• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rusia – stare de urgență în 10 regiuni agricole. Ce se întâmplă cu exportul de cereale

    Violina Gorcinschi -

    Statul rus a declarat la finalul săptămânii trecute, vineri – 7 iunie, stare de urgență după ce o parte semnificativă din culturi a fost afectată de înghețurile din luna mai. Cu toate că mai multe companii și-au redus estimările privind recoltele, oficialii de la ministerul Agriculturii din Moscova au declarat că își vor continua nestingherit activitățile de export al produselor agricole.

    Pe 7 iunie, Rusia a declarat stare de urgență în 10 regiuni din cauza daunelor la recolte, cauzate de înghețurile din luna mai. Această măsură are rolul de a-i ajuta pe fermieri să obțină fonduri suplimentare, dar în același timp, potrivit oficialilor, nu ar trebui să perturbe obligațiile de export, scrie Reuters, citată de Latifundist.

    Stare de urgență în Rusia (foto: Linkedin)

    Stare de urgență în Rusia în urma înghețurilor din mai

    Ministrul adjunct al Agriculturii, Andrei Razin, a declarat vineri – 7 iunie, că impactul vremii asupra producției agricole va fi minimizat, iar Moscova va îndeplini toate obligațiile de export.

    Citește și: Taxe majorate în UE pentru cerealele din Rusia și Belarus. De când se aplică noua măsură

    „De azi am resemănat deja aproape 800.000 de hectare. Toate obligațiile noastre din punctul de vedere, atât al consumului intern, cât și al obligațiilor de export extern, vor fi cu siguranță îndeplinite”, a spus el.

    IKAR și-a redus prognoza pentru recolta de grâu la 81,5 milioane de tone, adică cu 12% mai puțin decât la jumătatea lunii martie. Recolta de anul trecut s-a ridicat la aproximativ 93 de milioane de tone.

    „Este vorba de accelerarea procedurii de acordare a compensațiilor pentru fermieri, precum și de a scoate bani suplimentari pentru aceștia”, a declarat săptămâna aceasta Dmitri Rylko, șeful IKAR, înainte de introducerea stării de urgență.

    În această săptămână, compania de consultanță Sovecon și-a redus prognoza pentru recolta de grâu la 80,7 milioane de tone. În luna martie, a estimat o recoltă de 94 de milioane de tone. Andrei Sizov, de la Sovecon, a declarat că deteriorarea rapidă a perspectivelor pentru recoltă, combinată cu creșterea prețurilor interne, a însemnat că riscul unor restricții suplimentare asupra exporturilor de cereale a crescut, totuși.

    „Nu cred că Ministerul Agriculturii dorește astfel de restricții”, a adăugat el.

    Starea de urgență declarată de Rusia pe 7 iunie se extinde în 10 regiuni, inclusiv regiunea ocupată Lugansk și o parte din estul Ucrainei, pe care Federația Rusă a invadat-o în 2022. Oficialii de la minister au mai precizat că au fost create comisii în regiunile afectate pentru a evalua pagubele.

    Citește și: Rusia – cel mai mare producător de carne de curcan din Europa

    Rusia a interzis în trecut exporturile de cereale

    Federația Rusă a interzis exporturile de cereale în 2010, după ce seceta și incendiile de pădure compromis recoltele, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor la nivel mondial.

    Cu toate acestea, recolta de grâu din acel an a totalizat doar 41,5 milioane de tone, potrivit Departamentului american al Agriculturii, aproximativ jumătate din totalul prognozat pentru acest sezon.


    Te-ar mai putea interesa

    Canicula se extinde! Lista cu județele unde vor fi temperaturi foarte ridicate astăzi și mâine Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații