• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creditul Fermierului a fost extins, iar bugetul a fost majorat

    Violina Gorcinschi -

    S-au adus modificări la schema de ajutor „Creditul fermierului”. În cadrul ședinței de Guvern de astăzi, s-au aprobat modificări la schema de ajutor de stat „Creditul Fermierului”, pentru agricultorii afectați de criza provocată de războiul din Ucraina. Bugetul schemei, de care vor beneficia 7.500 de fermieri, s-a majorat la 1.861,5 milioane de lei. Schema de ajutor se extinde și pentru plata datoriilor restante către furnizorii/distribuitorii de inputuri, dar și pentru plata ratelor aferente altor credite, în anumite condiții.

    În Ședința Guvernului de astăzi, miercuri – 9 octombrie, a fost aprobată Ordonanța de urgență pentru modificarea OUG nr. 7 privind aprobarea schemei de ajutor de stat „Creditul fermierului”, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum și pentru modificarea art. 12 alin (1) din Legea nr. 218/2005 privind stimularea absorbției fondurilor alocate României pentru agricultură, dezvoltare rurală, pescuit și afaceri maritime, gestionate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin instrumente financiare de garantare și creditare, precum și pentru susținerea obiectivelor naționale de politică agricolă.

    Modificări la schema de ajutor „Creditul Fermierului”. Buget majorat

    Prin OUG nr.7/2024, beneficiarii care îşi desfăşoară activitatea doar în cadrul agriculturii primare se bucură de un grant care acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni pe perioada creditului, dar nu mai mult de 60 de luni și fără a depăşi plafonul maxim de 280.000 euro/beneficiar pentru toate ajutoarele de stat acordate în temeiul Cadrului Temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

    Modificarea actului normativ vizează extinderea schemei de ajutor de stat și pentru plata datoriilor restante către furnizori/distribuitori de inputuri, iar în cazul beneficiarilor care prezintă Procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru anul 2024 stabilite de comisiile de constatare, din care rezultă că este afectată minimum 50% din suprafața exploatată, gradul de calamitare reprezentând media gradului de calamitare a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare, creditul poate fi utilizat și pentru rambursarea ratelor aferente altor credite/linii de credit/finanţări tip leasing financiar sau operaţional contractate de către beneficiarii prevăzuți la lit. a), numai dacă destinaţia acestor finanţări este în strânsă legătură cu activitatea desfășurată de beneficiar în sectorul producţiei agricole.

    Citește și: Guvernul – noi ordonanțe pentru fermieri. Premierul: Am alocat agriculturii peste 5 miliarde de euro!

    Bugetul schemei de ajutor de stat se majorează la maximum 1.861,5 milioane lei, iar prin implementarea acesteia se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 7.500 beneficiari.

    Vești bune pentru fermieri! Schema Creditul Fermierului, modificată

    Schema de ajutor „Creditul Fermierului”. Beneficiari

    Sprijinul se acordă pentru beneficiarii care nu figurează cu credite restante, inclusiv pentru finanţările tip leasing, sau, dacă înregistrează restanțe, acestea sunt încadrate în categoriile A, B şi C în baza de date a Centralei Riscului de Credit. În cazul beneficiarilor care prezintă Procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru anul 2024 stabilite de comisiile de constatare, se poate acorda ajutorul de stat sub formă de grant și dacă aceştia înregistrează credite restante încadrate în categoriile D şi E în baza de date a Centralei Riscului de Credit.

    Citește și: Vești bune de la Bruxelles: Fermierii vor primi mai mulți bani!

    Beneficiarii pot solicita acordarea unui ajutor sub formă de garanție de până la 100% din valoarea creditului, acordată de către Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA, care este administratorul schemei de ajutor de stat, din sumele puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – primii bani în conturi! Plăți pentru 50.137 de fermieri! Fermă amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru răspândirea de mirosuri urâte Plată despăgubiri secetă 2024 – model de calcul. Suma la hectar pentru suprafața calamitată

    Ultimele știri

    Ministrul Florin Barbu: Eu nu cred că vor fi creşteri de preț la carnea de porc! Ministrul Florin Barbu a anunțat sumele care intră în sectorul de procesare agroalimentară Florin Barbu: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ouă