Raport USDA octombrie 2024. Anunț important pe piața grâului de la Marea Neagră
Violina Gorcinschi -raportul USDA de luna octombrie 2024 aduce un anunț important pentru piața grâului din regiunea Mării Negre, unde activează și producătorii români. Se pare că, la acest moment, toate semnele indică o recolta mai slabă de grâu pentru Rusia.
Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) a dezvăluit previziunile privind producția de grâu rusesc pentru luna octombrie. Cu recoltarea aproape completă, rușii ar putea obține 82 milioane de tone de grâu pentru anul comercial 2024-2025, cu 10% mai puțin față de anul trecut. Randamentul este estimat la 2,93 tone/ha.
USDA a estimat producția de grâu rusesc, pentru sezonul 2024-2025, la 82 milioane de tone în raportul din luna octombrie, cu 1% mai puțin decât prognozele de luna trecută și cu 10% mai puțin decât producția de anul trecut. Aceste estimări includ 57,5 milioane tone de grâu de iarnă și 24,5 milioane tone grâu de primăvară. Estimările de producție din Rusia exclud zona Crimeei.
Estimările privind producția de grâu din Rusia în luna octombrie
Randamentul total este așteptat să fie de 2,93 tone pe hectar, cu 1% mai mic decât raportul din luna trecută și cu 8% mai slab decât anul precedent. Suprafața totală recoltată este estimată la 28 milioane de hectare, fără schimbări față de raportul din septembrie și cu 3% mai mică față de suprafața de anul trecut.
Citește și: Rusia – stare de urgență în 10 regiuni agricole. Ce se întâmplă cu exportul de cereale
Scăderile, de la lună la lună, de producție sunt bazate pe datele oficiale de recoltare publicate de Ministerul Agriculturii din Rusia. Potrivit datelor MinAg de la 1 octombrie, recoltarea este 90% completă, cu 79,3 tone de grâu, de pe o suprafață de 25,9 milioane ha (inclusiv Crimeea). Astfel, randamentul actual este de 2,95 tone/ha, excluzând Crimeea.
Citește și: Rusia investește în noi porturi pentru a-și securiza și crește exporturile de cereale
Rusia crește grâu de iarnă și de primăvară. Grâul de iarnă însumează, de obicei, cam 70% din producția totală, fiind plantată, în principal, în partea europeană a Rusiei. Grâul de primăvară reprezintă restul de 30% din totalul de producție și este semănat, în mare parte, în regiunile vecine cu Kazakhstan: Volga, Urali și districtele din Siberia ale Rusiei.