• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Valeriu Tabără: Este o crimă să aplici fertilizant fără o analiză a solului. Carențele de fosfor, cunoscute de autorități, dar nu se face nimic

    Gabriela Gimbășanu -

    Invitat în cadrul conferinței “Împreună avem grijă de plantă dar și de sol” organizată de Timac Agro România, fostul minstru al agriculturii, Valeriu Tabără și-a exprimat nemulțumirea referitoare la modul în care autoritățile abilitate abordează problema solului.

    “În ultima perioadă ne-am concentrat atenția doar pe atragerea banilor europeni în agricultură și am neglijat cea mai importantă resursă pusă la dispoziția agricultorilor în mod natural: pământul. Încă din 1995, când ocupam funcția de ministru al Agriculturii era foarte bine cunoscută, la nivel de minister, problema fosforului. Se pare că nici la 20 de ani de atunci, problema nu a fost remediată. Dimpotrivă, este bine cunoscut faptul că solul, pe lângă lipsa de fosfor, se confruntă și cu alte carențe”, a vorbit profesorul Valeriu Tabără, despre lipsa unei strategii care să permită protejarea solului.

    Aplicăm îngrășăminte fără fundament

    În ceea ce privește administrarea de fertilizanți la hectar, nu doar că suntem codașii Europei, dar și această cantitate pe care fermierii români o adminstrează terenului agricol nu este fundamentată pe niște analize de sol.

    Profesorul Valeriu Tabara Conferinta Timac Agro 2015

    “Utilizăm de 5 ori mai puține îngrășăminte la hectar, față de media europeană. Este rușinos. Ne lăudăm că avem cea mai frunoasă țară, cele mai fertile terenuri arabile, dar nu știm cum să le valorificăm în mod eficient. Este o crimă, nu doar pentru sol, dar și pentru buzunarul fermierului să aplici îngrășăminte fără ca măcar să îți faci o analiza simplă de sol, pentru a vedea în mod clar ce îți lipsește și cum poți corecta”, a vorbit fostul ministru despre modul irațional în care fermierii români aplică fertilizanți.

    pH-ul solului a scăzut în unele zone la 4-6

    Tabără atrage atenția asupra faptului că în zona Curtici, cernoziomul de acolo are un pH cuprins între 4 și 6, ceea ce face ca fosofrul să fie aproape inaccesibil plantei.

    “Este foarte dificil de apreciat ce se va întâmpla pe mai departe, un lucru este sigur pământul nu va reveni la parametrii normali de unul singur, trebuie ajutat. România nu are nevoie de nu știu ce sisteme de drone sau nu stiu ce bivoli de apă! În acest moment, țara noastră are nevoie de o strategie clară și bine fundamentată care să ofere soluții pentru o mai bună adminstrare a solului. Pământul nu este averea unui om, este averea statului român, este ceea ce lăsăm moștenire celor ce vor veni după noi. Nu ne putem bate joc de sol, trebuie să avem grijă de el și să-l păstrăm exact așa cum l-am primit și noi”, a vorbit Valeriu Tabără despre necesitatea formulării unei strategi clare de protecție a solului.

    În sprijinul ideiilor sale, fostul ministru al agriculturii a oferit un singur exemplu: deși francezi cultivă o suprafață de 1,6 milioane de hectare cu porumb și noi cultivăm peste 2,4 milioane de hectare, nu reușim nici cu acest plus de suprafață, măcar să îi ajungem ca și producție. Motivul este evident lipsa aplicării raționale a îngrășămintelor.

    analiza de sol 2015

    Nu facem analize de sol

    “Fermierii români stau foarte prost nu doar în ceea ce privește echiparea tehnologică, ci și la educație. Astfel că aplică îngrășăminte cu nemiluita fără ca măcar să știm dacă solul nostru are nevoie de acel element sau complex de elemente. România a pierdut peste 4 milioane de euro cu studii inutile. Nici în acest moment noi nu avem o situație clară în ceeea ce privește solul, cum a evoluat, ce schimbări au apărut. Dacă nu cunoaștem nici măcar ce probleme avem cum să le combatem. Este inutil să vă spun că atât francezi cât și germanii sau alți fermieri din Uniunea Europeană nici măcar nu se suie în tractor până nu au trecut pe calculatorul utilajului cartografierea terenului ce urmează să fie fertilizat. La ei totul se face fundamentat pe niște studii ale terenului agricol, la noi totul se face după ureche”, a vorbit profesorul despre modul în care agricultorii români aplică îngrășămintele.

    România nu trebuie să facă jocul UE

    Înainte de a asculta de regulile Uniunii Europene, profesorul Valeriu Tabără apreciază că România trebuie să aibă în vedere nevoile naționale și problematica internă. “România trebuie să înceteze să mai joace așa cum îi cântă UE. Cum să scoți din circuit terenuri agricole fără să ai nici un fel de fundament. Noi avem nevoie, pe lângă terenul cultivat acum, să bagăm în circuitul agricol, cel puțin 2 milioane de hectare pentru a ne putea asigura independența alimentară. Avem atât teren agricol și totuși importăm din UE aproape tot ce consumăm. Oare noi chiar nu suntem capabili să ne asigurăm independența alimentară?”, a încheiat prof. univ.dr. Valeriu Tabără prezentare pe care a făcut-o în fața a circa 80 de fermieri și reprezentanți din presă prezenți la evenimentul organizat de Timac Agro România.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd