• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Imagini cumplite! Oamenii își scot animalele moarte, după inundații. ”Mă ia groaza ce e înăuntru!”

    Roxana Dobre -

    Inundațiile au făcut prăpăd în mai multe zone din România iar specialiștii în domeniu spun că nu cunosc ca în ultimii o sută de ani furia naturii să se fi dezlănțuit atât de violent. După episolul de ieri când oamenii s-au adăpostit pe unde au putut, acum se întorc acasă acolo unde apele s-au retras pentru a evalua pagubelele. Cele mai dureroase imagini sunt cele cu animalele moarte, acolo unde viețuitoarele nu au avut nicio șansă în fața furiei naturii.

    Astăzi, duminică – 15 septembrie, oamenii afectați de apele învolburate care au afectat mai multe județe au putut să revină la locuințe pentru a vedea dimensiunea dezastrului. Cele mai dureroase imagini sunt din zonele unde oamenii au început să-și scoată animalele moarte din curți, acestea neavând nicio șansă în fața apei care a atins și 2-3 metri înălțime.

    Citiți și: Situație inundații pe județe. Apele au luat patru vieți și au afectat peste 5.000 de gospodării

    Oamenii au salvat acolo unde au putut animalele din gospodării (foto: antena3.ro)

    Oamenii își scot animalele moarte din curți

    Oamenii care au fugit din calea inundațiilor au putut acolo unde apele s-au retras să se întoarcă la case. Imaginile cu ce a lăsat furia naturii în urmă au fost greu de privit: animale moarte, terenuri inundate și case distruse. Cea mai mare durere însă este acolo unde oamenii sunt nevoiți să își scoată din grajduri sau cotețe animalele pe care le-au crescut cu atâta sacrifiu în acest an.

    ”Mă ia groaza ce-i în casă! Am dormit la o vecină, la o prietenă de-a mea. Ce e în casă e dezastru, nenorocire, cu ce putem noi să ne ajutăm acuma, cu ce-i aici la mine”, a spus o femeie afectată de inundații.

    Apa a depășit prin acumulare peste 150 l/mp iar ploile au produs inundații în mai puţin de 24 ore, judeţul Galaţi (localităţile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia- Conachi, Izvoarele, Cuca) fiind cel mai afectat din cauza viiturilor puternice produse în cursul nopţii.

    Două baraje piscicole administrate de terţi şi aflate în judeţul Galaţi, grav afectat de inundaţii, au cedat și au inundat mai multe terenuri agricole din zonă. ”Două baraje piscicole administrate de terţi au cedat: Potârnichea, situată în amonte de Costache-Negri (distanţă de 2 km)- volumul de 200.000 mii de metri cubi de apă va afecta terenuri agricole; în zona UAT Hanu Conachi, volumul de 90 mii de metri cubi de apă va fi preluat de acumulările noastre din aval exista Lieşti 1 si Lieşti 2. Pagubele potenţiale vor fi de terenuri agricole”, a precizatAdministraţia Naţională ”Apele Române”.

    În momentul în care se vor retrage apele, Executivul și autoritățile locale vor evalua pagubele și soluțiile pentru sprijinirea oamenilor și comunităților, inclusiv prin alocarea de bani din Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului, se arată într-un comunicat remis astăzi.

    Citiți și: Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România

    ANSVSA a instituit o celulă de criză pentru a monitoriza și gestiona situația animalelor

    Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat printr-un comunicat că a instituit, la nivel central, o celulă de criză pentru a monitoriza și gestiona situația animalelor din zonele afectate. În acest sens, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va transmite instrucțiuni Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene (DSVSA) privind implementarea măsurilor de profilaxie generală și specifică, ecarisare și sănătate publică, pentru a preveni și limita efectele inundațiilor asupra sănătății animalelor.

    ”Precipitațiile abundente și inundațiile recente ne determină să avertizăm deținătorii de animale din zonele afectate, dar și din restul țării, asupra riscului apariției și evoluției unor boli grave, care se pot transmite de la animale la oameni. Importanța acțiunilor sanitare veterinare, în special a vaccinărilor, constă în faptul că incidența unor boli, care în mod normal sunt controlate, ar putea crește. Un pericol real este reprezentat de antrax”, se arată în comunicat.

    DSVSA județene vor primi avertizări pentru toate obiectivele zootehnice și pentru medicii veterinari concesionari din localitățile expuse la inundații, cu privire la riscurile generate de inundații. Medicii veterinari din județele afectate vor intensifica supravegherea sanitară veterinară și acțiunile de profilaxie specifică, prin vaccinarea animalelor.

    DSVSA din judeţele afectate vor acţiona prin aplicarea de măsuri pentru prevenirea şi combaterea bolilor la animale, a celor transmisibile la om şi controlul sanitar veterinar al produselor alimentare, măsuri care se referă la:

    – mutarea animalelor din gospodăriile afectate în zone sigure;
    – acţiuni imunoprofilactice (ex. vaccinarea împotriva antraxului);
    – coordonarea activităţii de strângere a cadavrelor şi dirijarea lor la puţul sec sau la incinerare;
    – dezinfecţia zonelor de unde s-a retras apa şi au fost colectate cadavre de animale;
    – controlul potabilităţii surselor de apă pentru adăparea animalelor.

    ANSVSA va trimite notificări către toate prefecturile din județele afectate și, prin intermediul DSVSA județene, către primării și consiliile locale, solicitând respectarea legislației privind colectarea și neutralizarea cadavrelor de animale din zonele inundate.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă