• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gheorghe Ștefan a demisionat din funcția de la MADR. Procurorii DNA l-au trimis în judecată

    Marian Buhociu -

    Gheorghe Ştefan, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a fost trimis în instanţă de procurorii anticorupţie, cu acord de recunoaştere a vinovăţiei, într-un dosar în care este acuzat că de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, potrivit Agepres. Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Gheorghe Ștefan a demisionat din fruntea Direcției Generale Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM. Contact, Gheorghe Ștefan ne-a răspuns că demisia sa nu are nicio legătură cu ancheta procurorilor anticorupție.

    Potrivit unui comunicat al DNA transmis astăzi, miercuri – 16 octombrie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a lui Gheorghe Ştefan, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

    Procurorii anticorupţie notează în acordul de recunoaştere a vinovăţiei că, în perioada septembrie 2021 – august 2024, în calitate de secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ulterior director general al Direcţiei Generale de Pescuit, din cadrul aceluiaşi minister, în scopul obţinerii unor sume de bani, ar fi desfăşurat activităţi comerciale în numele unei societăţi comerciale, constând în vânzarea de produse de pescuit, importate din Thailanda, către diverse persoane care deţin firme cu acest obiect de activitate, activităţi incompatibile cu funcţiile de secretar de stat şi director general în cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    ”În prezenţa avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani şi interzicerea, pe o perioadă de cinci ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, se precizează în comunicat.

    Dosarul de urmărire penală privindu-l pe Gheorghe Ştefan împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate la Tribunalul Bucureşti.

    Gheorghe Ștefan a demisionat din funcția deținută în cadrul aparatului MADR

    Conducerea Ministerului Agriculturii, în subordinea căruia se află Direcția Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM, ne-a transmis că Gheorghe Ștefan și-a dat demisia la data de 25 septembrie.

    „Vă comunicăm faptul că domnul Gheorghe Ștefan nu mai este angajat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în funcția publică de conducere de director general al Direcției Generale Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM, ca urmare a încetării raportului de serviciu începând cu data de 25 septembrie 2024”, ni s-a transmis într-un răspuns primit de la ministerul de resort.

    În urma unei discuții prin intermediul SMS-urilor, Gheorghe Ștefan ne-a precizat că este vorba de o coincidență. Ancheta nu l-a determinat să demisioneze „Demisia nu are legătură cu ancheta DNA. Decizia a fost luată din motive personale. Intenționez atât cât mai pot să-mi fac meseria de doctor inginer în acvacultură”, ne-a răspuns acesta într-un SMS.

    Totuși, din informațiile pe surse de la cele două partide de la guvernare (PSD și PNL), lui Gheorghe Ștefan i s-ar fi cerut să renunțe la postul de director din cadrul Ministerului Agriculturii. Au făcut acest lucru reprezentanți ai conducerii PNL, partidul care îl sprijină politic. Totodată, și ministrul PSD Florin Barbu i-ar fi transmis că ar fi mai bine să renunțe la conducerea Direcției de Pescuit pentru a nu atrage atenția negativă asupra ministerului.

    Reamintim că, pe 13 septembrie, Gheorghe Ștefan a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru comiterea următoarelor infracțiuni:
    • efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția;
    • atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă acestea sunt săvârșite în scopul obținerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

    Mai exact, în perioada septembrie 2021 – august 2024, „Gheorghe Ștefan ar fi desfășurat activități comerciale în numele unei societăți comerciale pe care o deține de facto, constând în vânzarea de plase de pescuit, importate din Thailanda, către diverse persoane care dețin ferme de pescuit, activități incompatibile cu funcțiile pe care le deținea acesta”.

    Tranzacții pe firma fiicei

    Gheorghe Ștefan se folosea de firma fiicei sale pentru a realiza tranzacții comerciale. Este vorba despre societatea Aquaculture Top Consulting SRL. Societatea nu raporta tranzacțiile făcute de Gheorghe Ștefan și, prin urmare, ar fi săvârșit și fapte de evaziune fiscală.

    „Importă din Thailanda plase de pescuit confecționate din nylon, pe care le comercializează în țară, chiar dacă nu are niciun angajat începând din anul 2015, iar din 2018 înregistrează cifră de afaceri 0 și datorii în fiecare an”, au precizat procurorii DNA într-un comunicat de presă.

    Gheorghe Ștefan ne-a precizat că „valoarea plaselor, că sunt niște plase care pot fi folosite la orice, și nu sunt unelte de pescuit, este de doar 2.600” de lei.

    Acesta ne-a mai transmis că plasele „au fost importate acum zece ani. A fost un singur import de 130.300 de euro, iar DNA le-a găsit pe stoc, la inventariere”.

    Fost secretar de stat

    Gheorghe Ștefan a fost și secretar de stat în Ministerul Agriculturii între 2019 și 2023. În noiembrie 2019, Gheorghe Ștefan a fost numit secretar de stat în Ministerul Agriculturii pe probleme de piscicultură.

    În primăvara anului 2021, Ministerul Agriculturii a scos la concurs postul de director al Direcției Generale de Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit (DGP-AMPOP). Este direcția din minister care se ocupă, printre altele, de evaluarea și monitorizarea finanțărilor europene din domeniul piscicol din România.

    Gheorghe Ștefan a ocupat acest post, pe care apoi l-a blocat pentru a putea continua ca secretar de stat. În 2023, a fost înlocuit din funcția de secretar de stat și a revenit în funcția de director al Direcției de Pescuit.

    S-a remarcat cu vacanța în Maldive

    Cât timp a fost secretar de stat, Gheorghe Ștefan s-a remarcat în mass-media prin vacanța făcută în Maldive într-o perioadă în care ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, solicita subordonaților să evite zilele de concediu pentru a finaliza Planul Național Strategic pentru finanțarea europeană a sectorului până în 2027.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris despre vacanța în Maldive a lui Gheorghe Ștefan. Acesta a decis să acționeze publicația în instanță, dar a pierdut și apoi a renunțat să mai facă apel, decizia rămânând definitivă.

    Gheorghe Ștefan a fost apărat în dosarul împotriva Agrointeligența de avocata Cristina Trăila. Aceasta este soția lui Dori Trăilă, avocatul anchetat de DNA în dosarul generalilor SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Cei doi soți au cabinete distincte. Ei au fost cununați de Valeriu Stoica, actual avocat și fost ministru al Justiției.


    Te-ar mai putea interesa

    Ne mai inundă Ucraina cu porumb ieftin? Americanii ne dau răspunsul! Avans APIA 2024 – zootehnie. Plățile pe cap de animal la prima tranșă din subvenții Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă

    Ultimele știri

    Plată despăgubiri secetă 2024 – model de calcul. Suma la hectar pentru suprafața calamitată Rabla pentru tractoare este aproape de lansare. Atestatul de producător – document obligatoriu! Focar de pestă porcină depistat la o fermă. Peste 24.000 de animale vor fi sacrificate