• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Păduchele alb de ceară, un nou dăunător pe pomi. Cum se combate

    Violina Gorcinschi -

    Păduchele alb de ceară – Ceroplastes destructor  este un nou dăunător semnalat la pomii din România. Semnalat la acest început de an în zona Capitalei, Ceroplastes destructor prezintă o serie de caracteristici care îl fac dificil de recunoscut și de combătut de către pomicultori.

    Literatura de specialitate de la noi nu prezintă informații despre păduchele alb de ceară, așa că singurele surse despre acest dăunător sunt externe, publicate în albe limbi. Ceroplastes destructor a fost semnalat în luna februarie, în zona Capitalei, iar un pomicultor a publicat mai multe imagini cu dăunătorul pe care alți utilizatori l-au recunoscut ca fiind păduchele alb de ceară. O problemă nouă pentru pomicultura românească!

    Păduchele alb de ceară este un dăunător care atacă o varietate largă de plante, inclusiv pomi fructiferi și plante ornamentale. Acesta provine din Africa, însă s-a răspândit, cu timpul, și în alte părți ale planetei, cum ar fi în Australia, Noua Zeelandă și insulele din Oceanul Pacific. În România, păduchele alb de ceară nu a fost semnalat, însă, recent, au fost postate poze cu acest dăunător pe rețelele sociale de către oameni îngrijorați că au găsit această anomalie în propria livadă. Având un aspect mai deosebit, a atras imediat atenția oamenilor. Cel mai probabil, apariția acestuia în România a fost favorizată de importurile de fructe și schimbările de climă din ultimii ani.

    Păduchele alb de ceară, prezent în România

    Păduchele alb de ceară. Caracteristici generale

    Păduchele alb de ceară este o specie de dăunători vizibilă cu ochiul liber, ce este, în general, imobilă, cu excepția anumitor stadii, când așa-numitele „târâtoare” se deplasează până își găsesc un loc unde să se stabilească. În al doilea și al treilea stadiu de dezvoltare, se mută de la frunze la crenguțe, iar, în cazul atacurilor masive, și la fructe. La început, acest dăunător poate scăpa neobservat, însă în etapele ulterioare poate fi ușor de depistat, având în vedere și aspectul său specific.

    Factorii care susțin invazivitatea lor sunt distribuția lor pe scară largă în Africa și gama largă de plante gazdă, inclusiv culturile comerciale din care sunt exportate fructele (de exemplu, citricele din Africa de Sud și Australia).

    Citește și: În Grădina Danei. Mixul de trei produse cu care puteți stropi pomii primăvara

    Ceroplastes destructor (foto: cabidigitallibrary.org)

    Cum arată păduchele alb de ceară

    Ceroplastes destructor sau păduchele alb de ceară are un aspect aparte, cu trei stadii nimfale. Dăunătorul aflat în primul stadiu nimfal are formă ovală, este plat pe partea dorsolaterală și lungime de 0,32-0,50 milimetri. Este caracterizat de pete oculare puternic pigmentate pe fiecare parte a capului. În al doilea stadiu, nimfele păduchelui alb de ceară crește în dimensiuni, până la 0,65-0,70 milimetri lungime, potrivit cabidigitallibrary.org.

    În ultimul stadiu nimfal, păduchii ajung deja la dimensiunea de 0,85-1,20 milimetri lungime și pete de culoare neagră. Picioarele sunt similare ca cu cele din primul stadiu, însă relativ mai mici pentru dimensiunea corpului.

    Potrivit cercetătorilor, păduchele alb de ceară adult există doar ca femelă. Femelele adulte au formă ovală, lungime de 2,5-6,40 milimetri lungime și sunt acoperite de un strat moale, de culoare albă, asemănător ca aspect florilor de bumbac. Ca protecție, își creează un scut de ceară care face dăunătorul greu de combătut.

    Semnele atacului păduchelui alb de ceară (foto: kings.co.nz)

    Păduchele alb de ceară. Semnele atacului

    Păduchele alb de ceară consumă seva din plante, iar la maturitate își se acoperă cu ceară albă sau alb-cenușie pentru protecție. Prezența lor poate fi observată în pomi și pe plante acoperind o suprafață de circa 10 milimetri fiecare. De regulă, se găsesc pe crenguțele diferitelor plante, însă atacă și tulpinile și frunzele.

    Femelele au capacitatea de a produce până la 1.000 de ouă care arată ca niște boabe fine de sare, de culoare roz. Când eclozează, insectele se deplasează spre frunze și se hrănesc de-a lungul venelor principale ale plantelor. Apoi, încep să își produc propria acoperire de ceară, iar câteva săptămâni mai târziu se întorc la crenguțe, unde produc restul de strat de protecție ce rezultă într-o formă rotunjită de bulgări. Întreg ciclul de viață al păduchelui alb de ceară durează aproximativ 12 luni.

    De obicei, păduchii albi de ceară atacă plantele ornamentale, precum gardenia, azaleele, cameliile etc, dar și pomi fructiferi nativi din Australia sau citrice, conform thecuriousgardener.com.au. În prezența acestora, plantele pot deveni mai slăbite și își pierd din vigoare, însă cea mai mare problemă nu este faptul că se hrănesc cu sevă, ci că excretă rouă de miere, o substanță dulce care atrage furnicile, dar mai ales ciupercile patogene care atacă planta.

    Citește și: Uleiul de neem, insecticid bio. Rețeta pentru stropirea legumelor

    Păduchele alb de ceară. Combatere

    Păduchele alb de ceară este un dăunător al pomilor și plantelor ornamentale, preferând să paraziteze plantele vulnerabile, în timp ce plantele sănătoase au șanse mult mai mici să fie atacate. De aceea, este recomandată fertilizarea corespunzătoare, îmbunătățirea calității solului și administrarea normelor necesare de apă în cultură.

    Controlul populației de Ceroplastes destructor este dificilă odată ce își formează protecția de ceară pe plante. În funcție de cât de severă este infestarea, păduchii pot fi îndepărtați cu o periuță de dinți sau instrumente similare. Dacă această metodă de combatere dă greș, se poate ulei de neem, care s-a dovedit un insecticid natural eficient împotriva mai multor dăunători, potrivit kings.co.nz. Având în vedere că acest dăunător nu este frecvent întâlnit la noi în țară, nu există substanțe omologate care să lupte împotriva acestuia.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha CMVRO: Creșterea rapidă a puilor din fermele românești nu se face cu hormoni sau antibiotice!

    Ultimele știri

    Peste 4.000 de ferme afectate de inundații. Apele au ucis 2.000 de oi și capre, 67 de vaci și și 6.286 de păsări Super producții cu Super U, de la Biochem, la porumbul de la Agro Fit Prod Traian, județul Tulcea Christophe Hansen din Luxemburg – noul comisar european pentru Agricultură