• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Polonia continuă să domine piața europeană a cărnii de pui

    Angelica Lefter -

    Polonia continuă să fie cel mai mare producător de carne de pui din Uniunea Europeană, cu o pondere semnificativă, de 22% din producția totală. Acest succes se datorează mai multor factori-cheie, în special, cererii interne ridicate, accesului la noi piețe de export, reducerii costurilor cu furajele și slăbirii concurenței din Ucraina.

    Conform previziunilor analiștilor, producția de carne de pui din UE este de așteptat să crească în 2024-2025. Acest lucru se datorează dezvoltării dinamice a fermelor de păsări de carne din Polonia, care sunt capabile să se adapteze rapid la schimbările din situația pieței datorită unui ciclu scurt de producție de doar două până la trei luni. Abordarea de acest tip permite producătorilor să răspundă în mod flexibil cererii și factorilor economici externi.

    Citiți și: Crescătorii români de păsări cer interzicerea importurilor de carne și ouă din Ucraina

    Polonia a intensificat exportul de pui (foto: birja.md)

    Mai multă carne de pui din Polonia

    Polonia își extinde în mod activ orizonturile de export, ceea ce contribuie și la creșterea producției. În condițiile scăderii importurilor de pui și revenirea exportatorilor la pozițiile pierdute, producătorii polonezi își consolidează cu încredere pozițiile pe arena internațională. În special, acestea vizează noi piețe, ceea ce deschide oportunități suplimentare de creștere.

    Cu toate acestea, concurența pe piața cărnii de pasăre rămâne ridicată. Marea Britanie, care s-a adaptat la noile condiții economice după părăsirea UE, ocupă și ea o cotă semnificativă pe această piață și respectă cu strictețe cerințele importatorilor, folosindu-și avantajul geografic pentru a exporta carne de pui proaspătă și refrigerată. În plus, Marea Britanie importă produse mai ieftine din Ucraina, ceea ce creează provocări suplimentare pentru producătorii polonezi.

    Situația este complicată și de restricțiile veterinare și sanitare. În special, de la sfârșitul lunii iulie 2023, UE are restricții temporare la importul de păsări de la unele companii braziliene din cauza unui focar de boală Newcastle. Acest lucru creează dificultăți suplimentare pentru piața europeană, care se confruntă deja cu schimbări în cerere și ofertă.

    Citiți și: UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii

    Exportatorii de pui din Ucraina se confruntă cu reglementări interne complexe

    Pe de altă parte, exportatorii ucraineni, în ciuda dublării aprovizionării cu carne de pui către UE, se confruntă cu reglementări interne și cu o procedură complexă de licențiere, ceea ce le poate complica dezvoltarea ulterioară pe piața europeană.

    Polonia continuă să fie lider în producția de carne de pui în Uniunea Europeană datorită flexibilității proceselor de producție și accesului activ la noi piețe de export. Cu toate acestea, în ciuda previziunilor pozitive, piața rămâne sub presiunea factorilor externi și a concurenței, ceea ce impune producătorilor polonezi să se adapteze și să inoveze constant. În următorii ani, ne putem aștepta atât la creștere, cât și la noi provocări care vor modela peisajul creșterii păsărilor de curte din Europa.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă O celebră fabrică de tractoare a fost cumpărată de un afacerist din Ucraina Fermierii stau la coadă pentru a încasa ajutorul de 1.000 lei pe hectar

    Ultimele știri

    Piața cerealelor se anunță instabilă în această săptămână. Prețuri la bursele mondiale Programul Prima Seră! Ajutor de 200.000 euro de la stat pentru micii fermieri Avans APIA și pentru fermele mai mari. Numărul fermierilor intrați pe lista de plăți, până astăzi