• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma de porci Pietrain– afacerea pe care o familie din Prahova vrea să o dezvolte cu o rețetă proprie de furajare a suinelor

    Gabriela Gimbășanu -

    Când pornești la drum cu gândul de a înființa o fermă de porci, pe lângă efectivul și rasa de suine, trebuie avută în vedere și alimentația animalelor, mai ales că succesul unei afaceri ține și de rapiditatea cu care porcii iau în greutate. Mizând pe acest aspect, un fost pompier din Prahova a decis să își facă o fermă de suine din rasa Pietrain, pentru care a dezvoltat propria rețetă de furajare a porcilor, secret pe care îl vinde ”la pachet” cu purcelușii de îngrășat.

    Costel Udrea se mândrește că, după o carieră de pompier, se poate numi nu doar mic fermier, ci chiar mic antreprenor în agricultură. I-a luat însă ceva efort să ajungă aici. După ce a eșuat în alte domenii de activitate, familia Udrea, a decis să-și facă o microfermă de creștere a porcilor din rasa Pietrain, în Puchenii Mari din județul Prahova. Pe lângă grăsuni frumoși și îngrijiți corespunzător, familia vine în întâmpinarea cererii din piață, oferindu-le celor care își cumpără purceluși pentru a-i crește în propria gospodărie, o rețetă de furjare testată de mai bine de 5 ani.

    Despre rasa de porci Pietrain

    Originară din Belgia, este recunoscută ca o rasă de porci de carne, fiind obținută prin încrucișarea succesivă a suinelor din rasele Berkshire si Tamwork cu porcinele din rasele frantuzești. Caracteristicile rasei au făcut-o să devină foarte populară în fermele belgiene, de unde a încput să fie exportată după 1950. Cu o greutate de 80-80 de kilograme atinsă la 7 luni, rasa este foarte prolifică, o scroafă dfătând, în medie, 10 purcei. Porcul din rasa Pietrain are un randament la tăiere foarte mare, de aproape 80%. 70% din carcasă este reprezentată de carne, iar restul de șunca și bacon. De altfel, baconul obținut de la această rasă de porci este de foarte bună calitate. O sensibilitate cunoscută a rasei este dimensiunea mică a inimii și a plămânilor, ceea ce face ca aceste suine să fie vulnerabile la stop cardiac sau respirator.

    “Am avut mai multe încercări de afaceri. Creșterea porcilor a fost întodeauna o variantă de rezervă. Toate micile afaceri pe care am încercat să le pun pe picioare au fost falimentare. În urmă cu 7 ani m-am decis că poate ar trebui să încerc și asta. Așa am ajuns să cresc porci, deși nu prea știam cu ce se mănâncă această activitate. Acum deținem în regim familial, o microfermă, unde avem 25 suflețele pe care le îngrășăm pentru Crăciun. Noi creștem doar rasa Pietrain, porci de carne. Acestă rasă are un ritm de creștere foarte rapid, dacă îi dai de mâncare ce trebuie poate lua chiar și un kilogram pe zi”, a declarat pentru Agrointeligența Costel Udrea.

    Porc cu rețetă de furjare

    Costel Udrea nu s-a mulțumit, însă, doar cu a vinde porcii crescuți, ci și-a făcut propria rețetă de furajare a grăsunilor care a luat naștere din experiența pe care a acumulat-o de-a lungul timpului. “Nu este ceva extraordinar, dar este rețeta pe care eu o folosesc cu succes de peste 5 ani de când cresc această rasă. Nu o vând, o ofer fiecărei persoane care vine și cumpără porci de la mine. Fac asta dintr-un singur considerent: nici eu nu am primit ajutor de la nimeni când m-am apucat să cresc Pietrain”, spune micul fermier.

    El dezvăluie că poate cel mai important aspect în creșterea porcilor Pietrain este faptul că un porc cumpărat, dacă nu are parte de aceași alimentație cu care a crescut, nu mai are același spor de greutate, stagnează o perioadă bună. ”Am aplicat această metoda rețetei proprii de hrănire a porcilor pentru a-mi mulțumi cumpărătorii și pentru a-i fideliza”, ne-a vorbit prahoveanul despre strategia inedită de marketing pe care o aplică cu succes de ceva vreme.

    Hrăniți cu măciniș de cereale și premix de vitamine

    Hrănirea corespunzătoare a suinelor este o condiție esențială pentru a obține rezultatele dorite. ”Le dăm porcilor măciniș de cereale: porumb, grâu, orz și pe lângă aceste cereale adaugăm șrot de soia. De asemenea, în diverse perioade de creștere a grăsunilor folosesc suplimentar și un furaj complementar vitamino-mineral. Acesta conține vitamine, aminoacizi și calciu în proporții echilibrate, asigurând nevoile nutriționale din perioada de creștere a porcilor. Practic vitaminele, mineralele și calciul nu pot fi luat doar din alimentația naturală cu cereale, ai nevoie să suplimentezi cu ceva pentru a asigura o creștere viguroasă a porcului, implicit oasele trebuie să se dezvolte corespunzător pentru a susține greutatea porcului”, ne-a povestit Udrea, despre principiile pe care el le aplică în hrănirea suinelor.

    Hrana de calitate costă

    Hrana pentru a îngrășa un porc din rasa Pietrain, costă destul de mult. “Sincer să fiu nu am stat niciodată să calculez cât cheltui cu hrănirea și îngrijirea lor și cât obțin în momentul în care îi vând. La mine în fermă nu totul este pus la punct, fundamentat pe venituri și cheltuieli, dintr-un simplu motiv, acela că nu pot aprecia cât mă costă pe mine munca la câmp pentru a obține furajele pe care le folosesc în hrana porcilor. În afară de hrană este nevoie și de vaccinuri, care și astea costă destul de mult. Cu toate acestea, la sfârșit de sezon, adică aproape de Crăciun, vând toți porci pe care îi am. Anul trecut kilogramul în viu s-a vândut cu 8,5 lei la noi în zonă. Mă declar destul de mulțumit de ce am obținut la sfârșitul unui an de muncă”, ne-a vorbit micul fermier despre ce însemană cheltuielile cu creșterea și îngrijirea grăsunilor.

    Purcelusi din rasa PietrainValorificarea porcilor îngrășați în gospodăria familială se face prin intermediul internetului. “Nu vând la târguri unde nu ai loc de intermediari, care dictează prețul. Prefer să îmi valorific producția doar de acasă, iar cu timpul mi-am creat o cilentelă destul de fidelă și oamenii vin la mine mulțumiți de calitatea cărnii. Mă ajută destul de mult și internetul care îmi aduce anual un plus de clienți. Cei care cumpără de la mine sunt, în general, cei care locuiesc în orașele din zonă”, a explicat Costel motivul pentru care nu merge să-și vândă suinele la târg.




    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă