• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Radu despre campania de recoltat: Ne-am plimbat cu combinele degeaba, doar ca să curățăm terenul!

    Violina Gorcinschi -

    Sezon catastrofal la culturile de primăvară din România în acest an! Fermierii au intrat cu combinele la recoltat porumb, dar nu au reușit să strângă mai nimic, din cauza secetei și caniculei din această vară. Nici la floarea-soarelui situația nu a fost mai roz, randamentul pe hectar scăzând de șapte ori în comparație cu sezonul precedent. Culturile de toamnă au reprezentat un colac de salvare pentru mulți producători de culturi vegetale, însă aceștia se tem că, dacă seceta și căldura vor fi la fel de puternice la anul, vor fi nevoiți să renunțe la afaceri.

    Daniel Radu, producător de culturi vegetale din județul Ilfov și Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a declarat, în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, că anul agricol abia încheiat a fost unul „de nota 5”. Seceta și căldura au compromis culturile de porumb și de floarea-soarelui. Din sute de hectare cultivate cu porumb, Daniel Radu nu a scos nimic.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Daniel Radu, Fermier (02.10.2024)

    „Nota 5 pentru acest an agricol! A fost un an extrem de dificil din punctul de vedere al precipitațiilor, lucru care a cauzat producții zero la porumb și de șapte ori mai puțin la floarea-soarelui. E ceva nemaiîntâlnit, chiar dacă în alți ani, cum ar fi în 2012, am avut undeva la 2.000-3.000 de kilograme de boabe la porumb/ha. Anul acesta – nimic, pe întreaga suprafață de peste 350 de hectare. Ne-am plimbat cu combinele degeaba, doar ca să curățăm terenul. Așa ceva este nemaiîntâlnit”, a relatat Daniel Radu.

    Porumbul, calamitat în proporție de 98%

    Chiar dacă Daniel Radu are aproape 15 ani de agricultură în spate, nu s-a mai confruntat cu un dezastru de asemenea proporții la culturile de primăvară. Porumbul său, cultivat pe 350 hectare, a fost declarat 98% calamitat.

    „Conform comisiei care a venit în teren să verifice, am avut 98% porumb calamitat. Nu ne așteptam la o pierdere atât de uriașă, o pierdere colosală pentru societatea noastră. O expresie care ar putea să descrie ceea ce am simțit ar fi un duș rece, o palmă peste față, nu știu cum să descriu, dar acolo au fost investite toate speranțele noastre, toată munca noastră, banii noștri. Nu suntem proprietarii terenurilor, lucrăm terenurile în arendă, avem arende de plătit către cetățeni, mă întreb de unde?! A fost un șoc extrem de puternic”, a comentat fermierul din județul Ilfov.

    Citește și: Buletinul MARS de septembrie: Producția de porumb din UE, mai scăzută. Medie de 6,84 t/ha

    Secetă a mai fost, dar nu a afectat la fel de mult plantațiile. Fermierii cred că arșița foarte puternică, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius, care au fost prezente chiar și două săptămâni încontinuu, au evaporat rezervele de apă din sol.  Chiar și floarea-soarelui, destul de rezistentă în condiții de deficit de precipitații, a fost recoltată în cantități de șapte ori mai mici decât anul trecut.

    „Floarea-soarelui, spre daună totală. Dacă în alți ani aveam o medie de 3.300-3.500 tone/ha, acum media a fost de 500 de kg, de șapte ori mai puțin. La fel, deși speram pentru știam că floarea-soarelui este rezistentă la secetă, și aici efectele căldurilor și lipsei de precipitații au fost foarte mari care s-au tradus în producție mică la hectar”, a declarat Daniel Radu.

    Daniel Radu, fermier: „Dacă anul viitor va fi la fel, cred că va trebui să oprim activitatea”

    Clima nefavorabilă din acest an deja îi face pe mulți fermieri să se gândească la stoparea activității, însă dacă la anul va fi la fel, numărul celor care renunță va fi semnificativ mai mare.

    „Dacă ar fi să privim doar prin ochi omenești, gândindu-mă la ce am suportat anul acesta, ar însemna o probabilitate foarte mare de a opri activitatea. Eu sper că nu vom face asta pentru că, în planul pentru 2024-2025, vom reduce suprafețele însămânțate cu porumb. Deja am însămânțat mai multă rapiță, vom însămânța mai mult orz, grâu, ca să avem suprafețe cu culturi de toamnă care să ne permită în primăvară să avem un oarecare randament și să putem să ne asigurăm stabilitatea financiară”, a afirmat Daniel Radu.

    Cu toate acestea, Daniel Radu încearcă să își păstreze optimismul și să adopte soluții pentru a ieși din acest impas.

    „Nu putem ști care va fi nivelul precipitațiilor în timpul iernii sau primăverii și chiar și culturile acestea de toamnă pot fi afectate, nemaivorbind de culturile de primăvară. E clar că acest risc există, în proporție de 40-50%, ca o societate agricolă, cum ar fi și a noastră, să își închidă porțile în cazul unui an agricol la fel de rău sau mai rău. Eu am încredere în Dumnezeu pentru că spune „Vor ara, vor sădi, vor zidi până la final”, deci eu cred că sunt niște lucruri ciclice și cred că Dumnezeu ne va purta de grijă chiar dacă din cinci culturi, vor merge trei și două nu. Eu rămân totuși optimist și privesc dincolo de ochii omenești”, a explicat producătorul.

    Situația, rămâne, însă, catastrofală în România, în special pentru producătorii de vegetale care au pariat pe porumb în acest an.

    „E o situație cu adevărat catastrofală. Nu știu dacă cineva realizează ce înseamnă să ai 350 de hectare, deci 30% din suprafața societății tale cultivată cu porumb, și să nu recoltezi nimic. Dacă în alți ani porumbul era cultura care asigura profitul societății, anul acesta, profitul a fost pierdut. Grav e puțin spus, e o calamitate care s-a abătut asupra României. Eu vorbesc în numele multor fermieri. Nu abandonez activitatea”, a declarat Daniel Radu.

    Surpriza a fost mare la cultura de rapiță. Dacă mai cădea o ploaie, fermierii se bucurau de producții bune, dar chiar și așa, s-au obținut randamente profitabile, de 3.300 kg/ha. „Asta ne-a permis să avem finanțe ca să ne putem achita ratele către diverși furnizori. Grâul a fost și el a fost cu 20% mai puțin față de anul 2022-2023, dar tot a fost o recoltă bună, grâu cu calități foarte bune, un soi românesc. Orzul a fost și el, și aceste trei culturi ne-au oferit o gură de oxigen”, a spus fermierul.

    Citește și: Cultura care a salvat în acest an ferma lui Gavrilă Tuchiluș: ”La porumb și floare a fost dezastru!”

    Speranțe de la rapița semănată în această toamnă

    Rapița semănată în această toamnă are un potențial bun, având în vedere condițiile meteo favorabile. „Pariem în continuare pe rapiță, ne ducem spre 400 de hectare. Pe grâu, orz, la fel. Vom avea mai puține culturi de primăvară. Rapița am semănat-o. A răsărit, arată bine. Am avut și ploaie. Am văzut că temperaturile vor fi pozitive, deci se va dezvolta, va intra bine dezvoltată în toamnă. Suntem cu ochii pe ea în cazul unor boli și dăunători să aducem tratamentul necesar. Până în momentul de față, avem speranțe și suntem mulțumiți de cum evoluează cultura de rapiță”, a afirmat invitatul emisiunii.

    Ploile au fost suficiente în luna septembrie, însă sunt așteptate în cantități mari până la primăvară

    „Am avut aproape de 100 de litri la ha, satisfăcător pentru luna septembrie. Pământul are nevoie de apă multă. Am făcut o groapă la doi metri, e cum e betonul, e foarte tare. Nu va refuza, până în primăvară, 700-800 de litri. Sunt convins că dacă va cădea cum au căzut ploi în ultimul timp, pământul le va absorbi și nu vom vedea lacuri”, a comentat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețurile cerealelor cresc brusc: recoltă slabă – mai mulți bani pentru grâu, porumb și rapiță Un fermier din Arad a înființat de la zero o pădure cu fonduri din PNRR Strategia unui fermier care lucrează 6.000 de hectare pentru a-și vinde cerealele

    Ultimele știri

    Efectul Agrointeligența: Fermierii și-au primit azi facturile Electrica. Mâine este ultima zi pentru depunere Prima listă cu crescătorii de animale care intră la plata avansului APIA Daniel Radu despre campania de recoltat: Ne-am plimbat cu combinele degeaba, doar ca să curățăm terenul!