• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Despăgubiri de secetă sau sprijin cuplat? Fermier pus de APIA să aleagă între cele două plăți!

    Roxana Dobre -

    Un mic fermier care a cerut la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru porumbul siloz a fost informat de funcționari că în acest an trebuie să aleagă între subvenție și despăgubirile de secetă. Din cauza lipsei ploilor, agricultorul nu a putut obține producția minimă obligatorie pentru PD-26 – Sprijin cuplat pentru venit-Porumb pentru siloz.

    Fermierul Laurențiu Ungheanu, din localitatea Țibucani, județul Neamț a fost informat de funcționarii centrului local al APIA că nu poate beneficia în acest an de subvenția pentru PD-26 – Sprijin cuplat pentru venit-Porumb pentru siloz în condițiile în care deține un proces-verbal de constate a pagubelor din cauza secetei. În cultura sa de porumb siloz seceta a distrus peste 70% din producție, iar agricultorul nu a putut obține pragul minin obligatoriu pentru sprijinul cuplat, de 18 tone la hectar.

    Citiți și: Subvenții APIA. Sprijinul cuplat pentru porumb siloz – condiții, plăți la hectar

    Mic fermier: APIA mi-a zis să aleg între subvenția cuplată la siloz și despăgubiri

    Producătorul agricol nemțean a declarat la APIA în campania 2024 o suprafață de un hectar de porumb siloz pentru care a solicitat schema PD-26 – Sprijin cuplat pentru venit-Porumb pentru siloz, cu un cuantum estimat de 230 euro/ha. Acesta a fost informat însă de funcționarul care îi gestionează dosarul pentru subvenții că nu poate primi o plată dublă pentru aceeași suprafață, adică și despăgubiri pentru secetă în cuantum de 200 euro pe hectar și subvenția cuplată în cuantum de 230 euro/ha.

    ”Am fost la centrul local să depun procesul verbal pentru secetă și m-au anunțat că nu mai pot primi subvenția cuplată dacă iau și despăgubiri pentru secetă, trebuie să renunț la una dintre plăți. În cazul în care aleg subvenția în baza procesului verbal nu mai sunt penalizat la APIA și pot lua subvenția întreagă pe hectar, având în vedere că nu am reușit să fac o producție minimă de 18 tone/ha din cauza secetei. Dar mi-au explicat că nu pot lua și subvenție întreagă și despăgubire pentru secetă. Deci trebuie să știe toți fermierii că trebuie să opteze pentru una dintre plăți, dacă au sprijin cuplat pe diverse culturi”, a spus fermierul pentru  Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a completat că în acest an a reușit să scoată doar circa 5-6 tone de porumb siloz din cauza secetei care a afectat culturile. Mai mult, fermierul a menționat că funcționarul APIA i-a înregistrat procesul-verbal și i-a transmis că așteaptă clarificări de la APIA Central pentru a vedea cum se procedează mai departe. ”Eu văzusem într-adevăr un articol în vară că nu vom fi penalizați dar nu am înțeles că trebuie să alegem între cele două plăți. Noi am investit în sămânță, am respectat toate reguli și nu avem nicio vină că nu am reușit să scoatem producția”, a mai specifficat fermierul.

    Citiți și: Gino Năstase, fermier: La recoltare am avut pierdere mai mare decât procentul din procesul-verbal de secetă

    Producție minimă de 18 tone/ha la porumbul siloz care primește sprijin cuplat

    Comparativ cu schemele direct pe suprafață care nu impun producții minime, în cazul sprijinului cuplat pentru venit fermierii sunt obligați să scoată o anumită producție. Aceasta se dovedește prin documente justificative iar în lispa producției cererea devine neeligibilă pentru schema solicitată de fermier.

    În cazul PD-26 – Sprijin cuplat pentru venit-Porumb pentru siloz condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii pentru a beneficia de sprijin, pentru campania 2024 sunt:

    a) sunt beneficiari BISS – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității;
    b) sunt utilizatorii unei suprafeţe agricole, categoria teren arabil, localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul integrat de administrare şi control (IACS);
    c) exploatează un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha şi cu o suprafaţă a parcelei agricole de cel puţin 0,3 ha;
    d) fac dovada că au realizat anual o producţie minimă de 18 tone/ha;
    e) fac dovada că dețin animale (bovine) identificate și înregistrate în Baza Națională e Date (BND) în exploatații cu cod ANSVSA prin intermediul cărora asigură cel puțin o încărcătură de 3 UVM/ha de cultură/an de cerere;
    f) dovedesc că cel puţin producţia minimă de 18 tone/ha, obţinută în fermă, a fost stocată în vederea consumului destinat animalelor și/sau consumată de animalele (bovine) înscrise în BND.


    Te-ar mai putea interesa

    Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!” Avans APIA 2024. Listă completă cu fermierii care primesc prima tranșă din plata pe hectar Mii de hectare de teren agricol – scoase la licitație în Ucraina. Arenda pornește de la 200 euro/ha

    Ultimele știri

    Polonia continuă să domine piața europeană a cărnii de pui Alertă meteo de ploi, descărcări electrice și vânt în 13 județe Turcia ridică parțial interdicția importurilor de grâu