10 capcane ale noii măsuri pentru instalarea tinerilor fermieri
agrointeligenta.ro -Banii europeni pentru sprijinirea tinerilor care doresc să facă agricultură este, cu siguranță, una dintre cele mai așteptate forme de sprijin din Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020. Unele reguli vechi și altele mai noi ar putea pune serioase piedici celor care vor să obțină fondurile europene nerambursabile din SubMăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, iar Agrointeligența a trecut în revistă care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a încasa toți banii de la UE.
1.Beneficiarul trebuie să aibă cel mult 40 de ani la momentul depunerii cererii de finanțare. Este o condiție normală, având în vedere că vorbim despre instalarea TINERILOR fermieri.
2.Domiciliul beneficiarului trebuie să fie în localitatea în care se află și ferma.
3.Solicitantul trebuie să devină fermier activ în 18 luni de la data instalării, iar conform actelor normative aflate acum în dezbatere publică, acest lucru presupune inclusiv să ajungă să primească subvenții totale de 5.000 de euro (vezi condiții AICI).
4.Bani în funcție de dimensiunea fermei. Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici, adică să aibă o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică între 12.000 şi 50.000 SO (valoarea producției standard în euro). În funcție de mărimea fermiei, se pot accesa cel mult 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 SO și 50.000 SO și cel mult 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 SO și 29.999 SO. Sprijinul public nerambursabil se acordă, pe baza unui plan de afaceri, pentru o perioadă de maxim trei ani, exceptând sectorul pomicol, unde perioada este de 5 ani.
5.Înregistrarea la APIA –cu cel mult 2 ani înainte de depunerea proiectului. Înregistrarea tânărului fermier ca microîntreprindere/ întreprindere mică trebuie făcută cu maxim 24 de luni înaintea depunerii Cererii de Finanţare și înregistrarea la APIA/ ANSVSA.
6.Finanțare în două tranșe. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat sub formă de primă în 2 tranşe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea Deciziei de Finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în maxim 3/5 ani de la primirea deciziei de finanțare.
7.A doua tranșă, condiționată de vânzările fermei. Doar afacerile agricole viabile vor primi a doua tranșă din valoarea proiectului. Astfel, cei 25% din banii europeni aprobați unui tânăr fermier doar dacă se constată că dacă se constată că a fost implementat corect Planul de Afaceri până la acel moment și dacă a fost asigurată îmbunătăţirea performanţelor economice ale exploatației (comercializare a producției proprii de minim 20% din valoare tranșa I).
8.Se finanțează un plan de afaceri care trebuie respectat întocmai. Proiectul pentru a accesa banii europeni trebuie să aibă, obligatoriu, un Plan de Afaceri pe care beneficiarul se angajează să îl implementeze conform cerințelor PNDR. Dacă Planul nu este respectat, se poate pierde a doua tranșă de bani (acei 25% din valoarea finanțării). Mai mult, în cazul nerespectării Planului de Afaceri pe primii trei ani, se va da înapoi și prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele nerealizate. Un alt aspect ce ține de planul de afaceri este că beneficiarii nu pot utiliza posibilitatea de a combina măsuri diferite în același plan de business.
9.Fermierul nu poate avea un alt loc de muncă departe de fermă. În vederea verificării condiției de eligibilitate privind faptul că solicitantul nu deține concomitent alt loc de muncă în afara unității administrativ-teritoriale în care este situată exploatația sau a zonei limitrofe, solicitantul va atașa la Cererea de Finanțare o Declarație pe proprie răspundere în acest sens – la momentul semnării contractului, se va verifica la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Registrul General de Evidență a Salariaților, pentru asigurarea condiției de eligibilitate.
10.Calificarea este obligatorie. Tânărul fermieri trebuie să aibă competențe profesionale (studii medii/superioare agricole/ veterinare/ economie agrară; cunoștințe în domeniul agricol dobândite prin participarea la programe de instruire). Nivelul minim de calificare impus este de 360 ore (conform celor stipulate în OG 129/ 2000 privind formarea profesională a adulţilor, precum şi actele normative subsecvente – referitoare la normele de aplicare, metodologiile, procedurile, clasificările şi nomenclatoarele specifice, sau dobândirea competențele profesionale adecvate într-o perioadă de grație de maxim 36 de luni de la data adoptării Deciziei individuale de acordare a ajutorului.
Foto: Farm Plate / Jeremy Lurgio