EFSA: Noi dăunători periculoși amenință culturile agricole
Violina Gorcinschi -S-au depistat 12 noi potențiali dăunători periculoși în Europa. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a anunțat că s-au descoperit mai multe specii de gândaci care prezintă un risc ridicat pentru sănătatea plantelor în UE. Acestea pot intra pe teritoriul UE prin importurile de lemn sau material săditor. Momentan, nu s-a făcut o evaluare completă a riscurilor.
EFSA, în colaborare cu Universitatea din Padova (Italia), a identificat 12 specii de gândaci care reprezintă un risc economic sau ecologic ridicat pentru sănătatea plantelor în UE. Acest lucru a fost anunțat de agenție. Gândacii care atacă copacii cu frunze late sunt în prezent absenți sau nu sunt încă răspândiți în UE și îndeplinesc criteriile de clasificare ca potențiali dăunători de carantină ai Uniunii, potrivit sinor.bg.
12 noi potențiali dăunători periculoși pentru culturile din Europa
Acest grup de dăunători cu risc ridicat, care face parte din subfamilia de gândaci cunoscută sub numele de Scolytinae, poate intra în UE cu lemnul sau alte materiale lemnoase sau cu materialul săditor pentru plantare importate. Odată introduse, se pot stabili în unele zone ale UE din cauza disponibilității plantelor gazdă și a climei adecvate.
Citește și: Un nou dăunător periculos pentru fructe și legume a fost depistat în Europa
EFSA și Universitatea din Padova au identificat aceste 12 specii ca parte a unui studiu mai amplu asupra a 6.495 de specii de gândaci. EFSA observă că există încă o incertitudine semnificativă cu privire la impactul potențial al multor specii care nu au fost studiate pe larg.
Citește și: Păduchele alb de ceară, un nou dăunător pe pomi. Cum se combate
Clasificarea dăunătorilor de către EFSA este primul pas în procesul de evaluare a riscurilor. Urmează să se efectueze o evaluare cantitativă a riscului dăunătorului pentru a lua decizii privind posibila includere într-o listă de carantină și implementarea opțiunilor de reducere a riscurilor în conformitate cu legislația UE.