• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Culturi de porumb distruse de constructorul Autostrăzii Moldovei – este așteptată decizia instanței

    Angelica Lefter -

    Situația nefericită cu care se confruntă un fermier din județul Bacău l-a dus în fața judecătorilor. Deși își dorea mult o autostradă în zonă, agricultorul nu și-a închipuit că va plăti cu pământul și recoltele sale. Astfel că, atunci când compania de drumuri i-a cerut să renunțe la o parte din teren a făcut acest lucru din datorie civică, însă ce a urmat a fost peste puterile sale de înțelegere.

    Fermierul Ciprian Ciuraru, din comuna Răcăciuni, județul Bacău, spune că ferma i-a fost pur și simplu distrusă de utilajele sosite să lucreze în zonă la Autostrada Moldovei – A7. Pe lângă faptul că a renunțat la o parte din terenurile cumpărate sau arendate, în favoarea construirii autostrăzii, acum are parte de ”gropi de împrumut”, adânci de 5 metri și cu lățimi considerabile pe care constructorii i-au transmis că nu le vor închide. Mai mult, o suprafață destul de mare de porumb, încă verde, aflat la irigat, i-a fost călcată de utilaje.

    Citește și: Un fermier a filmat cu drona lucrările la Autostrada Moldovei. Ce a descoperit în această duminică?

    Gropi de împrumut, făcute direct în culturile fermierilor, pentru construcția autostrăzii A7

    Porumb culcat la pământ de utilaje

    Situația a devenit insuportabilă când, acum aproximativ o lună, fermierului Ciprian Ciuraru i s-a cerut să renunțe la o suprafață și mai mare de teren și să-și culeagă porumbul de timpuriu, când încă este necopt, pentru a se ajunge cu lucrările la calea ferată. Fermierul a dat în judecată compania constructoare UMB Grup, iar acum așteaptă decizia instanței, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”La noi în zonă, în comuna Răcăciuni, județul Bacău, trece Autostrada Moldovei – A7, culoarul autostrăzii trece pe o lungime de 5 km, unde am tot terenul, că este o suprafață de 800 de hectare. A fost delimitată, am avut suprafețele de grâu care a fost distrus bineînțeles, am pierdut undeva la o suprafață de 60 de hectare pe care nu le-am contestat, este culoarul autostrăzii și nu am nici cel mai mic interes ca să nu treacă autostrada. Anul trecut, în toamnă, a venit constructorul și a mai delimitat încă 70 de hectare de teren pe care-l aveam cultivat cu porumb, o parte cu alte culturi, ca fiind gropi de împrumut. Am întrebat: aveți o autorizație, un document, să știu și eu de ce mi-l luați, că sunt proprietăți? Nu am fost anunțat, nu am fost notificat, nu am primit niciun document prin care să fiu înștiințat că acolo vor fi gropi de împrumut. Răspunsul constructorului, UMB Grup, a fost următorul: nu umblăm cu mapa de documente după noi!”, susține fermierul băcăuan.

    Suprafețe din cultura de porumb a fermierului Ciprian Ciuraru, distruse de excavatoare

    În prezent, fermierul este obligat să-și culeagă porumbul încă verde pentru că i s-a comunicat că lucrările trebuie să ajungă până la calea ferată.

