• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Proprietar abator: E criză de animale, fermierii nu mai țin vaci. Oferim 15 lei/kg, mergem în toate județele

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de animale nu se ”înghesuie” să vândă din efective după ce perioada de retenție a vacilor în ferme, pentru obținerea subvențiilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a expirat la 12 octombrie. Pe piața cărnii de vită există încă un mare necesar de materie primă autohtonă iar efectivele duse la abator scad an de an, după cum a atras atenția Ștefan Tipu, fondatorul abatorului SAMCOM AS din apropierea Botoșaniului.

    Lunile de toamnă erau în alți ani cele mai prielnice pentru vânzarea animalelor la abator. Anul acesta însă, abatoarele se confruntă cu o penurie de animale chiar dacă prețul pe kilogram a crescut iar animalele în anumite condiții sunt preluate chiar din ferme.

    Citiți și: O asociație de ciobani și-a făcut abator și magazin din fonduri proprii. Urmează un depozit de lână!

    Abatoarele se confruntă cu o lipsă de materie primă

    Ștefan Tipu, abator Botoșani: Avem penurie de animale

    Abatorul SAMCOM AS din județul Botoșani, controlat de Ștefan Tipu și cumnatul său, furnizează 20-30% din cantitatea de carne de vită care ajunge în retail. În acest an însă acesta spune că se confruntă cu un deficit grav de animale, ”trend” care s-a agravat tot mai mult în ultimii ani.

    ”Nu sunt animale, încă avem o mare criză de materie primă. Chiar dacă s-a terminat perioada de retenție de la APIA nu sunt animale, adică nu avem suficiente solicitări să putem spune că ajungem în situația să nu putem cumpăra. Noi tăiem 250 de animale pe zi și am avea necesar de 300-400 de capete dar nu vin, nu avem. Desigur că vine foarte multă carne din afară, dar noi efectiv refuzăm să achiziționăm din import, mergem doar pe carne de la fermierii români”, a spus Ștefan Tipu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Plăți avans APIA 2024 din SCZ vaci lapte – 296 euro/cap, SCZ oi și capre – 12,54 euro/cap. Lista completă!

    Preț kilogram pentru bovinele date la abator

    La abatorul SAMCOM AS din județul Botoșani prețul oferit în această perioadă pentru bovine este de 15 lei pe kilogram iar societatea oferă fermierilor oportunitatea de a vinde animalele direct din fermă.

    ”Crescătorii sunt foarte descurajați de faptul că prețurile nu sunt atât de mari, statul nu îi ajută cu o subvenție bună fiind destul de mică și lucrul aceasta descurajează crescătorii de animale. În alți ani se găseau în această perioadă dar acum îmi pare rău să spun că nu avem de unde să cumpărăm.  Noi oferim 10-15 pe kilogramul în viu, dar e greu și la acest preț să găsim animale pentru că nu mai sunt ferme, s-au deființat foarte multe. Noi chiar avem dezvoltat de colectare din ferme a animalelor, asigurăm transport adecvat, specializat, care e destul de scump. Noi luăm animalele direct din ferme, facem plata pe loc dar repet, este foarte greu pentru că fermierii nu mai cresc. Cei care erau mai în vârstă s-au lăsat de această afacere iar cei tineri nu mai vor să investească în creșterea animalelor”, a mai punctat Ștefan Tipu.

    Acesta a completat că abatorul SAMCOM AS din județul Botoșani are un singur punct de colectare în localitatea Roșiori, comuna Răchiți, dar la cererea fermierilor animalele se pot colecta din toată țara. ”Condiția să ne deplasăm în afara județului este ca fermierul să dea la vânzare un număr de circa 80 de capete iar noi mergem direct cu camionul și le încărcăm direct din fermă”, a mai spus antreprenorul.

    Pe un grup de crescători fermierii au dezvăluit și care este prețul  pe kilogram de carne de vaci de lapte. Conform acestora prețurile pleacă de la 7 lei pe kilogram și ajunge șa 17 lei/kilogram.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermă amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru răspândirea de mirosuri urâte Ne mai inundă Ucraina cu porumb ieftin? Americanii ne dau răspunsul! Plată despăgubiri secetă 2024 – model de calcul. Suma la hectar pentru suprafața calamitată

    Ultimele știri

    Ministrul Florin Barbu: Eu nu cred că vor fi creşteri de preț la carnea de porc! Ministrul Florin Barbu a anunțat sumele care intră în sectorul de procesare agroalimentară Florin Barbu: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ouă