O asociație de ciobani și-a făcut abator și magazin din fonduri proprii. Urmează un depozit de lână!
Roxana Dobre -O asociație de crescători de oi a inaugurat săptămâna trecută propriul abator de sacrificare a animalelor, făcut cu o investiție de 100.000 de euro din fonduri proprii. Unitatea de sacrificarea este de mici dimensiuni, cu o capacitate de circa 30 de animale pe zi iar prioritatea la achiziția animalelor o au membrii organizației.
Asociația Ovis Sălaj a inaugurat săptămâna trecută, pe 12 septembrie, singurul abator din județ destinat sacrificării ovinelor, care funcționează în localitatea Meseșenii de Jos. Unitatea este de capacitate mică, iar carnea merge pe fluxul tehnologic direct la un magazin care aparține tot asociației. În plan, așa cum ne-a dezvăluit președintele asociației, Nicolae Pop Țap, se află și un depozit de lână, care să preia materia primă de la oile ciobanilor din zonă.
Citiți și: Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”
Investiție de 100.000 euro din fonduri proprii ale asociației
Abatorul funcționează cu prioritate pentru membrii asociației, cei care au și susținut investiția din fonduri proprii. Unitatea este una modernă iar suma investită de crescători se ridică la 100.000 de euro, după cum a declarat astăzi, luni – 16 septembrie, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Nicolae Pop Țap.
”Investiția a fost făcută din surse surse proprii și se ridică la o valoare de 100.000 euro, totul este pe asociație. Capacitatea abatorului este de 5 UVM/zi adică 30 de capete ovine sau 80 de capete miei. Aș menționa că efectiv clădirea unde funcționează acum abatorul era un filtru sanitar pentru că noi pe asociație am cumpărat un complex. Pe primul loc au prioritate fermierii din asociație să aducă animalele la abator. Sunt 300 de fermieri care dețin adunate 120-150.000 de oi. Noi am vrut demult să facem un abator în Sălaj, la Heleclean l-am și făcut dar l-am pierdut, era de capacitate mult mai mare, de 2.000 de capete pe zi. L-am pierdut pe motivul că nu există cerere la noi în România pentru carnea de oaie, ci cea mai mare parte pleacă spre piața externă, mai ales țările arabe”, a spus inginerul zootehnist, Nicolae Pop Țap.
Carnea de la abator merge la vânzare în magazinul asociației
Abatorul modern a fost amenajat pentru a asigura un flux tehnologic de ultimă generație, de la primirea animalelor și până la livrarea sub formă de carcasă a animalelor sacrificate.
„Noi avem tot fluxul tehnologic, de la îngrășătorie la abator și magazin în Zalău pentru vânzare. Și facem tot circuitul închis dar astăzi tăiem doar la comandă. Carnea se vinde la carcasă dar ideea abatorului a fost să venim în sprijinul crescătorilor și să taie când au situații de urgență, accidente. Dar din păcate la noi nu prea se înghesuie consumatorii la carne de miel. Prețul de achiziție la miel, finisat este de 20 de lei iar la vânzare după ce adaugi toate costurile de abatorizare, transort ajunge la 55 lei kilogramul/carcasă și atunci oamenilor li se pare scump acest preț de achiziție. Ceea ce îmi place este că ANSVSA-ul ne oprește că nu cred că mai ajungem să producem în România pentru că pentru o tăiere de 2-3 miei avem nevoie de mașină de transport de la fermieri la abator, care să fie autorizată, dezinfecție, șofer autorizat pentru transport animale, etc.”, a mai arătat crescătorul.
Acesta a completat că o altă investiție pe care o pregătește este într-un depozit pentru achiziția de lână, care va fi inaugurat anul viitor.