Congresul European al Fermierilor începe de astăzi la București. Programul evenimentului COPA-COGECA
agrointeligenta.ro -Peste 300 de fermieri reprezentativi din Uniunea Europeană (UE) vor participa la Congresul European al Fermierilor, care va avea loc la Bucureşti, în perioada 23 -25 octombrie 2024.
Evenimentul este organizat de către structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor şi cooperativelor COPA-COGECA o dată la doi ani într-un stat membru, fiind cel care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, formată din Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor – AFF, entitatea care îi reprezintă pe fermierii români la COPA-COGECA, este implicată în organizarea Congresului European al Fermierilor.
România, prin membrii celor patru organizaţii membre ale Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), va avea o delegaţie extrem de puternică astfel încât vocea fermierilor români va fi auzită la nivelul decidenţilor europeni, susţin reprezentanţii AAC.
”Discuţiile de la Congresul de anul acesta vor explora provocările principale ce afectează sectorul agricol, precum extinderea Uniunii, finanţarea sa şi viitoarele politici agricole de sprijin. Aceste discuţii, încadrate de rezultatul alegerilor europene şi de dialogul strategic, vor viza probleme de durabilitate, dar şi rolul jucat de cercetare şi de inovare pentru a oferi soluţiile atât de necesare pentru viitorul sectorului agricol. Se va ţine cont de impactul cumulativ al crizelor geopolitice actuale, al inflaţiei alimentare, al sarcinii administrative şi legislative, precum şi de evenimentele meteorologice extreme cu care se confruntă agricultorii. Aceste efecte continuă să afecteze durabilitatea economică a fermierilor şi a cooperativelor şi duc la tulburările sociale actuale. Rezilienţa şi competitivitatea agriculturii şi silviculturii europene sunt determinate de necesitatea ca aceste sectoare să joace un rol strategic în constituirea viitoarelor politici europene. Aceste politici trebuie să contribuie la viabilitatea zonelor rurale, să răspundă problemelor de disponibilitate, accesibilitate a preţurilor alimentelor şi accesibilitate în general a hranei, totul în timp ce se răspunde şi problemei fundamentale a schimbărilor climatice”, arată organizatorii pe site-ul oficial al Congresului European al Fermierilor – https://europeanfarmerscongress.eu/ro.
Congresul European al Fermierilor se va desfăşura timp de trei zile, primele două fiind dedicate lucrărilor pe ateliere şi sesiuni plenare, iar în cea de-a treia zi vor fi organizate vizite tehnice în câteva ferme din România.
Printre speakerii anunţaţi la Congresul European al Fermierilor se vor afla: premierul României, Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, ministrul Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy, şi alţi reprezentanţi europeni din cadrul Consiliului Agrifish şi DG AGRI. Acestora li se vor alătura alţi vorbitori reprezentativi ai autorităţilor naţionale şi europene responsabile pentru agricultură, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi cooperativelor membre Copa şi Cogeca din toată Uniunea Europeană.
Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) este o organizaţie profesională, neguvernamentală şi independentă, constituită în anul 2001 prin asocierea voluntară dintre asociaţii profesionale şi societăţi comerciale. LAPAR este co-fondator Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, care este membru COPA-COGECA. LAPAR este, de asemenea, membru fondator OIPA Cereale, membru în Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi membru EURAF.
PRO AGRO – Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România este o organizaţie profesională înfiinţată în anul 2012 de şi pentru producătorii din agricultură, industria alimentară şi servicii conexe din România, în vederea promovării, reprezentării, susţinerii şi apărării intereselor membrilor organizaţiilor profesionale reprezentative la nivel naţional în raport cu instituţiile europene şi naţionale, publice sau private.
UNCSV – Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal este o organizaţie profesională umbrelă a cooperativelor din sectorul vegetal înfiinţată în 2017, care răspunde provocărilor cu care se confruntă membrii săi din cele 53 de cooperative agricole. Aceasta reprezintă şi apără interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal în relaţia cu autorităţile statului, organisme naţionale şi internaţionale.
Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) este o organizaţie profesională legal constituită şi care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune. AFF se luptă pentru drepturile şi interesele legitime a peste 20.000 de membri înscrişi direct sau care fac parte din organizaţii afiliate la Asociaţia Forţa Fermierilor.