    ”Din toamnă, noi am arat, am pregătit terenul, în primăvară am revenit, am însămânțat, ne-am făcut treaba, nu ne-a zis nimeni nimic. Niciun document primit de expropriere, un document de înștiințare ca să nu mai lucrăm, nimic. Până în momentul în care s-a dat o Hotărâre de Guvern prin care s-au expropriat 16 de hectare într-un punct și într-un alt punct 6 hectare. El, constructorul, a delimitat 70 de hectare. Noi am continuat, am semănat, am lucrat terenul, ne-am făcut treaba, nu ne-a deranjat toată vara, până în luna august. În luna august, un reprezentant al companiei s-a dus la primărie să întrebe ale cui sunt acele suprafețe pentru că el trebuie să ajungă până la calea ferată. M-a sunat o doamnă de la Primărie, m-a întrebat dacă porumbul este al meu, i-am spus că da. Mi-a spus să merg să-mi iau porumbul căci constructorul vrea să ajungă până la calea ferată. Este vorba de o lățime de 1.000 de metri. I-am spus că atunci înseamnă că îmi ia pământul cu tot cu fermă și cu casele din zonă, că sunt case acolo. M-a sunat un reprezentant, nu a vrut să-și dea numele, să-mi spună: dacă nu-ți iei porumbul noi venim într-o noapte cu patru excavatoare și ți-l băgăm în pământ! I-am rugat frumos: domnule, mai lăsați-mă puțin că este verde, nu pot să-l iau! După trei săptămâni m-a sunat iar cu aceleași amenințări, că mi-l bagă în pământ. Nu am reușit să-l recoltez pentru că porumbul este verde, nu-l pot recolta, este irigat, are o umiditate de 28%, dacă îl recoltez nu îl fac decât borhot, se strică tot”, a spus fermierul Ciprian Ciuraru, care a menționat că, sâmbătă – 7 septembrie, a fost din nou amenințat că îi vor strica porumbul.

    Citiți și: Șapte fermieri cer amânarea unor lucrări la Autostrada Moldovei ca să-și poată recolta grâul și rapița

    Culturi distruse de lucrările la Autostrada Moldovei

    Ca urmare, agricultorul și-a sunat avocata și a dat în judecată UMB Grup. Procesul se desfășoară la Judecătoria Bacău, iar acum se așteaptă decizia instanței.

    ”Am reușit de am luat numărul celui care mă suna și i l-am dat avocatei. Am deschis un proces, au verificat documente. Bineînțeles că nu sunt în regulă, nu au autorizație pe acea groapă, nu sunt plătite sumele, legea spune că transferul de proprietate se poate face în momentul intrării banilor în cont, noi nu am primit niciun bănuț și nicio notificare, nimic pe acele terenuri ca să poată să facă transferul de proprietate. Judecătorul mai are nevoie de timp până pe data de 19 septembrie ca să dea pronunțarea”, a explicat agricultorul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Gropile de împrumut”, făcute pe terenurile fermierilor, pentru construcția A7

    Primăria susține că are confirmarea constructorului că va închide ”gropile de împrumut”, fermierului i s-a spus că vor fi lăsate deschise

    O altă problemă ar fi acoperirea acelor ”gropi de împrumut” despre care inițial compania de construcții a spus că le va lăsa descoperite.

    ”Acele gropi vor rămâne niște găuri de 5 metri adâncime, o lungime de 700 de metri, cu diferite lățimi. Pe scurt, vom rămâne cu niște gropi, toți vor duce gunoiul acolo și vor fi focare de infecție în mijlocul fermelor și la 100 de metri de unele case. Domnul primar spunea că i-a promis constructorul că le va acoperi, însă eu am avut o discuție telefonică și mi s-a spus deschis: nu am nicio obligație să le acopăr și nici nu am cu ce să le acopăr, nu am de unde aduce pământ acolo!”, a menționat fermierul Ciprian Ciuraru.

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au cerut, în scris, UMB Grup, un punct de vedere asupra întregii situații și așteptăm poziția oficială a companiei. Imediat ce aceasta ne va fi transmisă, ea va fi publicată integral.

    Totodată, am luat legătura cu autoritățile locale. Am discutat cu viceprimarul comunei Răcăciuni, primarul Lucian Cheta nefiind disponibil pentru o convorbire telefonică, iar punctul de vedere al reprezentantului Primăriei a fost că disputa are loc între cele două părți, fermier, respectiv companie, iar autoritățile locale nu au nimic de-a face cu situația. De asemenea, oficialul din primărie a spus că nu cunoaște detalii în această speță, iar UMB Grup i-a informat că la finalul lucrărilor ”gropile de împrumut” vor fi închise.


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor