• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cătălin Rugan: ”Am majorat cu 1 leu prețul unui litru de lapte pentru a face față costurilor crescute”

    Angelica Lefter -

    Preț mai mare pentru litrul de lapte la micii crescători de vaci. Cătălin Rugan, fermier din Sânnicolau Mare, județul Timiș, a luat decizia de a majora cu un leu fiecare litru de lapte pe care îl vinde direct către consumatori. Hotărârea majorării prețului a fost luată după o analiză a costurilor de producție care au crescut.

    Fermierul Cătălin Rugan, din Sânnicolau Mare, județul Timiș, duce mai departe tradiția familiei în creșterea vacilor de lapte. Cu un efectiv de peste 80 de capete și o fermă tehnologizată, intenționează să se extindă, deși recunoaște că vremurile pentru business-ul său nu sunt tocmai favorabile.

    Citiți și: Ferma Rugan: 50 de vaci, un singur angajat și trei roboți care fac toată treaba!

    Cătălin Rugan a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că va scumpi laptele cu un leu pe litru. ”Nu este o mărire de preț așa mare, dacă ne gândim la cheltuieli”, a spus crescătorul de vaci de lapte pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Noi avem 80 de vaci deocamdată în exploatație, nu toate sunt la muls, mulgem 45 dintre ele. Sunt vaci din rasele Red Holstein și Bălțată Românească, anul viitor ne-am propus să ajungem la maximul robotului de muls, adică 70 de capete, pentru că cele 40 sunt juninci și majoritatea sunt montate. Deci într-un an de zile aproape că voi dubla numărul de vaci la muls. Eu nu pot să mă plâng că ferma nu merge, sunt greutăți ca la toată lumea, dar încet, încet încercăm să facem față provocărilor. Noi producem o medie de 1.000 de litri pe zi/pe fermă. Avem robot de muls și tancuri de răcire. Vindem la aparate puse în oraș, în Sânnicolau Mare și să știți că reușim să facem față, dar am mărit prețul, din 10 octombrie, cu un leu la litrul de lapte, de la 5 lei, la 6 lei pe litru. Sunt unii consumatori care preferă laptele pasteurizat din magazine și mai scump, la 8 lei pe litru, dar nu se gândesc că de la aparatele mele iau un lapte natural, cred că sunt doar comozi, nu vor să mai stea să îl fiarbă”, a menționat crescătorul de vaci Cătălin Rugan.

    Furajul, cea mai mare cheltuială în creșterea vacilor

    Cheltuiala cea mai mare, în ferma lui Cătălin Rugan, este acum hrana animalelor. Din cauza secetei, pământurile cultivate nu au dat roadele așteptate, iar singura soluție este achiziția furajelor din alte zone.

    ”Cele mai mari cheltuieli sunt cu hrana animalelor, cu motorina, a trecut de 7 lei litrul, cu inputurile nu sunt pentru că eu folosesc dejecțiile pentru câmp. Așteptăm subvențiile, din martie au trecut șase luni. Dacă nu primim banii ne cam blocăm, pentru că trebuie să cumpărăm mâncarea acum, altfel va fi mai scumpă. Trebuie să se miște puțin lucrurile, că nu este în regulă”, a mai spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul timișean.

    Citiți și: Subvenția APIA 2024 – sprijin cuplat la vaca de lapte: condiții, acte necesare, plăți

    Fermierul Cătălin Rugan și-ar dori să investească într-o fabrică extinsă de lactate

    Deși are un mic atelier pentru a produce brânză, caș și smântână, fermierul a spus că ar investi atât în fermă cât și în extinderea făbricuței de lactate. Asta dacă va reuși să acceseze un proiect european și să obțină banii de care are nevoie.

    ”Avem o făbricuță, pentru câteva produse, nu este ceva mare. Planuri sunt pentru a accesa un proiect european să facem o făbricuță de brânzeturi. Acum producem brânză dulce, telemea, caș, smântână și laptele crud care merge la automat. Am luat bani europeni pentru investiții în fermă, am făcut un nou adăpost pentru bovine cu robot de muls, robot de împins mâncarea, robot de făcut curățenie în grajd. Anul acesta seceta, cel puțin la porumb, a compromis recolta 90%, aproape total. Încă nu au intrat banii pentru despăgubire, am depus toate documentele, să vedem când se vor face plățile. Partea cu laptele nu pot să zic că e neapărat o problemă, dar la produse, pot spune că sunt ceva probleme. Eu am pus anul acesta două automate cu produse, să meargă omul să-și ia ce are nevoie. Sunt zile când produsele vândute nu pot să achite nici curentul pe ziua respectivă”, a menționat fermierul Cătălin Rugan.

    Crescătorul de animale din Sânnicolau Mare a punctat că nu ar dori să-și amâne creditele pe care le are momentan, ci să le achite. Având în vedere că mai are puține luni până la terminarea acestora, tânărul preferă să nu lungească perioada de achitare, ci să scape de corvoada ratelor, chiar dacă deocamdată are de achitat 15.000 de lei pe lună, până în februarie.

    Ferma Rugan, locul unde roboții fac muncile cele mai grele


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații