• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Florin Barbu – ce se întâmplă ACUM cu prețul laptelui la poarta fermelor

    Violina Gorcinschi -

    Prețul laptelui la poarta fermei, corect pentru fermieri. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat, în cadrul conferinței de presă ce a avut loc astăzi, marți – 15 octombrie, că se bucură că prețul laptelui este unul corect pentru fermieri. În contextul care pe lista plafonării adaosului comercial la alimente, este trecut și laptele, precum și alte produse lactate, creșterile de preț la raft pot fi justificate doar printr-o scumpire a acestor produse la poarta fermei. În orice caz, în acest moment, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) efectuează controale asupra retailerilor și procesatorilor pentru a se asigura că măsura este respectată.

    Laptele este în plafonarea adaosului comercial, iar dacă costurile fermierilor au crescut, eu mă bucur că prețul la poarta fermei este unul corect pentru ca fermierii români să își achite datoriile și să ia prețul corect pentru munca pe care o depun”, a declarat astăzi ministrul Florin Barbu.

    Controale ANAF la retaileri și procesaturi pentru a verifica prețul laptelui (foto: romania-actualitati.ro)

    Prețul laptelui la poarta fermei mai ridicat, în contextul plafonării

    S-a scumpit laptele. Șeful de la Agricultură consideră că creșterile de preț ale laptelui în magazine sunt determinate de scumpiri la poarta fermei, lucru pe care îl consideră de bun augur, având în vedere plafonarea adaosului comercial în vigoare.

    „Până acum două săptămâni, spuneați că prețul la poarta fermei e foarte mic, la fermieri. M-aș bucura foarte mult pentru procentul din laptele care este la raft, peste 50% să reprezinte prețul laptelui la poarta fermei pentru că și anul trecut, și anul acesta, avem finanțare foarte bună în sectorul de vacă de lapte prin subvenții pe deoparte. Știți foarte bine că am lansat și am dat un sprijin direct pentru realizare de porumb siloz în România astfel încât să ai încărcătură de trei animale. Mai primești o ecoschemă suplimentară de 230 de euro. S-a îmbunătățit și s-a modificat programul strategic astfel încât să mai creăm o nouă ecoschemă de până la 60 de euro pe cap de animal”, a declarat ministrul Barbu.

    Citește și: Cătălin Rugan: ”Am majorat cu 1 leu prețul unui litru de lapte pentru a face față costurilor crescute”

    Totodată, autoritățile competente efectuează controale pentru a se asigura că măsurile sunt respectate. Florin Barbu exclude procesatorii de la posibilele încălcări, din moment ce tocmai aceștia au solicitat sprijinul ANAF.

    Citește și: Plăți avans APIA 2024 din SCZ vaci lapte – 296 euro/cap, SCZ oi și capre – 12,54 euro/cap. Lista completă!

    „Toate aceste prețuri sunt reglementate de plafonarea adaosului comercial. Să respecte atât procesatorii, cât și retailerii, partea de plafonare a adaosului comercial. Așteptăm raportul de inspecție fiscală și sunt convins că ANAF va ieși și va detalia rapoartele și dacă au identificat aceste practici comerciale neloiale care au fost stabilite prin acea ordonanță care a fost aprobată prin lege în parlament și este valabilă până pe 31 decembrie. Solicitări au fost făcute din partea procesatorului. Nu aveau cum să fie costuri suplimentare la procesatori atât timp cât ei au făcut aceste solicitări către Ministerul Agriculturii”, a precizat ministrul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds