• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Scrisoarea lăptarilor către Guvern: Menținerea unui TVA ridicat la lactate, o eroare care va afecta industria și consumatorii

  agrointeligenta.ro -

  Asociaţia Patronală din Industria Laptelui (APRIL) a adresat o scrisoare către opinia publică și către toți factorii decizionali privind Noul Cod Fiscal: Ministerul Finanțelor Publice, Ministerului Agriculturii și Parlamentului Romaniei. În documentul semnat de președintele APRIL, Dorin Cojocaru, lăptarii cer ca și laptele și produsele lactate să intre în categoria produselor alimentare cu cotă redusă a TVA la 9%.

  Agrointeligența vă prezintă textul integral al scrisorii pe care APRIL, ca reprezentant al industriei de procesare a laptelui, a transmis-o tuturor celor de care depinde forma finală a noului Cod Fiscal.

   

  În atenția opiniei publice și a tuturor factorilor decizionali privind Noul Cod Fiscal : Ministerul Finanțelor Publice, Ministerului Agriculturii, Parlamentului României

   

  APRIL solicită cotă TVA de 9% la lapte materie primă și produse lactate

  București – 5 Martie 2015

  Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) susține și face demersuri către toți factorii decizionali – Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Agriculturii și Parlamentul României – pentru reducerea cotei TVA la 9 la sută la lapte și produse lactate.

  APRIL supune atenției și solicită completarea Proiectul de Cod Fiscal, la Pagina 292,  Articolul 284, Litera G, cu punctul 6, ce va cuprinde următoarea precizare:

  (3) litera G – Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri:

   Punctul 6: lapte crud, lapte pasteurizat , produse si subproduse lactate,  precum si derivatele acestora . Prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și ministrului agriculturii și dezvoltării rurale se prevăd codurile NC ale produselor care se încadrează în această categorie.

  APRIL, ca reprezentant al industriei de procesare a laptelui, consideră că introducerea laptelui și produselor lactate între alimentele care vor beneficia de reducerea la 9 % a cotei TVA va corecta o mare eroare care s-ar putea reflecta negativ asupra viitorului industriei laptelui din România si al consumatorilor.

  Excluderea lactatelor din măsurile de reducere semnificativă a TVA-ului poate crea premisele unei discriminări pentru consumatorii de produse lactate, în special copii, adolescenți și populație de vârsta a treia, care au cea mai mare nevoie de beneficiile nutriționale ale lactatelor într-o alimentație echilibrată. In conditiile in care lactatele nu fac obiectul reducerii de TVA, s-ar descuraja consumul acestor alimente esentiale, avand in vedere ca sunt principala sursa alimentară naturală de calciu, situatie de natura a cauza afectarea sanatatii individuale si publice.

  Totodată, excluderea laptelui si lactatelor din măsurile de reducere a TVA va perpetua concurența inegală între produsele din UE și produsele românești comercializate pe piața românescă, concurență accentuată după instituirea embargoului impus de Rusia. În prezent, consumul scăzut de produse lactate din România, aflat sub media europeană, și condiţiile dificile ale pieţei fac ca numãrul de fabrici de procesare a laptelui din țara noastră sã scadã continuu. Situația dificilă în care se află productia primara de lapte si industria lactatelor din România va fi supusă unui nou șoc odată cu desființarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015. In conditiile in care se mentine TVA de 24% pentru lapte, fermierii români vor fi dezavantajați în comparație cu cei din alte țări europene, care aplică taxe mai mici, si acest lucru poate avea consecinte severe asupra exploatatiilor producatoare de lapte din Romania, la nivel economic si social. Acelasi lucru este valabil si pentru achizitiile intra-comunitare de produse finite, deci reducerea TVA ar creste competitivitatea produselor romanesti, pe piata nationala, intracomunitara si la export.

  Scaderea numărului de fabrici de procesare a laptelui din România duce la un dezechilibru grav între cererea și oferta de lapte produs în fermele românești, ferme în care statul român a investit mulți bani prin diverse instrumente financiare (ajutoare de minimis, subvenții  și cofinanțare în  proiecte de dezvoltare). Să nu uităm, și acesta este un lucru foarte important, că procesarea creează valoare adaugată materiilor prime produse în agricultura românească. O agricultură fără industrie este o agricultură retrogradă.

  Reducerea TVA la lapte și produse lactate va diminua comerțul cu produse lactate nefiscalizate, va creste calitatea nutritivă și siguranța alimentara pe filiera laptelui, având un beneficiu final semnificativ asupra coșului zilnic al consumatorului român.

  In concluzie, reafirmam poziţia noastrã care pledeazã pentru un nivel scãzut al TVA, de 9%, pentru lapte materie prima si produse lactate și eliminarea, prin acest mod, a oricărei discriminări între  alimente de bazã și, implicit, între consumatori, în condițiile în care fiecare dintre acestea trebuie să își găsească locul într-o nutriție echilibratã și să contribuie la starea de sãnãtate a populaţiei.

  APRIL este singura asociație din industria laptelui din România și reprezintă peste 75% din cifra de afaceri din această industrie, la nivel național (aproximativ un milliard euro). Membrii APRIL colectează și procesează peste 80% din laptele produs în fermele din România și vândut prin Cota de procesare lapte detinuta de Romania la nivel UE,  (peste 1 million de tone de lapte/an).

   

  Cu deosebit respect

  Dorin Cojocaru

  Presedinte APRIL   

   


  Te-ar mai putea interesa

  Cultivatorii de sfeclă de zahăr cer Guvernului să oprească de urgență importul de zahăr din Ucraina Românii își pot recupera garanția de 50 bani/sticlă la punctele de colectare din magazinele Carrefour Proiectul de lege pentru interzicerea cărnii de laborator în România – adoptat de Senat

  Ultimele știri

  Raport USDA decembrie 2023: Producție record de porumb în Rusia și creștere de recoltă în Ucraina Cel mai ieftin brad de Crăciun. Prețuri pentru brazi în marile magazine și la Romsilva Comunicat al Forumului APPR pe Dosarul NGT. Vezi poziția FAPPR