• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea moldoveanului care a pus sparanghelul pe masa familiei regale

    agrointeligenta.ro -

    Pentru un moldovean din Chișinău, născut într-o familie de fermieri, Anglia a reprezentat șansa afirmării în agricultură. Ceea ce n-ar fi reușit niciodată acasă a putut realiza prin muncă cinstită, apreciată de străinii care l-au făcut șef peste cele mai cunoscute ferme de sparanghel din Marea Britanie.

    Ruslan Ciobanu a plecat în Anglia ca simplu muncitor și nu i-a fost deloc ușor. Acolo a descoperit, însă cultura spranghelului și i-a aflat toate secretele. ”Când studiam în anul IV la universitate, exista o firmă care trimitea studenții de la Universitatea Agrară în Anglia pentru a face schimb de experiență cu agricultorii englezi. În realitate, toate acestea erau povești, iar studenții pur și simplu munceau acolo pentru bani. Acolo am văzut pentru prima data sparanghelul și am aflat cum el crește”, a povestit tânărul fermier într-un interviu acordat publicației online Moldova.org.

    Citiți și: Cultivarea sparanghelului, o provocare! Frații Toma au început cu 3.500 de metri pătrați

    După ce i-a expirat contractul, moldoveanul s-a întors acasă doar pentru a-și termina facultatea și a se întoarce în Agnglia. De data aceasta, pe insula Isle of Wight. A venit însă criza, iar locurile de muncă s-aun împuținat, astfel încât doar CV-ul de fermier l-a salvat și i-a pus din nou pâinea pe masă. ”Trimiteam CV-uri pe la toți angajatorii. În total cred că erau peste 30 de CV-uri. În sfârsit, una din firme a hotărât să mă angajeze. Erau 7-8 persoane cu care munceam în echipă. Lucram fără zi de odihnă. Vara cultivam asparagus-ul britanic (sparanghe, cum îi spunem noi), iarna plecam la ferma vecină pentru a îngriji de conopidă. Cu timpul am avansat și am ajuns managerul fermei ce crește asparagus”, povestește tânărul.

    sparanghel nunta Kate si William

    Cea mai mare realizare a lui Ruslan este, cu siguranță, faptul că sparanghelul de la ferma pe care o conduce ajunge pe masa celor mai importanți oameni, inclusiv a Familiei Regale a Marii Britanie.

    ”Sparanghelul nostru a ajuns pe masa unei festivități organizate de regina Marei Britanii și la nunta prințului William si ducesei Kate Middleton”, spune, cu mândrie, moldoveanul.

    sparanghel

    Agricultura din Marea Britanie este mai profitabilă

    Despre agricultura din Anglia, Ruslan are doar cuvinte de laudă. A învățat multe de la englezi și mai ales cum să nu înșele încrederea clienților.

    ”În Uniunea Europeană cultivarea și recoltarea roadei este egală cu îmbutelierea laptelui sau prelucrarea cărnii. Sunt condiții de igienă foarte stricte. Noi mai avem un obicei rău, încercăm să păcălim cumpărătorul. De exemplu, într-o cutie cu struguri frumoși vom găsi ascunși și câțiva de o calitate rea. În Anglia, însă, agricultorii sunt gata să arunce toată roada, dacă aceasta nu corespunde cerințelor, decât să-și deterioreze relațiile cu cumpărătorii. Pentru că dacă îi vom dezamăgi o dată, a doua șansă poate să apară peste mulți ani, sau chiar niciodată”, este una dintre învățămintele cu care, peste ani, Ruslan speră să se întoarcă acasă și să le pună în practică la propria fermă. Știe, însă, că Republica Moldova mai are un drum lungde parcurs până va atinge producțiile din fermele britanice.

    ”În genereal, englezii investesc foarte mult în agricultură. Când i-am spus tatălui meu că am recoltat 16 tone de grâu, el mi-a zis că aceasta e imposibil. Noi chiar am strâns această cantitate de cereale. Din cele 16 tone de grâu, aproape jumătate va acoperi cheltuielile, iar cealaltă va fi profitul firmei. Prețurile pentru grâu sau alte produse agricole din Marea Britanie sunt foarte mari în comparație cu Republica Moldova”, este cea mai mare dezamăgire a tânărului fermier care și-a construit cariera printre străini.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!