• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Termen urgent cereri fermieri! Luni, 28 octombrie – ultima zi pentru a solicita despăgubirile de secetă

    Roxana Dobre -

    Ultima zi în care se mai pot depune cererile pentru despăgubirile de secetă este luni, 28 octombrie. Atât cererea-tip, cât și documentele obligatorii, ce includ procesul-verbal de calamitare, se înregistrează la Direcțiile Agricole Județene și, în unele localități, și la primării, urmând ca autoritatea locală să le transmită mai departe către DAJ. Având în vedere timpul scurt rămas, vă recomandăm să luați de urgență legătura cu funcționarii direcțiilor agricole pentru a vă asigura că beneficiați de ajutorul de 1.000 de lei achitat ca ajutor de stat pentru fiecare hectar de cultură calamitată, conform procesului-verbal.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat printr-un comunicat că fermierii mai pot depune cereri pentru despăgubirile de secetă până la data de 28 octombrie, la Direcțiile Agricole Județene. Valoarea maximă a ajutorului este de 200 euro (1.000 lei) pe hectar pentru o pierdere de 100%, care nu depășește 30% din costurile eligibile. Schema se desfășoară până la 31 decembrie 2024.

    Termen limită pentru despăgubirile de secetă: 28 octombrie

    Ministerul Agriculturii a transmis printr-un comunicat că termenul limită pentru depunerea cererii pentru despăgubirile la secetă este luni, 28 octombrie. De asemenea, ministerul încurajează fermierii să ceară banii la Direcțiile Agricole de care aparțin.

    ”MADR încurajează fermierii care au procese-verbale de constatare a pagubelor produse de secetă să depună cererile în termenul prevăzut în Ordonanţa de urgenţă nr. 120/2024, respectiv până la data de 28 octombrie 2024, la Direcțiile Agricole Județene”, se arată în comunicat.

    Reamintim că ieri, joi – 24 octombrie, Comisia Europeană (CE) a aprobat schema de ajutor de stat pentru România în sumă de 400 de milioane de euro (2 miliarde de lei) pentru a compensa fermierii pentru daunele suferite din cauza secetei severe produse în perioada septembrie 2023 – august 2024.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a transmis prin intermediul comunicatului remis ieri că își respectă angajamentul către fermieri, așa cum a promis. „Veste bună pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de seceta pedologică! Am primit aprobarea de la Comisia Europeană pentru schema de ajutor de stat sub formă de grant către producătorii agricoli pentru culturile afectate de seceta pedologică, în valoare totală de 2 miliarde de lei. Așa cum am promis, ne respectăm angajamentul pe care ni l-am asumat față de fermieri. Acordăm despăgubirile în același an în care s-au produs calamitățile, pentru a ajuta agricultorii să-și pregătească viitorul an agricol”, a declarat ministrul Florin Barbu în comunicatul de ieri.

    Conform MADR, schema este deschisă producătorilor agricoli din 39 de culturi selectate (ce includ grâu, triticale, secară, orz, ovăz, rapiță, mazăre, floarea soarelui și porumb) care au fost direct afectate de seceta severă. Pentru a beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut mai mult de 30% din recoltele din toamna 2023 – vara 2024 ca urmare a secetei. În cadrul schemei, ajutorul va lua forma subvențiilor directe.

    Valoarea maximă a ajutorului este de 200 euro (1.000 lei) pe hectar pentru o pierdere de 100%, care nu depășește 30% din costurile eligibile. Schema se va desfășura până la 31 decembrie 2024.

    Lista culturilor care primesc despăgubiri pentru secetă


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol