vitaliy Koval vine din mediul de agribusiness

    Violina Gorcinschi -

    Vitaliy Koval – noul ministru al Agriculturii din Ucraina. Parlamentul de la Kiev a numit, în ședința de ieri, joi – 5 septembrie, un nou ministru al Politicii Agrare și Alimentației. Este vorba despre fostul șef al Fondului Proprietății de Stat, Vitaliy Koval.

    Decizia numirii lui Vitaliy Koval drept ministru al Agriculturii din Ucraina a fost luată cu votul a 251 de deputați populari. În aceleași zi, parlamentarii l-au eliberat pe Koval din funcția de șef al Fondului Proprietății de Stat, în urma demisiei scrise de acesta pe 3 septembrie.

    Înainte de a intra în politică, Koval a lucrat la bancă și a fost om de afaceri. În 2004–2006, a lucrat în departamentul de credit al Ukrgasbank. În 2006–2019, a co-fondat sau a condus întreprinderi din industria agriculturii, transporturilor și construcțiilor: Atlant-trans LLC, Investtradeservice LLC, RGS-Logisticgroup LLC, VVV Montage LLC și Sunaco LLC.

    Cariera politică a lui Koval a început în 2019, când președintele Volodimir Zelenski l-a numit pe fost afacaerist la șefia Administrației Regionale de Stat Rivne.

    Koval este licențiat în business. În 2017, Koval a primit un MBA de la Școala de Afaceri din Liov a Universității Catolice Ucrainene și a studiat și la Institutul Aspen din Kiev.

    Vitaliy Koval – noul ministru al Agriculturii din Ucraina

    Vitaliy Koval s-a născut în Bereznîi, regiunea Rivne. Tatăl noului ministru al Agriculturii din Ucraina este un cunoscut antrenor de lupte greco-romane. Vitaliy a călcat pe urmele tatălui său și a devenit maestru al sportului în luptele greco-romane, iar ulterior a preluat funcția de vicepreședinte al asociației pentru acest tip de sport.

    Citește și: Ministru interimar la Agricultură în Ucraina

    Vitaliy Koval a absolvit Universitatea Națională din Ucraina de Vest din Ternopil, cu specializare în domeniul bancar. Primul loc de muncă a fost în sectorul bancar. Într-un interviu, Koval a spus că la bancă îi plăcea să studieze și să analizeze procesele de afaceri ale clienților, printre care se numărau și fermieri.

    „Și atunci mi-am dat seama că oamenii care lucrează cu pământul sunt speciali. Ei radiază energia pozitivă a creației, atât de caracteristică națiunii ucrainene la nivelul ADN-ului”, a spus el.

    Vitalie Koval: „Ucraina trebuie să creeze și să exporte produse finite, nu materie primă”

    Din 2012, timp de 5 ani a condus compania „Investtradeservice”,  specializată în comerțul cu ridicata al cerealelor, tutunului, semințelor și hranei pentru animale. O experiență mai interesantă a fost în perioada 2014-2019, când a condus compania agricolă Sunaco. În calitatea sa de director al acesteia, el a acordat, în 2017, un interviu Școlii de Afaceri din Liov.  „Întregul sector agricol al Ucrainei generează doar aproximativ 15-17 miliarde de dolari în venituri valutare pentru toate mărfurile. Prin urmare, nu deputații poporului, ci mai degrabă investitorii sunt cei care înființează întreprinderi de prelucrare și creează locuri de muncă, care ar trebui să aibă imunitate”, spunea, pe atunci, absolventul Vitaliy Koval.

    Într-un alt interviu, Koval a spus că sectorul agricol ucrainean se află în stadiul de tranziție de la un scenariu de dezvoltare extensiv la unul intensiv. Tehnologiile și valoarea adăugată vin în prim-plan. „Nu sunt de acord ca Ucraina să se poziționeze ca țară agrară. Trebuie să creăm produse finite, pentru a trece de la exportul de materii prime la furnizarea de produse finite. Și când vor începe să cumpere tehnologii și know-how de la noi, se va putea spune că Ucraina și-a folosit avantajele naturale și geografice. În ciuda faptului că 25% din rezervele de cernoziom ale lumii se află pe teritoriul nostru, randamentul mediu pe câmpurile ucrainene, din păcate, este încă departe de maximul posibil. Momentul recordurilor și al auto-îmbunătățirii este încă înainte”, a spus el.â

    Vitalie Koval: Planuri pentru armonizarea mediului de afaceri agricol cu instituțiile statului (foto: president.gov.ua)

    Terenuri pentru o grivnă

    În noiembrie anul trecut, Koval a preluat funcția de conducere la Fondul Proprietății de Stat. Printre sarcinile din noua funcție, el a numit, printre altele, „sfârșitul erei gestionării ineficiente a activelor statului” și „privatizare în masă”. În timpul anului de lucru, Fondul a pus spre privatizare o serie de active agricole, de exemplu, Oktirskii și Kirovohradskii KHP. Este interesant că din august 2024, sub conducerea lui Koval, Fondul Proprietății de Stat a început să ofere bunuri imobiliare pentru privatizare cu prețuri pornind de la o grivnă.

    „Este un mecanism stabilit prin lege pentru perioada legii marțiale pentru a determina valoarea de pornire a obiectelor a căror valoare contabilă este absentă sau egală cu zero. Acest preț simbolic face posibilă începerea efectivă a procesului de privatizare în condițiile actuale ”, a explicat Vitaliy Koval.

    Potrivit acestuia, valoarea finală a bunurilor poate fi mult mai mare decât valoarea de plecare, în timpul licitației prețul poate crește de sute sau chiar de mii de ori, iar noii proprietari vor putea să creeze locuri de muncă, să plătească taxe și să dezvolte comunitatea locală.

    Vitalie Koval: Programul „Banca de terenuri”

    Vitalie Koval este deosebit de mândru de programul de închiriere a terenurilor de stat „Banca de terenuri” , pe care l-a prezentat la începutul acestei veri la conferința agricolă Grain Ukraine 2024.

    „Banca de terenuri este într-adevăr deschiderea pieței pentru închirierea terenurilor de stat. Pentru că, din păcate, din 1991, după declararea independenței Ucrainei, nu a existat niciun mecanism pentru o arendă reală, „ albă ” a terenurilor agricole de stat. Din păcate, am fost forțați să ne frământăm (vorbesc de afaceri, cei care lucrează în sectorul agricol) și să venim cu diverse mecanisme netransparente care au creat o mulțime de probleme uriașe” , a spus viitorul ministru, prezentându-și creația lui fermierii.

    Potrivit noului program al Fondului Proprietății de Stat, terenurile aflate în proprietatea statului și până în prezent au fost folosite de diverse instituții și departamente la discreția lor vor fi închiriate producătorilor agricoli prin sistemul Prozorro.

    „Acum, de la începerea licitațiilor pe Prozorro.Sales, ne așteptăm să creștem costul chiriei terenului la minim 12%, și maxim 36%. Până la sfârșitul anului 2024, ne așteptăm să primim aproximativ 1 miliard grivne din închirierea a aproape 100.000 de hectare de teren de stat prin licitații electronice. Dintre aceștia, 90% din această sumă va merge la bugetul de stat, iar restul de 10% la bugetul local. În viitor, potențialul total din vânzarea tuturor celor 806 mii de hectare de teren de stat la licitații electronice este de 7-8 miliarde grivne în fiecare an”, a declarat Vitalie Koval într-un interviu recent.

    De regulă, parcelele instituțiilor statului nu sunt distribuite haotic și pot reprezenta terenuri complete, care pot ajunge la câteva mii de hectare, a explicat el. Vor fi scoase la licitație și loturi mici, care ar putea interesa fermierii.

    Primele 16 loturi de teren agricol de stat cu o suprafață totală de 1.075 de hectare din regiunea Vinnîțea au fost scoase la licitație pe 30 august. Până la sfârșitul anului, FSMU plănuiește să scoată la licitație electronică aproape 100.000 de hectare de teren de stat în 20 de regiuni.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds