Electrica îi lasă fără subvenții pe fermierii care au irigat în acest an
Angelica Lefter -Mai mulți fermieri care și-au udat culturile în perioada de secetă se confruntă cu o situație complicată. Aceștia nu își vor putea obține subvențiile la energie din cauza lipsei facturilor emise de furnizor. În lipsa acestor dovezi, nu pot depune dosarul pentru obținerea sprijinului financiar care acoperă 50% din costul energiei utilizate de sistemele de irigat.
Stațiile de irigații au funcționat la capacitate maximă în zona Moldovei pe toată perioada secetoasă din acest an agricol. Organizațiile de Udători (OUAI-urile) din zonă s-au bazat foarte mult pe subvențiile la energie acordate de stat, însă din cauza unor probleme tehnice la Electrica, fermierii riscă să nu-și poată încasa banii, în lipsa facturilor doveditoare.
Citiți și: Investiția în sistemul de irigat prin picurare a salvat cultura de porumb a ing. Raluca Velicu
Fermierii riscă să rămână fără subvențiile pe energie
Un semnal de alarmă despre situația aceasta complicată a tras Roxana Murgu, administratora unei ferme din județul Galați, care a trimis pe adresa redacției noastre – redactia@agrointel.ro o prezentare a problemei, despre care spune că nu este una ”izolată”. Conform celor relatate, suma pe care OUAI-ul ar trebui să o primească ar fi în jur de 500.000 de lei.
”Numele meu este Roxana Murgu, administrez o fermă în Galați si mă ocup și de OUAI-ul din zonă. (…) Voiam să vă aduc la cunostință o situație care, înțeleg că nu e deloc izolată: în 2024, Electrica Furnizare nu a emis facturi către OUAI -uri. Fără aceste facturi, nu putem depune dosarul pentru subvenția la energie. Am trimis numeroase solicitări către Electrica, răspunsul e același: și-au updatat sistemele informatice (în februarie) și au încă probleme. În condițiile de secetă extremă din zona Moldovei, stațiile de irigat au funcționat la capacitate maximă, prin urmare și suma pe care o reprezintă această subvenție nu e una neglijabilă, o estimăm a fi în jur de 500.000 de lei pentru OUAI-ul nostru. Așa cum vă spuneam, se pare că sunt multe OUAI-uri în această situație”, a scris Roxana Murgu, administratora unei ferme din județul Galați și responsabilă pentru OUAI-ul din zonă.
Citiți și: Subvenții pentru irigații 2021. Legea a fost aprobată în Parlament
Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au încercat să contacteze telefonic reprezentanții Electrică Furnizare Galați pentru o opinie în această situație, însă fără a reuși să ia legătura cu o persoană fizică, ce ar putea furniza date despre problema tehnică pe care o întâmpină și cum ar putea fi rezolvată situația care-i afectează pe fermieri. Așteptăm punctul de vedere al companiei furnizore de energie electrică pe adresa redactia@agrointel.ro pentru o publicare imediată. Sperăm ca mesajul primit să fie unul în care Eletrica anunță fermierii că și-a rezolvat ”softul” și că le emite facturile pentru anul în curs!